RSI oefeningen voor behandeling en preventie

RSI

In dit artikel staan een aantal handige oefeningen om RSI te voorkomen en te behandelen. RSI staat voor Repititve Strain Injury. Zoals de naam al aangeeft wordt RSI veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen. RSI kan ook veroorzaakt worden door lange tijd in dezelfde houding te zitten. RSI komt kan voorkomen in de armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Voorbeelden zijn de SMS-duim en de muisarm.

Preventie

Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen zijn er een aantal aandachtspunten om RSI-klachten te vermijden. Hieronder staan er een aantal opgenoemd. Deze zijn voornamelijk gericht op het uitvoeren van kantoorwerkzaamheden.

  • Goede houding
  • Afwisselende werkzaamheden
  • Pauzeren
  • Hulpmiddelen
  • Spieroefeningen

De eerste vier punten spreken voor zich, hierover is veel informatie te vinden op Google. Waarschijnlijk heeft je eventuele werkgever hier ook een handleiding voor. Het vijfde punt wordt onder het kopje RSI oefeningen beschreven.

Behandeling

Het is lastig om een goede omschrijving te geven over hoe je RSI klachten kunt herkennen. RSI is namelijk een verzamelnaam voor verschillende klachten aan verschillende lichaamsdelen. De symptomen lopen uiteen van milde pijn bij het uitvoeren van een bepaalde beweging tot scherpe stekende pijn. Hieronder staat een aantal van de meest voorkomende klachten.

Carpal Tunnel Syndrome Deze RSI ontstaat wanneer je zenuwen naar je hand bekneld zijn. Dit leidt tot pijn, gevoelloosheid en een tintelend gevoel in sommige vingers. CTS schijn vaak voor te komen op de werkvloer.
Epicondylitis Epicondylitis is een RSI waarbij je een brandend gevoel hebt in je elleboog. Voor mensen die een computermuis gebruiken of elektriciens is dit een veel voorkomende RSI. Een brandende pijn rond de elleboog en de bovenarm zijn karakteristiek.
Tendonitis Tendonitis is een RSI die in elke pees in het lichaam voor kan komen. Meestal is deze RSI echter te vinden rond de schouder. Het is een veel voorkomende RSI en kan uiteindelijk leiden tot schouders die 'vast' zitten en kan erg pijnlijk zijn.
Epicondylitis Epicondylitis is een RSI waarbij je een brandend gevoel hebt in je elleboog. Voor mensen die een computermuis gebruiken of elektriciens is dit een veel voorkomende RSI. Een brandende pijn rond de elleboog en de bovenarm zijn karakteristiek.

Oefeningen

Voor de behandeling en preventie van RSI is het verstandig om een aantal oefeningen uit te voeren. Hieronder staan een aantal oefeningen genoemd. In de meeste oefeningen worden er een aantal spieren gerekt. Deze rekoefeningen dienen zo'n 15 tot 30 seconden vastgehouden te worden.

Let er wel op dat je de oefeningen voorzichtig uitvoert. Wanneer er pijn op komt zetten is het verstandig om de 'rektijd' van de oefeningen te verminderen. Als de pijn lange tijd aanhoudt is het natuurlijk verstandig om een arts te raadplegen.

  • Bij deze eerste oefening strek je je armen uit. Laat nu je rechterhand naar beneden hangen. Duw vervolgens met je linkerkant de knokkels van rechterhand naar binnen. Wissel deze oefening vervolgens af met je andere hand.
  • Strek je armen voor je uit en leg je handen tegen elkaar. Beweeg vervolgens rustig je handen richting je middenrif (je ellebogen bewegen hierbij naar buiten).
  • Probeer bij deze oefening alleen je polsen te bewegen. Strek eerst je armen voor je uit. Beweeg eerst je handen naar beneden. Beweeg vervolgens je handen zover mogelijk omhoog. Vervolgens maak je met beiden handen een vuist en breng je ze omlaag, houdt deze positie een aantal seconden vast en ontspan vervolgens je handen.
  • Strek je armen voor je uit, met de palm van je hand naar beneden. Draai vervolgens je armen zodat de palm van je hand omhoog wijst. Met behulp van je linkerhand beweeg je vervolgens je vingers van je rechterhand naar beneden en naar je lichaam toe. Wissel ook af met je andere hand.
  • Ga voor een bureau of tafel staan. Plaats je handen plat op het oppervlak, je vingertoppen wijzen hierbij naar elkaar toe. Duw vervolgens je handen naar beneden en houdt een aantal seconden vast.
  • Wijs met je rechterarm omhoog. Beweeg vervolgens je rechterarm achter je hoofd langs naar links toe. Je rechter onderarm ligt hierbij tegen je nek aan. Pak vervolgens met je linkerarm de elleboog van je rechterarm vast en duw deze naar beneden. Wissel ook af met je andere arm.

Afsluiting

Door het geregeld uitvoeren van een aantal van deze oefeningen beperk je de kans op RSI. Houdt hierbij ook de vijf punten onder het kopje preventie in de gaten. Wanneer je al last hebt van RSI helpen deze oefeningen mogelijk om de klachten te verlichten. Mochten de klachten aanhouden kijk dan eens op de website van de RSI-vereniging of bezoek een ergotherapeut.







Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden