Wat gebeurt er als je ongesteld bent
Inleiding
Ongeveer één keer per maand is het weer "feest" voor de vrouwen. Dan is het weer tijd om ongesteld te worden. Veel vrouwen vinden het vooral vervelend. Ze hebben er last van en voelen zich vies. Het is toch gemiddeld een theekopje bloed wat er uit komt. Toch is het aan de andere kant een goed teken als je ongesteld wordt. Je lichaam maakt je wel duidelijk dat alles nog goed werkt. Wat gebeurt er precies als je ongesteld bent? Wat zijn de belangrijkste klachten en wat kun je tegen het bloedverlies doen? Lees hier alles over ongesteld zijn.
Wat gebeurt er als je ongesteld bent
Meisjes worden over het algemeen ongesteld als ze in de puberteit komen. Dit gebeurt meestal als ze tussen de twaalf en vijftien jaar oud zijn. Op deze leeftijd komt er een eitje vrij bent en ben je dus vruchtbaar. Je zou nu kinderen kunnen krijgen. Even een stukje biologie. Het eitje komt vanuit de eierstok terecht in je eileider. Dit heet de eisprong. Het eitje is op weg naar de baarmoeder. Je baarmoeder bereidt zich er op voor dat het eitje bevrucht zou kunnen worden. De baarmoederwand maakt daarom een vlies aan van bloed en slijm. Wanneer het eitje bevrucht zou worden kan het hier in innestelen. Maar het komt natuurlijk veel vaker voor dat het eitje niet wordt bevrucht. Daarom komt het eitje plus het extra bloed en slijm op natuurlijke wijze uit je lichaam. Je lichaam vloeit alles af. De dagen dat je bloed verliest wordt je ongesteldheid genoemd.
Hoe lang ben je ongesteld
Je bent ongeveer één keer per maand ongesteld. Iedere maand herhaalt zich het proces van het eitje rijpen en het laten vrijkomen. Dit proces heet je cyclus. Je cycus bestaat dus uit:
- rijping van het eitje
- de eisprong
- het aanmaken van slijm en vlies door de baarmoederwand
- ongesteldheid
Je cyclus is normaal als hij tussen de 21 en 42 dagen duurt. Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen. Dit is gemiddeld een maand, maar korter of langer is dus niet gek.
Je bent van deze tijd ongeveer vijf dagen ongesteld. Sommige vrouwen zijn korter ongesteld en andere weer langer. De eerste paar dagen van de ongesteldheid zijn het heftigst. Je verliest dan het meeste bloed en het is het meest pijnlijk. De laatste paar dagen is de ongesteldheid een stuk lichter. Daarna begint het hele proces in je lichaam weer opnieuw tot de volgende ongesteldheid. De meeste vrouwen zijn tot hun 52 ongesteld en komen daarna in de overgang. Rond je 25e zijn je eitjes het best van kwaliteit, daarna worden ze steeds zwakker.
Waar kan je last van hebben als je ongesteld bent
De meeste vrouwen hebben wel last van hun ongesteldheid. Er gebeurt toch het één en ander in je lichaam. Verder kunnen je hormonen zorgen voor stemmingswisselingen. De meest genoemde klachten van ongesteldheid zijn:
- Buikpijn. De meeste vrouwen hebben kramp in hun buik en dit kan erg pijnlijk zijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen. Veel vrouwen zijn in een minder goed humeur, dit kan komen door de pijn, maar ook door de hormonen.
- Een lelijke huid. Er zijn vrouwen die tijdens hun ongesteld puistjes krijgen
Wat kun je tegen het bloedverlies doen
Het is geen pretje dat er bloed uit je lichaam komt. Zo'n rode plek op je broek is niet erg charmant. Gelukkig zijn er een paar manieren om je tegen doorlekken te beschermen als je ongesteld bent.
- Maandverband. Een maandverband is een soort verbandje dat het bloed moet opvangen. Je doet het maandverband in je onderbroek zodat het bloed daarop terecht komt en erin trekt. Je moet een maandverband ongeveer tussen de vier en zes uur verwisselen. Het ligt aan de mate waarin je ongesteld bent. Als je veel bloed verliest kan je maandverband het niet aan en lek je alsnog door. Ook kan het vies gaan ruiken. Er zijn vele soorten en maten maandverband. Wanneer je erg veel bloed verliest tijdens je ongesteldheid heb je dikker maandverband nodig en voor de mindere dagen is het dunner. Ook zijn er voor de verschillende soorten ondergoed maandverbanden. Maandverband kan je al gaan dragen als je vermoedt dat je ongesteld gaat worden. Ook wordt aangeraden om 's nachts maandverband te dragen.
- Tampon. Een tampon draag je inwendig. Je stopt een tampon in je vagina zodat het bloed er niet uit kan komen, maar in de tampon trekt. Het voordeel hiervan is dat je er zelf geen last van hebt, je kan gewoon zwemmen en er komen ook geen vieze geurtjes vrij. Een tampon verwissel je ongeveer om de vier uur. Als je je tampon te lang inhoudt, dan kan dat gevaarlijk zijn. Een tampon kun je pas in doen als je echt ongesteld bent, ook wordt afgeraden om een tampon 's nachts te dragen.
Conclusie
Het is geen pretje om ongesteld te zijn, maar het hoort er nu eenmaal bij. Wanneer je ongesteld bent, dan mag je best een beetje lief voor jezelf zijn. Verwen jezelf met chocola en leg een warme kruik op je buik tegen de krampen. Wanneer je echt veel pijn hebt, dan kan een paracetamol helpen. Je kan jezelf het beste beschermen tegen doorlekken met maandverband en tampons. Een maandverband leg je in je ondergoed, terwijl een tampon inwendig wordt gebruikt. Gemiddeld duurt ongesteld zijn vijf dagen, maar het is wel een teken dat alles goed werkt in je lichaam!