De oorzaken en symptomen van nierfalen
De nieren
Waarom nieren kunnen falen
Nierfalen kan meerdere oorzaken hebben. Nieren kunnen zeer plotseling falen. Dit wordt dan acuut nierfalen genoemd. Meestal wordt acuut nierfalen door een van de volgende oorzaken teweeg gebracht:
- Een verminderde bloedtoevoer naar de nieren. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door veel bloedverlies, een erg lage bloeddruk of een verminderde functie van het hart.
- Vergiftiging van de nieren. De nieren halen afvalstoffen uit het bloed. Als er een grote hoeveelheid giftige stoffen in het bloed zitten, is er een kans dat deze giftige stoffen uiteindelijk allemaal in de nieren terecht komen. Een overdosis van medicijnen of drugs kan bijvoorbeeld acuut nierfalen veroorzaken.
Over het algemeen kunnen de nieren wel herstellen van acuut nierfalen. Bij chronisch nierfalen is dit meestal een ander verhaal. Bij chronisch nierfalen, neemt de functie van de nieren langzaam maar zeker af. Ook chronisch nierfalen kan meerdere oorzaken hebben. Meestal wordt chronisch nierfalen door een van de volgende oorzaken teweeg gebracht:
- Een ziekte. Verschillende ziekten kunnen, zonder juiste behandeling, leiden tot chronisch nierfalen. Een voorbeeld van een dergelijke aandoening is diabetes mellitus.
- Langdurig verhoogde bloeddruk. Bij een erg hoge bloeddruk moeten de nieren zwaar werk leveren. Dit kan op een gegeven moment leiden tot beschadigingen aan de nieren.
- Langdurig gebruik van bepaalde medicatie. Bij langdurig gebruik van bepaalde medicatie kunnen de cellen van de nieren op den duur beschadigd raken en uitvallen.
De symptomen van nierfalen
Bij nierfalen zullen de afvalstoffen minder effectief uit het lichaam worden verwijderd. Het gevolg is dat de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed steeds hoger zal worden. In principe raakt het gehele lichaam vergiftigd. De meest voorkomende symptomen van nierfalen zijn als volgt:
- Misselijkheid en braken
- Afwijkingen in de urine. De urine kan bijvoorbeeld erg licht of juist erg donker zijn. Meestal neemt de hoeveelheid urine af. Ook kan er sprake zijn van bloed in de urine of pijn bij het urineren.
- Gewichtsverlies
- Diarree
- Jeuk
- Uitdroging. Uitdroging is meestal een secundair symptoom van nierfalen en wordt veroorzaakt door braken en diarree.
Consequenties van nierfalen
Als de schade aan de nieren blijvend is, moet er een oplossing worden gevonden om de functie van de nieren te vervangen. Als slechts een nier is aangetast, kan vaak de andere nier de functie overnemen. Een mens kan in principe prima functioneren met slechts een nier. Andere oplossingen zijn nierdialyse en niertransplantatie. Een nierdialyse is een apparaat dat in principe de functie van de nieren kan overnemen. Meestal zal de patiënt enkele uren per dag aan deze machine moeten zitten zodat het bloed gezuiverd kan worden. Een andere oplossing is de niertransplantatie. Hierbij wordt er een nier van een andere persoon in de patiënt gebracht.
Conclusie
Nierfalen kan zowel acuut als chronisch zijn. Bij nierfalen stapelen afvalstoffen zich in het bloed op waardoor verschillende symptomen veroorzaakt worden. Als de schade aan de nieren blijvend is, zal de functie van de nieren vervangen moeten worden. De meest gebruikte oplossingen zijn nierdialyse en niertransplantatie.