Wat is Herpes genitalis
Herpes
Herpes simplex 2 varianten
Beide tasten de huid en slijmvliezen van de huid aan:
- Herpes simplex type I (HSV-1) komt het meest voor: koortsblaasjes rond de mond. Hier gaan we in dit artikel niet verder op in: zie het artikel: Tips over Herpes, koortblaasjes en een koortslip
- Herpes simplex type 2 (HSV-2) veroorzaakt genitale herpes.
Beide virustypen kunnen in principe elk gebied van huid en aangrenzende slijmvliezen aantasten, dus koortsblaasjes kunnen ook genitale herpes veroorzaken en omgekeerd.
Welke symptomen?
- Blaasjes gevolgd door zweertjes die gepaard gaan met een branderig gevoel bij het plassen, ongemak en soms intense pijn. Meestal komen deze symptomen zo’n 7 dagen na de besmetting.
- Soms kunnen ook neurologische klachten optreden: zenuwpijn, gevoelsstoornissen ter hoogte van de onderste ledematen, urineretentie, hoofdpijn...
Hoe lang duurt dit ongemak?
De infectie duurt enkele weken en verdwijnt dan spontaan maar blijft sluimerend aanwezig in het lichaam. Ze kan weer opflakkeren wanneer de weerstand daalt door vermoeidheid, ziekte, stress enz.
Hoe geraak je ervan verlost?
- Eerst en vooral moet aan de patiënt duidelijk worden uitgelegd wat er aan de hand is, met name de risico's van overdracht van het virus. Zo moet worden aangeraden om seksueel contact te vermijden. Het gebruik van condooms is een optie maar er zijn onvoldoende bewijzen dat zij de virale transmissie tegengaan. Voeg daarbij dat de meeste koppels niet erg happy zijn met een condoom! In Belgie hebben we daar een prachtige uitdrukking voor: vrijen met een condoom is als in bad gaan met je sokken aan!
- Een antivirale behandeling oraal gedurende 5 dagen kan overwogen worden (aciclovir, famciclovir en valaciclovir). Deze behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden.
- Symptomatische maatregelen zoals tamponneren met fysiologische oplossing en meer drinken om de urine te verdunnen, kunnen nuttig zijn.
Behandeling tijdens de zwangerschap
Herpes genitalis tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor de pasgeborene en vereist een gespecialiseerde aanpak.
- In geval van een herpes genitalis tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap kan een behandeling met aciclovir overwogen worden. Hoewel aciclovir niet geregistreerd is voor gebruik tijdens de zwangerschap, tonen de beschikbare gegevens geen verhoging van het aantal misvormingen bij de kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap werd behandeld met aciclovir.
Het risico is bijzonder hoog wanneer de vrouw een primo-infectie ontwikkelt vanaf de 7de maand. De bevalling moet dan met een keizersnede gebeuren gezien het risico van transmissie van de infectie naar de pasgeborene. Er zijn onvoldoende gegevens beschikbaar over de doeltreffendheid van de antivirale middelen op het einde van de zwangerschap. Indien de bevalling toch langs vaginale weg gebeurt, wordt een behandeling met aciclovir gestart, oraal bij de moeder en intraveneus bij het kind.
Er is ook nog het artikel: Wanneer heb je een vaginale infectie?
Shoppingtips
, , ,
Belgie