Tonicum voor de lever en de gal

Zwarte radijs, artisjok en Mariadistel

In een natuurlijk proces zorgt het lichaam ervoor om afvalstoffen zelf af te voeren. Maar een drukke en stressvolle levensstijl kan dit proces danig verstoren. Wanneer dit natuurlijke proces verstoord wordt, dan is het mogelijk om het lichaam een handje te helpen met een tonicum of detox zoals de rammenas of zwarte radijs, artisjok en mariadistel. Dan spreken we over een detoxkuur.

Tonicum voor de lever en gal

Het is zelfs een feit dat bevolkingsgroepen waar de zwarte radijs op het menu staat, veel minder last hebben van spijsverteringsstoornissen en winderigheid. Mensen met jicht en reuma zijn ook gebaat met een tonicum zoals de rammenas. Alhoewel soms ook wel de rammenas ingezet wordt voor het ontgiften van de lever.  

Zwarte radijs

De zwarte radijs is een ronde langwerpige wortel, die vooral helpt bij het voorkomen van galstenen en het ontgiften van de lever. De rammenas of zwarte radijs is heel rijk aan etherische oliën en bezit een hogere fytotherapeutische werking dan de rode radijs. De zwarte radijs wordt al gebruikt sinds de vijftiende eeuw in Europa om zijn galontgiftende eigenschappen. Het is daarom dat de zwarte radijs beter in kleine proporties gegeten wordt, hij wordt meestal opgediend met een salade. Er zijn natuurlijk nog andere manieren waarbij hij lekker is, bijvoorbeeld: tagliatelle met zalm en parmezaan van rammenas, of een scampimaaltijd. Wil je meer weten over de rammenas, dan lees je dit artikel: /gezondheid/voeding/voedingswaarde/gezonde-voeding/44438/de-rammenas-is-niet-enkel-gezond-maar-ook-nog-lekker/

Artisjok

Het duo artisjok en rammenas is vooral te gebruiken bij een opgeblazen gevoel, dit omdat de de actieve stoffen van de artisjok en rammenas heel synergetisch werken. De cinnarine die in blad en steel aangetroffen wordt, stimuleert de galsecretie en helpt de vertering. Uit onderzoek blijkt dat cinnarine ook goed is ter bestrijding van levertumorcellen. Daarnaast bevat artisjok luteoline, wat de triglycerine verlaagt. Artisjok belemmert ook de aanmaak van cholesterol, maar het is onbekend hoe dit in zijn werk gaat. 

Mariadistel

Mocht je overwegen om wat afvalstoffen en kilo's kwijt te raken, dan raad ik je een Mariadistelkuur aan. Vooral omdat het een heel gezond effect heeft op je gehele lichaam. Mariadistel is familie van de melkdistel en bevat heel goede beschermende flavonoïden. De drie beschermende voor de lever zijn: sylidianin, silybin en sylychristin, maar deze drie vallen onder de noemer: sylimarin. Deze purperen distel bevat de krachtigste leverbeschermende eigenschap die bekend zijn. Heeft een zuiverende werking op het organisme en metabolisme, en de regeneratie van de lever verloopt vlotter. Zelfs mensen met een drugsverleden en alcoholisten hebben baat bij een dergelijke kuur, omdat de Mariadistel ook preventief is voor cirrose en leverontsteking.

Verklarende woordenlijst

  • Detox: Detox is een afkorting van detoxificatie ook wel ontgifting of ontslakking genoemd.
  • Tonicum: Een tonicum is de benaming voor een versterkend middel dat het hele lichaam of specifieke delen ervan zou stimuleren en versterken.
  • Fytotherapeutische: Geneesmiddelen die rechtstreeks zijn samengesteld uit planten (kruiden) heten fytotherapeutica of kruidengeneesmiddelen.
  • Synergie: (Grieks: synergia, samenwerking) is een begrip dat een proces beschrijft waarbij het samengaan van delen meer oplevert dan de som der delen.
  • Luteoline: Is een gele natuurlijke kleurstof, afkomstig van een plant. Chemisch gezien is het een flavonoïde uit de categorie van de flavonen. De naam komt van het Latijn luteus.
  • Triacylglycerolen, triglyceriden of glyceryltriësters: Zijn esters van glycerol en drie vetzuren. Triacylglycerol komt voor in natuurlijke vetten en oliën.
  • Cirrose: Is een onomkeerbaar proces van omzetting van levercellen naar littekenweefsel. 
  • Flavonoïden:  Zijn een uitgebreide groep stikstofvrije organische verbindingen met een typisch basisskelet die wijdverbreid zijn in het plantenrijk.
  • Silymarine: Is de actieve component van het fruit van de Silybum marianum, beter bekent als de Mariadistel.

Bron verklarende woorden: wikipedia

Tot slot: Vanwaar komt de naam Mariadistel

De Mariadistel (Silybum marianum) is een eenjarige of tweejarige plant, die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De naam is afkomstig van de legende, dat de witte vlekken veroorzaakt zouden zijn door de melk van Maria.

Bron: wikipedia