Hoe kan ik een soa voorkomen
Inleiding
Om je goed te beschermen tegen het krijgen van seksueel overdraagbare aandoeningen is het verstandig om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Hieronder wordt een uiteenzetting gedaan van 3 voorbehoedsmiddelen. Soa's kunnen veel gevolgen voor je hebben als je ze niet tijdig opmerkt, zo kunnen vrouwen zelfs ongemerkt onvruchtbaar worden. Daarnaast zijn er ook nog ziektes zoals HIV en AIDS die via seksueel contact kunnen worden overgedragen. Het gebruik van voorbehoedsmiddelen is belangrijk: better safe than sorry!
Wat is een SOA?
Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Om te weten welke soa's er zijn en hoe je er aan kunt komen, kun je kijken op de wiki http://www.leerwiki.nl/Hoe_krijg_je_een_SOA
Waar komt het gebruik van condooms vandaan?
Het gebruik van condooms is al zo oud als de Egyptenaren. In die tijd (en erna) werden de organen (blaas, darm) van dieren gebruikt als condoom. Vanaf de 18e eeuw beschrijft de literatuur ook het daadwerkelijke gebruik van condooms tegen zwangerschap. Later in deze periode worden de condooms van rubber en nog later van latex gemaakt.
Welke voorbehoedsmiddelen zijn er tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen)
- reguliere condooms
- vrouwencondooms
- beflapjes
Hoe gebruik je de voorbehoedsmiddelen en welke voor- en nadelen zitten er aan het gebruik?
Om te weten hoe je ze moet gebruiken: hieronder een uiteenzetting met de voor en nadelen genoemd.
Condoom
Gebruik: Haal het condoom voorzichtig uit de verpakking. Kijk hierbij uit met scherpe nagels!. Je rolt het condoom over de penis van de man
Voordeel : makkelijk in gebruik, redelijk betaalbaar, laagdrempelig te verkrijgen (drogisterij, automaten, internet etc. ), je kan ze altijd bij je hebben (laat ze niet te lang in je portemonnee zitten…)
Nadeel: kunnen scheuren> en dan zijn ze niet 100% veilig/betrouwbaar meer
Vrouwencondoom
Gebruik: Nadat je het condoom uit de verpakking hebt gehaald, knijp je de flexibele kleine ring bij het gesloten deel aan het eind van het condoom, samen. Duw de kleine ring zo ver mogelijk in de vagina. Stop je vinger in het condoom en duw deze zo ver mogelijk naar boven (zoals je met een tampon doet). Het ligt goed als de kleine ring net voorbij het schaambeen ligt (je kan het niet te ver naar binnen duwen). De buitenste grote ring ligt nu op de buitenste schaamlippen
Voordeel: Je kan het condoom inbrengen wanneer je wilt (de penis hoeft niet stijf te zijn), je kan ze kopen en altijd bij je hebben.
Nadeel: het condoom kan een enigszins ritselend geluid maken. Het condoom kan verschuiven tijdens seks; maar dit hoeft geen probleem te zijn voor wat betreft de bescherming.
Beflapje
Gebruik: Een beflapje is een vierkant dun lapje dat gemaakt is van rubber. Je legt het lapje over de schaamlippen en clitoris van de vrouw (en/ of de anus>maar gebruik het lapje niet op de vagina na gebruik op de anus!). Zo kun je de vrouw beffen (of rimmen) zonder dat je mond in aanraking komt met de vagina (anus) en er mogelijk aandoeningen worden overgedragen zoals bijvoorbeeld chlamydia, herpes, syfilis, en hepatitis B. Dit beschermt zowel degene die gebeft wordt als degene die beft. Als je geen beflapje in de buurt hebt kun je hiervoor ook een condoom gebruiken. Gooi het lapje na gebruik weg.
Voordeel: makkelijk in gebruik, redelijk makkelijk te verkrijgen (internet, sexwinkels etc)
Nadeel: kan scheuren