Fibromyalgie, wat is dat

Inleiding

Fibromyalgie is een syndroom dat steeds vaker voorkomt. Helaas is het bij nog veel mensen een onbekend syndroom. Dit artikel is opgesteld om meer bekendheid te geven aan dit syndroom en hierbij meegenomen meer begrips voor de patienten.

Wat is het?

Fibromyalgie is een steeds vaker voorkomend syndroom dat nog maar sinds kort erkend wordt. Bij Fibromyalgie is er sprake van een chronische pijn in spieren en de aanhechting van pezen. Het betekent dan ook pijn aan bindweefsel en spieren. Tevens zijn er veel raakvlakken met ME. Fibromyalgie komt voornamelijk voor bij vrouwen.

Waardoor wordt fibromyalgie veroorzaakt?

Een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van fibromyalgie is er niet. Dit wordt nog steeds volop onderzocht en er bestaan verschillende hypothesen over. Zoals het niet in staat zijn van het lichaam om in de diepe slaap te komen, waardoor een natuurlijk herstel van het lichaam bemoeilijkt wordt. Een andere genoemde oorzaak is een tekort aan serotine of een chronisch vitamine b12 tekort. Wel zijn er verschillende factoren die een trigger vormen voor het ontstaan van Fibromyalgie. Zo is het langdurig blootstaan aan stress een trigger, lichamelijk trauma kan een trigger zijn en mogelijk speel erfelijke belasting een rol bij het ontstaan. Ook wordt gezocht naar een oorzaak in de verwerking van de pijn prikkels door de hersenen. Zeker is in ieder geval dat er geen sprake is van een ontsteking, ondanks de vele raakvlakken met weke delen reuma en spier reuma.

Wat zijn de symptomen?

Fibromyalgie kent tal van symptomen die bij iedere patient kunnen verschillen en soms zelfs van dag tot dag. Hieronder een lijst van de meest voorkomende symptomen:

  • Pijn aan gewrichten en spieren,
  • Chronische vermoeidheid,
  • Slaapstoornissen,
  • Neerslachtigheid,
  • Stijfheid van spieren en gewrichten,
  • Darmklachten.

Bij de symptomen is er vaak sprake van een cirkel. Het een veroorzaakt het ander en het een houdt het ander in stand. Geen van deze symptomen vormen beschadigingen aan weefsel.

Diagnosestelling?

Een doorverwijzing naar een reumatoloog is gebruikelijk bij het stellen van een diagnose. Deze zal voor het diagnosticeren gebruik maken van de zogenoemde tenderpoints. Deze drukpunten bevinden zich verspreidt over 18 plekken van het lichaam. Indien 11 van deze drukpunten pijnlijk zijn en dit voor minimaal drie maanden aanhoudt kan er sprake zijn van Fibromyalgie. Tevens wordt er een bloedonderzoek gedaan. Kenmerkend is nl dat er in het bloed van een Fibromyalgie patient geen afwijkingen te vinden zijn.

Behandeling van fibromyalgie.


De gekozen behandelmethode kan van persoon tot persoon verschillen. Hier onder worden kort enkele behandelmethoden genoemd:
  • Anti depressiva: Aansluitend op de theorie dat het lichaam niet in staat is om zelf voldoende serotonine aan te maken kan er voor deze behandeling worden gekozen. dit gebeurt in samenwerking met een psychiater. Deze zal samen met de patient een dosering samen stellen. Deze behandeling is over het algemeen kort durend en bedoeld als tijdig hulpmiddel voor het lichaam. Na een periode van ongeveer een jaar moet het lichaam weer in staat zijn om dit zelf te regelen.
  • Ergo therapie: Gericht op het verdelen van de energie over de dag en het uitvoeren van de geplande taken op een dag.
  • Gedragstherapie: Gericht op het leren om gaan met chronische pijn en het inzicht in de samenhang van het lichamelijke en het psychische.
  • Pijnstillers: Een arts is terughoudend met het voorschrijven van pijnstillers. het gaat voornamelijk om de paracetamol en de NSAID's. De zwaardere pijn medicatie wordt zelden voor geschreven.
  • Accupunctuur: Dit vanwege het effect op de pijn en vermoeidheids klachten.