4 tips tegen zweetvoeten
Waarom transpireren wij?
Transpiratie of zweten is een wezenlijke functie van het lichaam dat voor de temperatuurregeling zorgt, namelijk afkoeling door verdamping. Zonder het op te merken, verdwijnt er per dag via de zweetkliertjes een halve liter vocht uit ons lichaam. Op warme plaatsen of bij een zware inspanning kan dat oplopen tot wel vijf liter. Enkel bij de voeten kan het vocht moeilijk verdampen door het dragen van schoenen en kousen. Van nature is zweet geurloos, maar door micro-organismen wordt het na verloop van tijd ontbonden en ontstaat een onaangename geur.
Dit zijn enkele mogelijke oorzaken voor zweten:
- Warmte
- Inspanningen
- Occlusief schoeisel (veiligheidsschoenen)
- Diabetes
- Erfelijkheid
- Medicatie
Personen die dagelijks veiligheidsschoenen moeten dragen, hebben vaak klachten over zweetvoeten. Volgende tips kunnen echter in vele gevallen het probleem verhelpen.
TIP 1: Kies de juiste schoenen
Verkeerde schoenen kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan of het erger worden van voetproblemen. De juiste schoenen kunnen echter vaak klachten voorkomen.
- het is sterk
- het ademt
- het heeft een goed isolerend vermogen
- warmte- en vochtafvoer blijven gewaarborgd
Wat ook kan helpen is twee paar in plaats van één paar veiligheidsschoenen hebben. Zo kan om de dag een ander paar worden aangetrokken zodat de gedragen schoenen dan voldoende tijd krijgen om te luchten. Om dezelfde reden worden de werkschoenen best zo snel mogelijk na het werk uitgedaan.
TIP2: Draag de juiste sokken
Sokken nemen het vocht op dat de voeten afgeven en zorgen er voor dat de voeten droog blijven. Net hierom is de keuze van de sokken erg belangrijk. Kies sokken in natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Synthetische sokken zijn misschien goedkoper, maar zijn zeer slecht voor de transpiratie en de huid van de voeten. Gebruik ook geen wasverzachter bij het wassen; dit legt namelijk een vetlaagje op de vezels om ze soepel te houden maar vermindert de opname van vocht. Elke dag propere sokken dragen is dus een absolute must!
TIP3: Zorg voor een goede voethygiëne
Een goede voethygiëne is belangrijk. Was de voeten dagelijks met bij voorkeur koud water zonder zeep want overmatig wassen met zeep haalt de natuurlijke beschermlaag weg en laat bacteriën sneller hun werk doen. Het zijn namelijk deze bacteriën die ervoor zorgen dat het zweet een geur ontwikkelt. Zorg dat ook de ruimtes tussen de tenen na een wasbeurt goed worden drooggemaakt. Knip de nagels regelmatig bij met een tangetje, zonder de hoeken aan te pakken. Verzorg ook de opperhuid, zeker als deze zeer droog is, want droge huid kan barsten en scheurtjes veroorzaken waarlangs infecties kunnen binnendringen. Masseer dan de voeten na het afdrogen goed in met een lotion.
TIP4: Gebruik eventueel extra hulpmiddelen
De voeten, de sokken of de binnenkant van de schoenen bestrooien met talk kan de vochtabsorptie nog verhogen en het zweetprobleem verhelpen. In geval van een schimmelinfectie gebruikt men best een schimmelwerende talk of spray. Zweetremmende middelen (spray, lotion, crème, talk, preparaat) kunnen er voor zorgen dat de zweetkliertjes wat samentrekken woordoor ze minder transpiratievocht produceren. Gebruik inlegzooltjes die regelmatig (dagelijks) worden vervangen. Zo bestaan er bijvoorbeeld kartonnen wegwerpzooltjes die het zweet kunnen opnemen.