Wat is een kneuzing

Inleiding

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een kneuzing, maar wat is dat nou precies? Ik zal proberen uit te leggen wat het nou inhoudt en wat je er eventueel aan kan doen om het leed of de pijn te verzachten.

Wat is een kneuzing?

Een kneuzing is als het ware een beschadiging van het weefsel onder de huid. Allerlei verschillende weefsels kunnen door een kneuzing beschadigd raken, denk hierbij dan aan botten, spieren maar ook bindweefsel. Vaak ontstaat er door een kneuzing een ontstekingsreactie vanuit het lichaam. Een kneuzing kan over het gehele lichaam voorkomen, maar vooral de armen, handen, benen en voeten zijn hiervoor gevoelig. Een kneuzing kan ontstaan door een val, een verkeerde beweging of door een stoot. Tijdens sporten kan door contact met anderen een kneuzing veroorzaakt worden, door een overtreding, een botsing of bijvoorbeeld door een trap tegen een schoen. Vooral mensen die aan contactsporten doen hebben regelmatig last van kneuzingen.

Wat zijn de klachten bij een kneuzing?

In eerste instantie is er doorgaans meestal alleen sprake van pijn. De pijn kun je vaak goed aan wijzen en door op de zere plek te duwen wordt de pijn erger. Door de val (of een ander voorval) raken de bloedvaatjes onder de huid beschadigd en ontstaat er vaak een bloeduitstorting (blauwe plek). Ook kan het weefsel onder de huid zwellen door vochtuittreding/vochtophoping uit de bloedbaan (oedeem). Door de zwelling kan het moeilijker zijn het beschadigde lichaamsdeel te bewegen. Normaalgesproken vermindert de zwelling en/of bloeduitstorting binnen enkele dagen.

Wat kan ik zelf doen na een kneuzing?

Het is zaak direct te handelen om de herstelperiode zo kort mogelijk te houden. Doortrainen of rust nemen? Voor een snel herstel is directe rust noodzakelijk, er moet eerste hulp geboden worden om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken. Het is echter best mogelijk om door te sporten mits de pijn niet te hevig is.

Eerste hulp

Direct na het kneuzen van het lichaamsdeel heeft koelen een pijnstillend effect, maar geen bewezen effect op het herstel. De eerste 24 uur kunt u ter voorkoming van een bloeding een drukverband (elastisch) aanbrengen en kort koelen: 10 tot 15 minuten, dan één uur niet en dit vijf keer herhalen. De 2 dagen daarop volgend twee tot viermaal per dag 10 tot 20 minuten ijs met steunverband (niet elastisch). Na het koelen is bij een zwelling een drukverband of een ander compressiehulpmiddel zinvol en moet het aangedane lichaamsdeel hoog worden gelegd. Gewoonlijk verminderen de zwelling en bloeduitstorting binnen enkele dagen.

Let op:

Pas bij koelen op voor plaatselijke bevriezing van de huid. Doe bij het gebruik van een compres of een ijszak altijd een washandje of doekje ertussen.

Wanneer is het raadzaam om een arts te raadplegen na een kneuzing?

Als de kneuzing ernstig is, met een flinke zwelling of bloeduitstorting, is het verstandig er een arts of deskundige naar te laten kijken. Ook als u meteen na het ongeval niet kunt lopen of staan, of als u twijfelt of er misschien iets gebroken is, kunt u het beste contact opnemen met een arts of deskundige. Deze zal het aangedane lichaamsdeel onderzoeken en u zo nodig doorverwijzen voor een röntgenfoto. Voor de pijn kunt u pijnstillers nemen.

Hoe kan ik een kneuzing voorkomen?

Een kneuzing is niet altijd te voorkomen, er bestaan wel middelen om het risico op kneuzingen kleiner te maken. SportuitrustingDe sportuitrusting heeft onder andere een beschermende functie. Bij verschillende sporten, vooral contactsporten is het verstandig hier rekening mee te houden bij aanschaf van deze spullen. Stevige schoenen  bijvoorbeeld, maar ook scheenbeschermers, handschoenen en kniebeschermers hebben als doel om te beschermen. Naast deze preventieve adviezen is het altijd van belang om geconcentreerd te blijven sporten en goed uit te kijken waar de mede- en tegenstanders zich bevinden en te letten op andere mogelijke risico’s. Op deze manier kunnen mogelijke gevaren tijdig gezien en gemeden worden.