Wat zijn de voordelen en de nadelen van online onderzoek

Inleiding over online onderzoek

Onderzoek doen waarbij je veel respondenten moet verwerven kan erg tijdrovend zijn. Als je de straat op moet om respondenten te vinden dan kost het veel tijd om mensen zo ver te krijgen mee te doen aan je onderzoek en je vragenlijst of enquête in te vullen. Daar komt nog eens bij dat het inkloppen van de resultaten op een computer ook nog eens veel tijd kost. Een online experiment, online vragenlijst of online enquête is dus een goede manier om tijd te besparen en snel veel respondenten voor je onderzoek te vinden. Wat zijn alle voordelen van een online onderzoek? En wat zijn de nadelen van een online onderzoek?

Voordelen online onderzoek

  1. Groot bereik. Met een online onderzoek kan snel een grote groep mensen bereikt worden. Daarnaast kan de geografische verspreiding van respondenten een betrouwbaarder beeld leveren voor bepaalde onderzoeken (bijvoorbeeld het imago van een winkelketen: als meerdere winkels van een bepaalde winkelketen worden beoordeeld wordt een algemener imago gevonden dan wanneer er slechts in Amsterdam winkels worden beoordeeld).
  1. Lage kosten. Een online enquête hoeft maar één keer op het internet gezet te worden. Daarna kunnen respondenten makkelijk via email of het internet benaderd worden. Er zijn geen extra kosten voor interviewers en mensen die de resultaten moeten inkloppen op de computer.
  1. Snelle resultaten. Doordat de vragenlijst digitaal is kunnen resultaten gelijk bekeken en bijgehouden worden. Daardoor kunnen er bijvoorbeeld ook extra mensen benaderd worden van een doelgroep die nog achterblijft.
  1. Geen last van interviewer bias. Interviewers willen nog wel eens een stempel drukken op een interview en dat kan de resultaten beïnvloeden. Achter een computer kan de respondent zeer anoniem antwoorden invullen en dat levert minder sociaal wenselijke antwoorden op.

Nadelen online onderzoek

Online onderzoek heeft naast voordelen ook een aantal nadelen.

  1. Praktische nadelen: Er is het gevaar dat de internetverbinding uit kan vallen en de respondent stopt met het onderzoek. Bij online experimenten kunnen problemen ontstaan als er een grote hoeveelheid data (bijvoorbeeld grote afbeeldingen of animaties) verzonden moet worden. Een trage internetverbinding kan dan een vervelende vertraging opleveren die kan veroorzaken dat een respondent stopt met het onderzoek of erg lang moet wachten.
  1. Verlies van experimentele controle Het is onduidelijk wat respondenten doen tijdens het invullen van de vragenlijst. De kans is aanwezig dat respondenten zich bezighouden met andere dingen en zich niet volledig concentreren op het onderzoek. Daarnaast kunnen respondenten een pauze nemen tijdens een online onderzoek of een stimulus meerdere keren bekijken terwijl het de bedoeling is dat ze deze maar één keer bekijken.
  1. Verloot je een prijs om de respons van je onderzoek te verhogen? Dan is er ook nog de kans dat respondenten mee doen puur om die prijs te winnen en niets geven om de wetenschappelijke of praktische waarde. Dan is er het gevaar dat een vragenlijst of enquête snel en niet serieus wordt ingevuld.

Zelf een online vragenlijst, online enquête of online onderzoek maken

Geinteresseerd om zelf een online onderzoek te maken? Daar zijn verschillende (gratis) mogelijkheden voor. Binnenkort volgt hiervoor een artikel.