Koetsiershanden
Onze handen
Onze handen zijn prachtige instrumenten waarmee wij vrijwel alles kunnen doen. Wij handwerken ermee, bereiden maaltijden, verschonen de baby, hakken hout, kortom, onze handen gebruiken we bij haast alle werkzaamheden. Vanaf de geboorte totdat we oud zijn staan onze handen ons ten dienst. Soms gebeurt het dat er iets mis gaat met onze handen. We kunnen een ongeluk krijgen of een bedrijfsongeval waardoor we een hand of een of meer vingers moeten missen. Ook kan het gebeuren dat er door een ziekte of aandoening problemen ontstaan. Denk maar eens aan reuma. Mensen met die ziekte hebben problemen met voor ons heel eenvoudige handelingen zoals het open draaien van een fles frisdrank of het uitwringen van een vaatdoekje. Pas als we niet meer ten volle over onze handen kunnen beschikken merken we hoe vaak en hoe veel we ze gebruiken. Voor ziektes zoals reuma zijn er medicijnen op de markt die pijn en stijfheid kunnen bestrijden maar er zijn ook aandoeningen die niet zo eenvoudig zijn te behandelen.
Koetsiershanden
Sommige mensen krijgen last van zogenaamde ´koetsiershanden´. Het begint vaak heel ongemerkt met een bultje in de handpalm. Niet iets om direct naar de dokter te rennen. Het is niet pijnlijk en de patiënt ondervindt er geen hinder van. Anders wordt het wanneer de handen meer van dit soort bulten gaan vertonen. In de hand zitten pezen die de spieren in de handen aansturen. Deze spieren zorgen ervoor dat we onze vingers kunnen strekken. De pezen van iemand met koetsiershanden zijn als het ware opgekruld en dat is aan de buitenkant te zien als een bult. We noemen dit ook wel eens ´knopen´. Doordat de pezen opkrullen worden ze korter en als het heel ernstig wordt kan de patiënt zijn of haar vingers niet meer strekken. Ze blijven dan krom. Het spreekt vanzelf dat dit ernstige beperktheden met zich mee brengt. De naam koetsiershanden komt uit de tijd dat koetsiers nog de teugels van het paard vasthielden. Koetsiershanden treden ook op bij vrachtwagenchauffeurs doordat ze de hele dag het stuur van de vrachtwagen in handen hebben. Hetzelfde euvel kan ook optreden onder de voeten. Daar bevinden zich de spieren en pezen die onze tenen aansturen en ook daar kunnen de pezen gaan opkrullen. Dan zijn er op de voetzolen bulten te zien.
Behandeling
Helaas is er nog weinig te doen aan deze vervelende aandoening. Om alles een beetje soepel te houden kan men de handen regelmatig insmeren met een al dan niet homeopathische gelei. Het beste werkt een gelei die aloë vera bevat. Als men dit op gezette tijden doet blijven de spieren en pezen toch nog enigszins beweeglijk. Ook kunnen er oefeningen worden gedaan. Door de vingers beurtelings te strekken en te buigen kan men er in enige mate voor zorgen dat het proces milder verloopt. De laatste optie is een chirurgische ingreep. Daarbij worden de knopen verwijderd en de patiënt kan zijn handen weer beter gebruiken. Het vervelende is dat een operatie niet afdoende is. Na verloop van tijd treedt de aandoening weer op. Bovendien kunnen er zenuwen, pezen en spieren door de ingreep beschadigd raken. Dan zou er functieverlies kunnen optreden. Het is dus zaak om heel goed na te denken voordat er tot een operatie wordt besloten.