Wat is parodontitis
Wat is parodontitis?
Miguel de Cervantes Saavedra laat Don Quichot zeggen dat een mond zonder kiezen als een molen zonder steen is. En verder zegt de vernuftige edelman van La Macha ook dat je een kies hoger moet schatten dan een diamant. Dat is een goede reden om zuinig op ons gebit te zijn. De edelman had dan ook geen parodontitis, maar zijn tanden werden tijdens een gevecht niet al te zachtzinnig verwijderd. Niet alleen Don Quichot moest vechten al was het dan tegen windmolens, wij ook, want ons gebit staat de hele dag bloot aan aanvallen door bacteriën. Ons gevecht is een goede mondhygiëne.
Hoe ontstaat parodontitis?
Als je tandvlees gezond is bloedt het niet als je je tanden poetst en zeker niet als je aan het eten bent. Gezond tandvlees heeft een roze kleur en is niet teruggetrokken. Het ligt stevig om het gebit. Niet alleen gaatjes in de tanden en kiezen zijn een aanval op de gezondheid van het gebit, maar ontstoken tandvlees ook. Als tandvlees ontstoken is, kan het gaan bloeden tijdens het tanden poetsen en wat nog vervelender is, tijdens het eten. Het tandvlees ziet er dan ook niet zo mooi gezond meer uit, het is rood en gezwollen. De medische benaming voor ontstoken tandvlees is gingivitis (gingiva=tandvlees).
Oorzaak van ontstoken tandvlees
De bacteriën die in de tandplak zitten veroorzaken ontstoken tandvlees. Tandplak is een heel dun laagje dat zich op en tussen de tanden afzet. Regelmatig poetsen is de beste remedie om de tandplak te verwijderen. Het beste is om dit na elke maaltijd te doen. Als tandplak niet, of onvoldoende wordt verwijderd, kan tandsteen ontstaan. Tandsteen wordt gevormd door verkalkte tandplak.
Oorzaak van parodontitis
Parodontitis of kaakbotontsteking (parodontium= steunweefsel van tand of kies) is een stadium verder dan gingivitis. Het kan ontstaan als je gezondheid of je mondhygiëne te wensen overlaat. Maar ook stress, roken en erfelijkheid speelt een rol. Verder hangt het ook af van de samenstelling van de bacteriën in je mond of je parodontitis krijgt. Als het tandvlees ontstoken is, ligt het niet meer zo vlak tegen het gebit aan en wordt de ruimte (pocket) die zich normaal tussen het tandvlees en het gebit bevindt, dieper. De tandplak die zich daar dan bevindt is niet met poetsen weg te krijgen. De ontsteking gaat dan als het ware de diepte in. Door de afweer van het lichaam tegen de bacteriën gaat er botweefsel verloren en gaan de tanden en kiezen los staan.
Wat is er tegen parodontitis te doen?
Parodontitis moet door de tandarts of de mondhygiënist worden behandeld. De tandplak die diep in de pockets zit van de tanden en kiezen zal worden verwijderen en zo nodig de ontsteking met antibiotica behandelen. Bij pockets die hij moeilijk door middel van een gebitsreiniging schoon kan maken, kan een zogenaamde flap-operatie worden uitgevoerd. Het tandvlees wordt dan los gemaakt om de ontsteking bereikbaar te maken. De ontsteking wordt weg gehaald en het tandvlees wordt weer op zijn plaats teruggelegd en aan het gebit gehecht. De eerste tijd moet het geopereerde tandvlees worden ontzien. Helaas, als er door de parodontitis veel bot verloren is gegaan, is het vaak nodig om tanden of kiezen te trekken.
Wat is het resultaat?
Als de oorzaak van de ontsteking (de tandplak) is verwijderd, zal het tandvlees genezen van parodontitis. Het blijft echter altijd enigzins teruggetrokken. Eenmaal teruggetrokken tandvlees herstelt zich jammer genoeg niet meer. De blootliggende wortels zijn vaak gevoelig voor koude en warmte, maar die gevoeligheid kan vanzelf weer verdwijnen. Onbedekte wortels zijn ook gevoeliger voor tandbederf, daarom is in dat geval nog meer aandacht voor mondhygiëne nodig.
Lees ook:Hoe leer je gemakkelijk medische terminologie