Wat helpt tegen brandend maagzuur en reflux
Inleiding
Brandend maagzuur en reflux. Daar hebben we allemaal al wel eens last van. Vooral na een zware maaltijd, of het eten van sterk gekruide gerechten. Dan is maagzuur en brandend maagzuur vrijwel steeds onschuldig, en verdwijnt het even spontaan als het gekomen is. Wanneer je regelmatig met brandend maagzuur wordt geconfronteerd, wordt het ernstiger. Dan is het dikwijls oorzaak van slokdarmontsteking. Wat helpt bij brandend maagzuur en reflux, en wat kun je daar zélf aan doen, zonder het gebruik van geneesmiddelen?
Wat is maagzuur?
Maagzuur zorgt voor een snelle en efficiënte vertering van al het voedsel dat je eet. Om deze opdracht tot een goed einde te brengen, is maagzuur een erg agressieve stof. Een taaie slijmlaag moet je maag daartegen beschermen. Hét probeem bij brandend maagzuur en reflux is je slokdarm. Die wordt immers niet beschermd. Je maag en je slokdarm worden van elkaar gescheiden door een sluitspier. Hoe ouder je wordt, hoe zwakker je sluitspier. Een zwakke sluitspier heeft als gevolg dat het maagzuur in je slokdarm terecht komt. Een branderig gevoel en pijn aan je slokdarm zijn dan het resultaat.
Ongezonde eet- en leefgewoonten
In veruit de meeste gevallen zijn ongezonde eet- en leefgewoonten oorzaak van brandend maagzuur en reflux. Brandend maagzuur ontstaat vooral bij de consumptie van alcohol en alcoholhoudende dranken. Maar ook zure vruchtensappen, koolzuurhoudende frisdranken, koffie, thee en alle cafeïnerijke dranken, melk, vetrijke voeding, chocolade, citrusvruchten, sterk gekruide gerechten, te zware maaltijden, onvoldoende kauwen en te snel eten zijn verantwoordelijk voor brandend maagzuur.
Maagzuur voorkomen zonder geneesmiddelen
Bij maagzuur, brandend maagzuur en reflux grijpen de meesten onmiddellijk naar geneesmiddelen. Door je eet- en leefgewoonten aan te passen, kun je maagzuur nochtans gemakkelijk zélf voorkomen of de symptomen ervan verzachten. Dat kan in de eerste plaats met een gezonde, evenwichtige en gevarieerde vooeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging.
Dit kun je zelf doen om de klachten van maagzuur te voorkomen of te behandelen:
- Eet meer kleinere maaltijden: zes beperkte maaltijden per dag genieten de voorkeur op drie grote maaltijden
- Goed kauwen en traag eten: door je eten goed te kauwen, zal je automatisch trager eten, en dat heeft een positieve invloed op je spijsvertering
- Vette en sterk gekruide gerechten vermijden: gebruik zo weinig mogelijk kruiden en specerijen bij het bereiden van je gerechten. Sterk gekruide voeding werkt maagzuur in de hand
- Wit brood: om brandend maagzuur te voorkomen, vervang je best wit brood door vezelrijk volkoren brood
- Eet meer zuivel: zoals magere kaas, eieren, magere yoghurt, magere kwark en bij voorkeur warme melk
- Chocolade en vette kazen: zoveel mogelijk vermijden
- Zorg voor een goede spijsvertering: eet ten laatste vier uur voor je gaat slapen. Daardoor krijgt je lichaam de nodige tijd om alles te verteren
- Overgewicht en roken: zijn twee belangrijke oorzaken van brandend maagzuur, en daar kun je zélf wat aan doen...
Pas je leefgewoonten aan
Om maagzuur, brandend maagzuur en reflux te voorkomen kan je naast je eet- ook je leefgewoonten aanpassen:
- Slapen: slaap steeds met je hoofd hoger dan de rest van je lichaam
- Zware gewichten: pas je houding aan bij het tillen van zware gewichten. Buig daarbij niet voorover, maar buig door je knieën
- Ga nooit liggen na het eten: dat vergroot je risico op brandend maagzuur aanzienlijk
Maagbreuk
Soms is een lichamelijke aandoening oorzaak van brandend maagzuur. Dat is het geval met een maagbreuk, een breuk aan je middenrif en problemen met je slokdarm. Om een maagbreuk of een breuk aan je middenrif te herstellen, is een operatie noodzakelijk. Daarbij wordt de bovenkant van je maag om je slokdarmwand heen gelegd, en daarna vast gehecht. Op die manier ligt je maag weer volledig in je buikholte, waardoor ze weer goed afsluit, en de problemen met brandend maagzuur tot het verleden behoren.
Conclusie
Maagzuur, brandend maagzuur lijken misschien banaal, maar dat zijn ze niet. Laat deze problemen zeker niet aanslepen. Pas je eet- en leefgewoonten aan en grijp niet onmiddellijk naar geneesmiddelen. Als maagzuur, brandend maagzuur en reflux onbehandeld blijven, veroorzaken ze ontstekingen aan je slokdarm. Dat is in vele gevallen de eerste stap naar agressieve slokdarmkanker.