HPV vaccin tegen baarmoederhalskanker wel of niet doen

 Inleiding

Momenteel zijn er volop discussies gaande op internet en in de media over het HPV vaccin, een vaccinatie tegen het HPV virus wat baarmoederhalskanker kan veroorzaken bij vrouwen.

Oorzaak baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door een infectie met het HPV virus. Het Humaan Papilloma virus (HPV virus) kan overgedragen worden door zowel mannen als vrouwen. Het merendeel van de mensen die seksueel actief zijn kunnen vroeg of laat risico lopen op besmetting met het HPV virus. Je loopt de meeste kans op besmetting van het virus als je meerdere wisselende seksuele contacten hebt. Echter een vrouw met baarmoederhalskanker of haar partner hoeven niet perse meerdere wisselende contacten gehad te hebben. Ons afweersysteem is in staat om een infectie met het HPV virus binnen anderhalf jaar op te ruimen. Echter als het virus langer dan die anderhalf jaar in ons lichaam zit bestaat de kans dat er afwijkende cellen gaan groeien, na een aantal jaar met deze infectie kan er baarmoederhalskanker ontwikkelt worden door deze cellen.

 Hoeveel vrouwen krijgen baarmoederhalskanker

In Nederland wordt er elk jaar bij zo'n 585 vrouwen baarmoederhalskanker ontdekt, het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, maar het kan bij alle leeftijdsgroepen voorkomen. Als baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt wordt is deze ziekte goed te behandelen. 75 Procent van de vrouwen die baarmoederhalskanker krijgt overleeft het. Tot op heden werden vrouwen vanaf 30 jaar elke 5 jaar opgeroepen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek tegen baarmoederhalskanker, dit wordt gedaan door middel van een uitstrijkje, hiermee kan baarmoederhalskanker al vroegtijdig opgespoord en behandeld worden.

Het HPV vaccin

Het vaccin is ontwikkeld om besmetting met het HPV virus te voorkomen zodat baarmoederhalskanker geen kans krijgt om te ontwikkelen. Echter is er geen garantie dat je niet geïnfecteerd zal worden met dit virus. Als je al besmet bent met het virus gaat het virus niet uit je lichaam door de vaccinatie. In Nederland worden momenteel meisjes ingeënt met Cervarix, dit vaccin beschermt maar tegen 2 typen van het virus. Deze 2 typen ( 16 en 18) veroorzaken in 70 procent van de gevallen baarmoederhalskanker in Nederland. Het Cervarix vaccin is momenteel opgenomen in het RVP programma (Rijks Vaccinatie Programma) en is gratis voor alle meisjes van 12 jaar bestaande uit 3 prikken binnen 1 jaar tijd. Meisjes van 12 worden opgeroepen voor deze prik en moeten 2 en 6 maanden na de eerste vaccinatie herhaald worden om een zo goed mogelijk effect te creeëren. De vaccinatie beschermd ongeveer 5 jaar tegen het HPV virus, er is nog niets bekend of na die 5 jaar de vaccinatie herhaald zal moeten worden.

Tegenstanders van het HPV vaccin

Er is veel weerstand in Nederland tegen dit vaccin, omdat het nog niet uitgebreid genoeg getest is op jonge meisjes. De testgroep bestond namelijk uit oudere vrouwen. Deskundigen erkennen dat het vaccin nog in een experimentele fase zit omdat het dus niet getest is op de doelgroep die nu gevaccineerd wordt en niet vastgesteld is of baarmoederhalskanker echt voorkomen wordt door te vaccineren. Ook is er nog niet bekend of er überhaupt bijwerkingen aan dit vaccin vast zitten. Röver maakte een artikel waar in staat dat de vaccins gebaseerd zijn op genetisch gemanipuleerde virusonderdelen, waarbij de kans juist groter wordt op onvruchtbaarheid, auto-immuniteit en kanker. Ook zou er aluminium in de vaccins zitten, wat zeer giftig is en lichaamsvreemde eiwitten.

Vaccineren ja of nee?

Zomaar vaccineren is dus niet verstandig, laat u eerst eens goed voorlichten over de voor- en nadelen van dit vaccin voordat u uw dochter laat vaccineren!

Wel of niet laten vaccineren van uw kinderen