Wat zeggen nagels over je gezondheid

Inleiding

Je nagels zeggen meer dan je denkt over je gezondheid. Als je in staat bent om je nagels te 'lezen' dan ben je al snel in staat om meer te weten te komen over je gezondheid en om te voorkomen.

Maar let op, bij een geconstateerde afwijking in je nagels hoef je niet in paniek te raken.

Wat zijn nagels eigenlijk?

Een nagel is de harde bescherming die ieder mens of dier heeft aan de bovenkant van de vinger of teen, nagels van een klauw of de buitenkant van een hoef. Nagels hebben als taak om de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers te beschermen waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt op de vingertoppen. Door het hebben van nagels houden mensen en dieren dus gevoel in hun vingertoppen. Dit is zeer belangrijk bij de uitvoering van verschillende taken, bv krabben.

De nagelplaat, de zichtbare bovenkant, bestaat uit 3 lagen:

  1. Hoornlaag, ook wel de schubbenlaag genoemd, is de bovenste laag die bij uitdroging loskomt. Ook wel splijtende nagels genoemd.
  1. Keratinelaag, ook wel de sponslaag genoemd, neemt alle voedingsstoffen op en houdt vocht en vet vast.
  1. Epitheellaag, ook wel de onderste laag genoemd, is de bevestigingslaag van de nagelwal en bevindt zich aan de zijkant van de nagelplaat.

Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

De manier waarop je nagels eruit zien kan veel zeggen over hoe het met je gezondheid gestelt is. Daarbij hebben we het over kleur, structuur en stevigheid van de nagels. Enkele afwijkingen in nagels en wat ze kunnen betekenen voor je gezondheid:

  1. Bleke of witte nagels, bleke tot witte nagels ontstaan soms met het ouder worden. Soms kunnen ze wijzen op ziektes als bloedarmoede, hartfalen, leverziekte en ondervoeding.
  1. Witte nagels, als de nagels overwegend wit zijn, met aan de bovenkant donkere randen, kan dat wijzen op leverproblemen, zoals hepatitis. Wanneer de vingers daarnaast ook geel verkleurd zijn is dat nog een andere aanwijzing voor een leveraandoening.
  1. Gele nagels, meestal ligt aan gele nagels een schimmelinfectie ten grondslag. Als de infectie verergert, kan het nagelbed zich terugtrekken en worden de nagels dik en broos. Heel af en toe wijst de gele kleur op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.
  1. Blauwachtige nagels, wanneer nagels een blauwachtige zweem laten zien, dan kan dat wijzen op een zuurstoftekort in het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking. Een heel lichte zweem kan eerder wijzen in de richting van diabetes.
  1. Geribbelde nagels, een nageloppervlak met ribbels of putjes kan een heel vroege uiting van psosiasis of arthritis zijn. Vaak zie je dan tegelijkertijd een roodbruinachtige verkleuring optreden.
  1. Afgebrokkelde nagels, droge en/ of broze nagels, die snel afbrokkelen of breken, kunnen wijzen op een probleem met de schildklier. Wanneer de broosheid samengaat met een gelige kleur, ligt een schimmelinfectie meer voor de hand.
  1. Opgezette nagelrand, een rode en opgezette huid rond de nagel wijst op een ontsteking van de nagelrand. Heel af en toe is er meer aan de hand, zoals de huidziekte lupus.
  1. Donkere lijnen onder de nagels, als er donkere banden onder de nagel zichtbaar worden, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk naar te laten kijken. Soms worden deze veroorzaakt door huidkanker.
  1. Afgebeten nagels, meestal is nagelbijten niet meer dan een vervelende gewoonte, maar het wordt ook wel eens gelinkt aan een obsessief-compulsieve ofwel dwangstoornis. Als je niet in staat bent het nagelbijten te stoppen, neem dan contact op met je dokter.

Meestal onschuldig

Hoewel dit een hele rij afwijkingen is is er geen reden tot paniek wanneer je een of meer zaken terug ziet in je nagels. Hoewel sommige ziektes zichtbaar worden in de nagels en ze een symptoom kunnen zijn van de ziekte, betekenen veruit de meeste afwijkingen aan de nagels helemaal niets. Zo betekent witte nagels niet automatisch dat je hepatitis hebt. En worden broze en snel afbrokkelende nagels meestal niet veroorzaakt door een schildklier, maar door overmatige blootstelling aan water en schoonmaakmiddelen. Neem bij ongerustheid over afwijkingen aan de nagels contact op met de huisarts of vraag een verwijzing naar een dermatoloog.