Wat houd een blaasontsteking in

Inleiding

Blaasontsteking komt veel voor minstens de helft van de vrouwen krijgt er mee te maken,en ongeveer een derde krijgt last van terugkerende blaasontsteking. Maar wat kun je er tegen doen en wat zijn de symptonen van een blaasontsteking?

Blaasontsteking

Wanneer je een blaasontsteking hebt is de blaaswand en de soms ook de urinebuis ontstoken.Meestal zijn dan bacterieen de oorzaak daarvan. Maar wist je ook dat blaasontsteking 1 van de meest voorkomende ontstekingen is?Natuurlijk kunnen de mannen er ook last van krijgen maar deze krijgen over het algemeen er minder snel last van dan de vrouwen dit omdat de urinewegen en de blaas makkelijker bereikbaar zijn voor bacterieen dan bij de man.

Symptonen bij een blaasontsteking:

  • Brandend gevoel bij het plassen
  • Vaak naar de wc moeten en vaak zijn het maar kleine beetjes urine
  • Bloed in de urine
  • Drukkend of een pijnlijk gevoel in de onderbuik/rug
  • Kleine kinderen kunnen bij een blaasontsteking ook koorts hebben
  • Urine kan onaangenaam ruiken
  • Urine kan troebel zijn

Wat veroorzaakt een blaasontsteking

Blaasonsteking komt ontstaat vaak door bacterieen, vrouwen hebben er vaak meer last van dan de mannen doordat de urinebuis bij de vrouw korter is dan bij de man.Door de kortere urinebuis dringen de bacterieen bij de vrouw sneller en gemakkelijker binnen. Wanneer de man of de vrouw door bijvoorbeeld een verzakking of bij een vergrootte prostaat hun blaas niet volledig legen blijft er urine in de blaas achter. Doordat er steeds een beetje urine achterblijft kunnen de bacterieen zich goed vermenigvuldigen. Er word ook wel eens beweerd dat je door kou of tocht een blaasontsteking kan oplopen maar niks is minder waar.

Een blaasontsteking kan op zich geen kwaad, de oorzaak bij de mannen ligt vaak bij een onstoken prostaat, het is altijd aan te raden wanneer je vermoed een blaasontsteking te hebben om even een potje met urine naar de huisarts te brengen(potjes zijn bij de apotheker verkrijgbaar) deze kan met een kleine test al zien of je een blaasontsteking hebt of niet.Mocht je het hebben dan is het makkelijk te behandelen met een antibioticakuurtje.Zorg er ook voor dat je het urine binnen twee uur naar de dokter brengt, wanneer dit niet kan kun je het potje met urine voor 24 uur bewaren in de koelkast.

Wat kun je er zelf aan doen?

Een aantal tips die erbij kunnen helpen om blaasontsteking tegen te gaan:

  • Om een blaasonsteking te voorkomen word er aangeraden om voldoende vocht tot je te nemen elke dag.(Drink minimaal 2 liter per dag)
  • Doordat je regelmatig plast worden de bacterieen weggespoeld, zorg er dan ook voor dat je altijd goed je blaas leegplast.
  • Het wil ook nog wel eens helpen bij sommige vrouwen om na de sex even te plassen.
  • Er word gezegt dat een glas cranberrysap ook goed tegen een blaasonsteking is.