Wat is een eileiderontsteking

Inleiding

Een eileiderontsteking. Wat is dat nu precies? Er is een klein percentage vrouwen dat na het hebben van een eileiderontsteking minder vruchtbaar zal zijn. Het is dus van groot belang dat snel de diagnose eileiderontsteking wordt gesteld en dat er zo snel mogelijk een behandeling voor die eileiderontsteking kan plaatsvinden. Maar wanneer weet je nu dat je een eileiderontsteking hebt en wat zijn de symptomen? Lees meer in dit artikel.

Wat is een eileiderontsteking

Eileiderontsteking, PID wordt het ook wel genoemd. De letters PID staat voor Pelvic Inflammatory Disease. PID is een ontsteking van de baarmoeder, eileiders of eierstokken. Met andere woorden PID is een ontsteking van de vrouwelijke organen, de voortplantingsorganen, die zich in het bekken bevinden. Een ontsteking die bovendien vrij pijnlijk is. Deze infectie werkt zich als het ware omhoog, vanaf de baarmoedermond tot aan de eileiders. Aangezien een niet behandelde eileiderontsteking kan leiden tot blijvend littekenweefsel in de eileiders en eierstokken dient dit behandeld te worden. De ernstigste complicatie die kan optreden is namelijk onvruchtbaarheid. De meest voorkomende oorzaak van een eileiderontsteking in het verleden was tuberculose. Tegenwoordig is chlamydia de meest voorkomende oorzaak van een eileiderontsteking. Ook het hebben van een spiraaltje kan meespelen.

Symptomen eileiderontsteking

Een eileiderontsteking dient in principe zo snel als mogelijk behandeld te worden. Dit is met name om problemen of complicaties op de langere termijn te voorkomen. De symptomen die een eileiderontsteking geven zijn:

  • rugpijn
  • krampen die lijken op menstruatiekrampen
  • langdurige menstruatie
  • vaginaal bloedverlies
  • buikpijn met name in de onderbuik
  • rillingen en koorts
  • onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid

Het is aan te raden om met deze klachten naar de huisarts te gaan. Is de ontsteking inmiddels chronisch geworden dan kan het zijn dat u telkenmale last heeft van rugpijn en wat buikpijn. Toch is het altijd belangrijk dat u zich laat onderzoeken door de huisarts.

Behandeling eileiderontsteking

Teneinde te onderzoeken wat u hebt zal de huisarts een aantal onderzoeken doen om te kijken waardoor de infectie door veroorzaakt wordt. Er zal een inwendig onderzoek plaatsvinden en er zal bloedonderzoek worden gedaan en uw urine zal nagekeken worden. U dient zich rustig te houden, bij voorkeur in bed te blijven en u zult een antibioticakuur voorgeschreven krijgen. Tijdens deze antibioticakuur mag u geen geslachtsgemeenschap hebben. U zult er vanwege de pijn waarschijnlijk ook geen behoefte aan hebben.

In het geval de eileiderontsteking zich ontwikkelt tot een infectie die chronisch is, is de infectie niet zo snel te genezen. Daarom is het altijd van het grootste belang dat u zo snel mogelijk naar de huisarts gaat. Omdat een chronische infectie moeilijk te genezen is zal de arts via een laparoscopie kijken wat er nu precies aan de hand is. Een laparoscopie is een onderzoek waarbij de arts door middel van een laparoscoop in de buik kijkt. Onder de navel zal een kleine snee worden gemaakt. Vervolgens zal via een naald kooldioxidegas in de buik worden gespoten zodat de organen goed te zien zijn. Deze laparoscopie gebeurt onder narcose in dagbehandeling. Duurt de infectie heel erg lang dan kan het nodig zijn om de eileiders en de baarmoeder te verwijderen.

Wanneer eileiderontsteking

Niet iedereen is vatbaar voor een eileiderontsteking. Het betreft met name de groep vrouwen die menstrueren die het meest vatbaar zijn voor een eileiderontsteking.

Links