De prijs van anticonceptie
De pil
De pil is al jarenlang het populairste voorbehoedsmiddel, maar er bestaan ook tal van andere betrouwbare alternatieven. Wie zelf een zwangerschap wil kiezen of voorkomen kan kiezen uit een hele reeks producten. Er zijn van elk product verschillende merken op de markt. Ook de prijs van het middel kan behoorlijk verschillen. Wij zetten je even de verschillende prijzen op een rijtje zodat je kan zien welk voorbehoedsmiddel het best bij je past qua budget en betrouwbaarheid.
Producten
Het condoom
Het condoom is het enigste voorbehoedsmiddel dat je ook bescherming biedt tegen aids en soa's. Er bestaat zowel een mannen- als een vrouwenvariant. Er is nog steeds een kleine kans dat het misgaat, het condoom kan losschieten of je kan er met scherpe nagels een scheurtje in maken. Condooms zijn makkelijk te verkrijgen en gebruiksvriendelijk mits een beetje oefening. Ze varieëren in prijs naargelang het merk. Gemiddeld betaal je één euro per condoom. Kijk op de verpakking ook naar de vervaldatum. , met daarin 12 verschillende soorten condooms om erachter te komen welke het best bij je past of .
De pil
De pil moet je elke dag op hetzelfde tijdstip nemen, de kans is dus groot dat je het eens vergeet en dat vermindert de betrouwbaarheid. Als je de pil regelmatig neemt is deze betrouwbaar, slechts 0,03% wordt zwanger. Afhankelijk van het soort pil en het merk betaal je tussen 20 en 80 euro per jaar. Bij sommige ziekteverzekeringen wordt de pil terugbetaald, afhankelijk van het merk.
De prikpil
De prikpil is goedkoop en moet slechts éénmaal per 12 weken toegediend worden, de menstruatie houdt op en je hebt 2 weken bescherming als je vergeet na 12 weken een nieuwe prikpil te zetten. Je betaalt om de drie maanden 4,5 euro voor de prik en een consult bij je huisarts. Minder dan 0,03 % wordt zwanger na gebruik van de prikpil.
Het spiraaltje
Het spiraaltje biedt het eerste jaar een betrouwbaarheid van 0,2 %, dus 2 vrouwen op de 1000 worden toch nog zwanger. Nadien zakt dit naar 0,1 %. De kostprijs voor het plaatsen bedraagt 290 Euro. Hiervoor ben je 5 jaar veilig.
Implanonstaafje
Het staafje is zeer betrouwbaar en je bent ook direct terug vruchtbaar na verwijdering van het staafje. In zeldzame gevallen werd een vrouw toch zwanger omdat de arts het staafje niet goed geplaatst had, dit is dan ook het enige risico. De kostprijs bedraagt 200 euro, hiervoor heb je 3 jaar veiligheid.
Anticonceptiepleister
De pleister is een vrij duur product, je hebt drie pleisters nodig per menstruatiecyclus. Hiervoor betaal je 10 euro. Het risico is iets groter met 0,7 % zwangerschappen. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat de pleister niet goed werd aangebracht of door overgewicht.
Vaginale ring
Een vaginale ring gaat drie weken mee en kost 16 euro per stuk. Hierbij komen ook nog de kosten van de huisarts. In de praktijk kan ondanks de ring toch nog 1,7 % van de vrouwen zwanger worden.
Pessarium
Het pessarium is minder betrouwbaar en moeilijk om in te brengen. Essentieel voor een goed werking is dat je de juiste maat hebt. Hierdoor worden tot 30 % vrouwen toch zwanger. Deze methode kost je 270 euro per jaar, inclusief begeleiding van een arts.
Sterilisatie
Sterilisatie bij de vrouw is minder betrouwbaar dan die bij een man. De eileiders worden afgesloten zodat een zwangerschap voorkomen wordt. Je kan je laten steriliseren vanaf 270 euro.
Vasectomie
Dit is de mannelijke versie van sterilisatie. De zaadleider wordt doorgeknipt of geblokkeerd. Dit kan nog hersteld worden maar is zeer moeilijk. Bij 0,15 % was er toch nog een bevruchting door terug aan elkaar gegroeide zaadleiders of na onvoldoende wachttijd na de operatie. Een operatie kost gemiddeld 450 euro.
Conclusie
De verschillende vormen van anticonceptie zijn talrijk. De meeste manieren zijn enkel toepasbaar voor de vrouw. Overloop eerst goed de voor-en nadelen eer je een voorbehoedsmiddel kiest. Zeker als het om een definitieve keuze gaat. Raadpleeg eventueel je huisarts als je twijfelt welk middel het best is voor jou.