Wanneer moet je naar een uroloog
Wat doet een uroloog
Uroloog doet een beetje denken aan urine en vandaar het heersende misverstand. Een uroloog mag zich hebben gespecialiseerd in urinewegen, blaas, urineleiders en nieren, hij weet ook alles van de mannelijke geslachtsorganen, prostaatkanker, impotentie en SOA’s. Deze arts krijgt dus zowel mannen als vrouwen in zijn spreekkamer.
Mannen en urologen
Merkwaardig: een vrouw met problemen in verband met de baarmoeder, eileiders, eierstokken, vagina, bloedingen of seksuele problemen, gaat voor deze problemen naar de gynaecoloog. Meestal is dat een vrouw.
Een man echter … kan met zijn prostaatproblemen of sterilisatie alleen maar naar een uroloog.
Damesklachten bij de uroloog
De dames klagen meestal over urineverlies (incontinentie) en/of blaasontsteking. Omdat de vrouwen steeds ouder worden, nemen de klachten over urineverlies aanzienlijk toe. In het algemeen gaan deze dames er ook van uit dat dit normaal is. Niets is echter minder waar: met medicatie of een kleine operatie kunnen deze klachten worden verholpen.
Herenklachten…
► De meest voorkomende klachten bij heren zijn erectiestoornissen: een zeer actueel onderwerp tegenwoordig. Een erectiestoornis is niet hetzelfde als een erectie die het zo nu en dan laat afweten. Slechts als het falen regelmatig en gedurende een langere periode aanhoudt, moet je denken aan een erectiestoornis.
► Tot voor enkele jaren beschouwde men erectiestoornissen als een psychisch probleem. Daar denkt de medische wetenschap inmiddels anders over: er zijn wel degelijk lichamelijke tekortkomingen mee gemoeid. De voornaamste is de leeftijd en als gevolg hiervan de verminderde soepelheid van de bloedvaten in de penis.
► Een andere oorzaak is aderverkalking. Door de verkalking stroomt het bloed moeilijker naar de bloedvaten van de penis vinden.
► Ook suikerziekte kan een oorzaak zijn van erectiestoornissen: het heeft een negatieve invloed op de zenuwbanen en bloedvaten in het penisgebied.
► Na een chirurgische ingreep in verband met prostaatkanker kan het zijn dat zenuwen in de buurt van de prostaat beschadigd zijn. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
► Andere, niet fysische oorzaken: alcohol, tabak, depressie, jeugdtrauma’s en faalangst.
De oplossing: de erectiepil en alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Vermijd dus die rommel op internet.
En dan is er nog … prostaatkanker
Volgende klachten kunnen wijzen op prostaatproblemen: veranderde urinestroom, dikwijls of moeilijk plassen, een branderig of zelfs pijnlijk gevoel tijdens het plassen of bloed in de urine of in het zaad.
Anderzijds moet je ook weten dat prostaatkanker nauwelijks klachten veroorzaakt. Treden er echter wel klachten op dan is dit meestal in een reeds gevorderd stadium.
Een kwaadaardige prostaattumor groeit in het algemeen vrij traag en in een vroeg stadium heeft de man geen klachten.
Vroegtijdige en regelmatige controle, net zoals de borstfoto’s en uitstrijkjes bij de vrouwen, geraken ook bij mannen meer en meer in gebruik.
Brachytherapie als behandelingsmethode
Dit is een vorm van radiotherapie waarbij de stralingsbron zo dicht mogelijk bij de kwaadaardige cellen gericht zodat de celgroei wordt gestopt. Op deze manier is het mogelijk om de prostaat (gedeeltelijk) te sparen en wordt er zo weinig mogelijk gezond weefsel beschadigd.
Varianten ook voor de uroloog
♦ Verder behandelt de uroloog nog nierproblemen zoals vernauwde urineleiders of nierstenen. De nieren en bijnieren zelf behoren echter niet tot zijn eigen vakgebied.
♦ Ook de urineblaas, zaadleiders en sterilisatie behoren tot zijn domein.