Blaasontsteking bij kinderen
Inleiding
Blaasontsteking is voor volwassenen een onschuldige kwaal. Met een kuurtje ben je er binnen een week vanaf. Maar wanneer je kind blaasontsteking krijgt, dan komt er heel wat meer bij kijken. In principe is blaasontsteking zeer ongebruikelijk bij kinderen. Het kan zijn dat er meer aan de hand is. Ook is het moeilijker om blaasontsteking te herkennen bij jonge kinderen. Wanneer een kind te lang met een blaasontsteking blijft rondlopen, dan is het mogelijk dat hij een nierbekkenontsteking krijgt. Wat wil je weten over blaasontsteking bij kinderen?
Blaasontsteking bij kinderen
Het is niet gebruikelijk dat een kind blaasontsteking krijgt. In veel gevallen is er meer aan de hand dan zomaar een blaasontsteking. Het kind plast bijvoorbeeld niet op de juiste manier, waardoor er urine in de blaas achterblijft. Maar het kan ook zijn dat het kind een afwijking aan zijn plasbuis heeft, zoals een vernauwing of klepjes. Zeker bij jonge kinderen is het moeilijk om een blaasontsteking te herkennen. Wanneer een blaasontsteking niet op tijd behandeld wordt, dan kunnen er meer klachten optreden. Een kind groeit bijvoorbeeld niet goed meer of de infectie zal zich naar het nierbekken uitbreiden. Een nierbekkenontsteking kan bij jonge kinderen zeer ernstig zijn. Wanneer deze niet tijdig wordt behandeld, dan kan er schade aan de nieren ontstaan. Het is dus van belang om een blaasontsteking bij kinderen op tijd te herkennen en te behandelen. In de meeste gevallen zal een kind worden doorverwezen naar een kinderarts omdat er een reële kans is dat er oorzaak voor de blaasontsteking is. Het moet worden uitgesloten dat er een afwijking aan de blaas of urineweg is.
- Jongens onder de twaalf jaar met blaasontsteking worden altijd doorverwijzen naar een kinderarts.
- Meisjes onder de vijf jaar met blaasontsteking worden doorverwezen.
- Meisjes tussen de vijf en twaalf jaar die kort achter elkaar verschillende blaasontstekingen krijgen zullen worden doorverwezen.
Blaasontsteking herkennen
Een blaasontsteking is vaak moeilijk te herkennen. Dit geldt zeker voor jonge kinderen omdat ze hun klachten nog niet kunnen aangeven. Er zijn wel een aantal punten waar je een blaasontsteking aan kunt herkennen.
Blaasontsteking herkennen bij baby's
- Het plassen doet pijn
- Veel huilen of juist lusteloos
- Koorts
- De urine stinkt
- Slecht drinken
- Op lange termijn: groeiachterstand
Blaasontsteking herkennen bij peuters en oudere kinderen
- Pijn bij het plassen
- Koorts
- Vaak plassen
- Buikpijn
- Overgeven
- Lusteloos
- De urine stinkt en kan er troebel uitzien
Behandeling blaasontsteking
Wanneer je vermoedt dat je kind blaasontsteking heeft, dan moet je een afspraak met de huisarts maken. Vang de urine op in bijvoorbeeld een bakje. Voor kinderen die nog niet zindelijk zijn, zijn er speciale zakjes. De huisarts zal de urine op kweek zetten om te bekijken of je kind blaasontsteking heeft en wat voor soort. Aan de hand daarvan zal hij bekijken welke antibiotica hij zal voorschrijven.
Net zoals volwassenen krijgen kinderen met blaasontsteking een antibiotica kuur. Baby's onder de drie maanden met blaasontsteking worden eigenlijk altijd in het ziekenhuis opgenomen. Ze krijgen de antibiotica via een infuus. Dit is geen prettig gezicht, maar gelukkig komt een blaasontsteking bij baby's onder de drie maanden zelden voor. Oudere kinderen kunnen over het algemeen hun kuurtje gewoon thuis innemen. Dit is afhankelijk van de ernst van de infectie. Jonge kinderen die slecht drinken of veel spugen kunnen alsnog worden opgenomen. Een kuur duurt gemiddeld zeven tot tien dagen.
Blaasontsteking bij kinderen voorkomen
Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de kans op blaasontsteking zo klein mogelijk te maken.
- Laat je kind veel drinken
- Laat je kind regelmatig plassen (dit geldt uiteraard alleen voor kinderen die zindelijk zijn)
- Hygiëne. Laat je kind op de juiste manier zijn billen afvegen (van voor naar achter)
Conclusie
Blaasontsteking bij kinderen komt in principe zelden voor. Jonge kinderen worden eigenlijk altijd doorverwezen naar een kinderarts omdat er een reële kans bestaat dat er meer aan de hand is, zoals een vernauwing. Bij oudere kinderen kan verkeerd of te weinig plassen een oorzaak zijn. Het is belangrijk om blaasontsteking op tijd te behandelen, omdat de kans bestaat dat er vervelende complicaties bijkomen zoals een nierbekkenontsteking. Ga dus altijd naar de huisarts als je vermoedt dat je kind blaasontsteking heeft!