Hormoonspiraaltje (Mirena)
Wat is Mirena?
Mirena is een hormoonspiraaltje die wordt gebruikt als anticonceptie middel. Het hormoonspiraaltje is geschikt voor vrouwen die al kinderen hebben gehad, of voor vrouwen die nog geen kinderen hebben. Het kan een alternatief zijn voor sterilisatie of wanneer andere voorbehoedsmiddelen niet verdragen worden.
Verder is Mirena geschikt voor vrouwen die veel last hebben van bloedverlies tijdens hun menstruatie. Het bloedverlies wordt tijdens het gebruik van Mirena met wel 80% vermindert, daarom kan dit een goede oplossing zijn voor veel vrouwen. Mirena dient ook als geschikte therapier voor vrouwen die hormonen in de vorm van oestrogeen gebruiken, in de vorm van tabletten, pleisters of gel. Ook wordt het gebruikt bij overgangsklachten. De meeste vrouwen kunnen Mirena gebruiken, maar het is niet voor iedereen geschikt. Uw (huis)arts kan u hier duidelijkheid over verschaffen
Hoe werkt Mirena?
Doordat Mirena ingebracht wordt in de baarmoeder en dus lokaal werkt, zijn er bijna geen hormonale bijwerkingen. Het hormoon ‘levonorgestrel’ wordt rechtstreeks in de baarmoeder afgegeven, waardoor er minder hormoon nodig is, bijvoorbeeld in vergelijking met de pil. De hoeveelheid hormoon die in het bloed terecht komt is zelf 40 maal minder dan bij de pil. De normale cyclus wordt bij gebruik van Mirena niet verstoord en bovendien hoeft u er niet dagelijks aan te denken. Mirena is erg betrouwbaar. Van de 1000 vrouwen die Mirena een jaar lang gebruikten, werden er minder dan twee zwanger. Het hormoonspiraaltje wordt alleen op recept uitgeschreven door een huisarts. Een huisarts zal het spiraaltje ook inbrengen. Dit kan een dag vervelend zijn, maar daarna bent u vijf jaar lang beschermd tegen zwangerschap.
Gebruik Mirena niet als:
- Als u zwanger bent of zwanger zou kunnen zijn.
- Bij acute of steeds terugkerende ontstekingen in het kleine bekken (in de onderbuik).
- Bij ontstekingen van de geslachtsorganen of geslachtsziekten (seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)).
- Als u in de afgelopen drie maanden een abortus heeft ondergaan en er daarna een infectie isopgetreden.
- Bij een ontsteking van het baarmoederslijmvlies na een bevalling (endometritis postpartum).
- Bij een ontsteking van de baarmoederhals (cervicitis) of als het slijmvlies van de baarmoederhals zich bij u ook op plaatsen buiten de baarmoederhals bevindt (cervixdysplasie).
- Bij een kwaadaardige aandoening van de baarmoeder of de baarmoederhals, of het vermoeden daarvan.
- Bij kwaadaardige aandoeningen die voor de groei afhankelijk zijn van progestageen hormonen, zoals bepaalde vormen van borstkanker.
- Bij abnormale bloedingen uit de vagina waarvan de oorzaak niet bekend is.
- Bij al dan niet aangeboren misvormingen van de baarmoeder.
- Bij ‘vleesbomen’ in de baarmoeder (myomen), wanneer deze de baarmoederholte vervormen.
- Bij aandoeningen waarbij de weerstand langdurig (chronisch) is verminderd of die kunnen verergeren als gevolg van bacteriën in de bloedbaan (bijvoorbeeld een afwijking van de hartkleppen of een aangeboren hartafwijking).
- Bij acute leverziekte of een levertumor.
- Bij stoornissen in de bloedstolling.
- Als u allergisch (overgevoelig) bent voor levonorgestrel of voor één van de andere bestanddelen van Mirena.