Wat wil je weten over vroegtijdige zaadlozing
Zaad vroegtijdig lozen
Wat gebeurt er bij een zaadlozing
Soorten
Er zijn 2 vormen van vroegtijdige zaadlozing: de primaire en de secundaire vorm.
1. De primaire vorm komt het meest voor. Hierbij heeft de man vanaf zijn eerste seksuele contacten last van snel klaarkomen. Bij 65% van de mannen blijft het in dezelfde snelheid gedurende het hele leven aanwezig. Bij 32% wordt het tussen het 30ste en 45ste jaar nog sneller. Bij maar 3% van de mannen wordt het bij het ouder worden wat minder snel.
2. De secundaire vorm komt minder vaak voor: de man in kwestie heeft eigenlijk nooit last gehad van snel klaarkomen maar heeft hij er op latere leeftijd ineens last van. De oorzaken kunnen dan puur lichamelijk zijn (bijv. problemen met de prostaat) of meer psychologisch (bijv. problemen met de partner). De secundaire vorm kan ook gepaard gaan met erectieproblemen.
!
Behandeling
- De hersenen bevatten enkele zeer kleine gebieden die een belangrijke rol spelen bij het tot stand komen van een zaadlozing. Deze kleine gebieden bestaan uit een groot aantal zenuwcellen die met elkaar contact maken via de stof serotonine. Bij vroegtijdige zaadlozing is er sprake van een tekort aan serotonine en waarschijnlijk ook van een ongevoeligheid van een deel van de zenuwcel (de receptor) die betrokken is bij de zaadlozing.
- Vroegtijdige zaadlozing kan effectief met medicijnen behandeld worden. De medicijnen die hiervoor gebruikt worden, activeren de stof serotonine waardoor de receptor van de zenuwcel sterker wordt geactiveerd.
- De medicijnen die serotonine verhogen, kunnen in de eerste 2-3 weken (ongevaarlijke) bijwerkingen veroorzaken: moeheid, gapen, soms dunne ontlasting, lichte maagklachten en soms verhoogde transpiratie.
- Op dit moment bestaat er nog geen medicijn dat iemand ineens en voor altijd van zijn vroegtijdige zaadlozing afhelpt. De zaadlozing kan alleen vertraagd worden, zolang de persoon de medicijnen slikt. Bij staken van de medicatie, treedt de vroegtijdige zaadlozing na enkele dagen weer op.
- Bij geregeld seksueel contact is het aan te bevelen de medicijnen dagelijks te slikken. Bij minder frequent seksueel contact kan men het medicijn eventueel enkele uren van te voren innemen. Maar dit moet wel 4-6 uur van te voren zijn. Dit heeft als nadeel dat de seks erg gepland lijkt en dat de spontaniteit ervan vermindert. Dit kan met name door de vrouwelijke partner als storend worden ervaren.
Vertraagde zaadlozing en helemaal geen zaadlozing
Er zijn mannen die heel moeilijk of zelfs helemaal niet tot een zaadlozing komen.
► Bij ejaculatio retardata bestaan verschillende gradaties. Sommige mannen komen vrijwel niet klaar bij masturbatie maar wel bij seksueel contact. Anderen hebben dat precies omgekeerd. Bij seksueel contact met een vrouw komt er geen zaadlozing maar bij langdurig masturberen nog net wel.
► Bij anejaculatie krijgt de man vrijwel nooit een zaadlozing.
Feiten en fabels i.v.m. voortijdige ejaculatie
- Verdwijnt vroegtijdige zaadlozing bij het ouder worden? Nee, recent onderzoek heeft duidelijke aanwijzingen gegeven dat vroegtijdige zaadlozing helemaal niet verdwijnt bij het ouder worden.
- Helpt psychotherapie? Nee, er zijn geen wetenschappelijke studies die ondubbelzinnig aantonen dat psychotherapie een snelle zaadlozing doet verdwijnen. Psychotherapie kan wel effect hebben in het leren accepteren en omgaan met een te snelle zaadlozing.
- Helpt het om aan iets anders te denken? Soms kan dit inderdaad wel helpen om de seksuele opwinding te verminderen en daardoor de zaadlozing iets in te houden. Maar bij de meeste mannen met vroegtijdige zaadlozing helpt dit vrijwel niet.
- Helpt medicatie? Ja, een nieuw type geneesmiddel dat de activiteit van de stof serotonine in bepaalde gebieden van de hersenen versterkt, zorgt ervoor dat de 1zaadlozing vertraagd kan worden. In de afgelopen 10 jaar heeft geneesmiddelonderzoek steeds weer ondubbelzinnig aangetoond dat dit type geneesmiddel de zaadlozing ca. 80% remt.
- Is er discussie over de juiste behandeling? Ja: tussen voor- en tegenstanders van medicatie.