Wat is Chlamydia
Chlamydia
Wat is Chlamydia?
- Chlamydia is niets anders dan een infectie. De bijbehorende bacterie nestelt zich in de geslachtsorganen (vagina en/of baarmoedermond) maar ook in de plasbuis en/of de anus, de urinewegen, de prostaat, de bijteelbal, het oog en de luchtwegen.
- Het is geen typische vrouwenziekte: ook de man kan deze besmetting oplopen.
Hoe loop je het op?
Chlamydia, evenals gonorroe, wordt veroorzaakt door bacteriën die tijdens de geslachtsgemeenschap de vagina binnendringen. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich in de warme, vochtige omgeving van de vagina.
Klachten?
De infectie kan zich in het lichaam verspreiden en voor verschillende klachten zorgen.
1. Klachten bij de vrouw
► Raar maar waar: 70% van de vrouwen weten niet dat ze geïnfecteerd zijn en hebben dus ook geen klachten. Dat is nu juist het gevaarlijke bij deze infectie: je kunt er jarenlang mee rondlopen en onbewust anderen infecteren.
► Vrouwen die toch klachten hebben, klagen over een verhoogde vaginale afscheiding en/of een branderig gevoel bij het urineren. Zo af en toe komt het voor dat er bloedverlies optreedt tussen menstruatieperioden. Andere, minder voorkomende symptomen: een bloederige afscheiding na het vrijen of pijn in de onderbuik. Als de anus is geïnfecteerd dan zijn de mogelijke klachten: jeuk, pijn of een slijmerige afscheiding.
► Als je wel degelijk klachten hebt, laat je dan zo snel mogelijk behandelen. Doe je dat niet dan kan de chlamydia zich uitbreiden naar de baarmoeder en naar de eileiders (eileiderontsteking). Nog erger is als de bacterie de buikholte bereikt: dan is er sprake van een bekkenontsteking.
2. Klachten bij de man
► Ook bij de man is het zo dat hij zonder het te merken drager kan zijn van de chlamydia-infectie. Bij hem zijn de klachten, als die zich al voordoen: pijn bij het plassen, geringe afscheiding uit de penis, jeuk, pijn en slijmerige afscheiding uit de anus (als gevolg van besmetting tijdens anale seks). Ook voor de man geldt dus hetzelfde als voor de vrouw: hij kan jarenlang anderen onbewust infecteren.
► Ook bij de man kan, bij niet behandeling, de ontsteking uitbreiden naar de zaadleiders en bijbal (bijbalontsteking) met pijn en zwelling van de balzak tot gevolg.
Oplossing?
De oplossing is eenvoudig maar wellicht niet populair: gebruik een condoom!
Ook kun je ervoor kiezen om elke 6 maanden een onderzoek te laten doen, zeker als je wisselende sekspartners hebt.
Behandeling
Chlamydia is goed te genezen met een, meestal eenmalige, antibioticakuur.
Belangrijk onderdeel van de behandeling is uiteraard ook dat je je partner(s) op de hoogte brengt want ook zij kunnen intussen chlamydia geïnfecteerd zijn en moeten eventueel ook behandeld worden. Dit is uiteraard geen 'hiep hoj' gesprek maar wel zeer noodzakelijk!
! Opgelet: na deze kuur betekent het niet dat je immuun bent voor nieuwe infecties.
Conclusie
Wanneer je symptomen bemerkt die te maken kunnen hebben met seksueel overdraagbare ziekten zoals chlamydia onder andere of met een bekkenontsteking, neem dan contact op met je huisarts.
Alarmsignalen: koorts, hevige buikpijn en abnormale afscheiding door de vagina.
Twijfel je of je chlamydia hebt: SOA's