Wat te doen tegen misselijkheid

Misselijk

Iedereen heeft wel eens last van misselijkheid. Het is een erg vervelend gevoel dat je niet gemakkelijk kunt negeren. Soms kan misselijkheid erg vervelend uitkomen. Je moet bijvoorbeeld net afrijden of een examen doen. Afhankelijk van de oorzaak van de misselijkheid kun je er gelukkig wel het een en ander aan doen.

Oorzaken van misselijkheid

Misselijkheid is een lichamelijke reactie die door je hersenen wordt aangestuurd. Misselijkheid kan door verschillende factoren veroorzaakt worden:

  • Een vaak voorkomende oorzaak is dat je iets verkeerds hebt gegeten. Ook overmatige consumptie van alcohol is een vorm hiervan. Je maag reageert hierop en geeft aan dat het niet goed is. Deze vorm van misselijkheid wordt vaak gevolgd door overgeven. Overmatig alcoholgebruik irriteert ook de maagwand waardoor je de volgende dag nog steeds last kunt hebben van misselijkheid. Overigens kan ook een teveel aan eten misselijkheid veroorzaken.
  • Nervositeit en stress zijn ook factoren die kunnen leiden tot misselijkheid. Dit is er vervelend omdat je je op belangrijke momenten echt ziek kunt gaan voelen.
  • Een prikkeling van je evenwichtorgaan kan ook een aanleiding zijn voor misselijkheid. Het gebied in je hersenen dat verantwoordelijk is voor het gevoel van misselijkheid wordt namelijk ook aangestuurd door je evenwichtsorgaan. Als je bijvoorbeeld veel rondjes hebt gedraaid, kun je ook een gevoel van misselijkheid krijgen.
  • Er zijn een aantal ziekten zoals griep die een aanleiding kunnen zijn voor misselijkheid. Soms kan misselijkheid juist een bijwerking zijn van een medicijn tegen een bepaalde ziekte. Een chemokuur leidt bijvoorbeeld vaak tot misselijkheid.
  • Een zwangerschap kan vaak leiden tot ochtendmisselijkheid. Vooral gedurende de eerste weken van de zwangerschap speelt dit probleem vaak op. Sommige vrouwen zijn zo misselijk dat zij vrijwel niets kunnen binnenhouden.

Wat kun je tegen misselijkheid doen?

Wat je tegen misselijkheid  moet doen, is afhankelijk van de oorzaak van de misselijkheid. Elke vorm van misselijkheid heeft namelijk een behandeling die in dat geval het beste werkt.

  • Voedselvergiftiging. Bij een voedselvergiftiging heb je last van misselijkheid, overgeven en diarree. Je lichaam heeft iets binnengekregen wat niet goed is en zorgt er op effectieve wijze voor dat het je lichaam weer zo snel mogelijk verlaat. In principe kan je lichaam dit heel goed zelf aan. Als je je na 48 uur niet beter voelt, kun je het beste wel even contact opnemen met je huisarts.
  • Overmatig alcoholgebruik. Stop in ieder geval een paar dagen met het drinken van alcohol. Luister goed naar je lichaam. Drink veel water en eet kleine beetjes voedsel tegelijkertijd.
  • Teveel eten. Als je in een korte tijd erg veel hebt gegeten, kun je ook last hebben van misselijkheid. Deze vorm van misselijkheid komt vooral rond de kerstdagen voor. Het beste kun je een aantal dagen een dieet volgen van veel groente, fruit en vezelrijke producten. Drink ook veel water en beperk het gebruik van producten die veel vet bevatten.
  • Nervositeit en stress. De beste manier om misselijkheid door nervositeit en stress te verminderen, is door de oorzaak van de nervositeit en stress aan te pakken. Helaas is dit lang niet altijd mogelijk. Je kunt wel bepaalde natuurlijke producten gebruiken die nervositeit tegengaan. Een voorbeeld hiervan is Nerviplant. Nerviplant zorgt ervoor dat je minder nerveus bent maar nog steeds goed kunt presteren. Ook zijn er middeltjes die specifiek tegen misselijkheid werken zoals Okugest.
  • Reisziekte. Als je evenwichtorgaan wordt geprikkeld, kun je last krijgen van reisziekte. Je voelt je dan ook heel misselijk.  Reisziekte is goed te behandelen met speciale tabletten die voor de reis ingenomen dienen te worden. Ook kan het helpen om in het vervoersmiddel door de voorruit naar de horizon te kijken. Als je een vast punt hebt en je ziet waar je heengaat, raakt je evenwichtsorgaan minder snel van slag.
  • Ziekte of medicijnen. De behandeling van misselijkheid door een ziekte of een medicijn is sterk afhankelijk van de ziekte en het medicijn. Als je aanhoudend last hebt van misselijkheid en de misselijkheid beïnvloedt je leven sterk, ga dan even naar de huisarts voor een persoonlijk advies.
  • Zwangerschap. Zwangerschapsmisselijkheid wordt bij voorkeur niet met medicijnen behandeld. Het kan wel helpen om kleine beetjes voedsel tegelijkertijd te eten. Zorg dat je voldoende koolhydraten binnen krijgt en drink ook voldoende water.

Aanhoudende misselijkheid

Als je last hebt van aanhoudende misselijkheid zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak kun je het beste even langs de huisarts. Vaak is dit alleen nodig als je gedurende een langere periode (een aantal weken) last hebt van misselijkheid.