Baarmoederverzakking: symptomen en behandeling

Inleiding

Heb jij last van een zeurend gevoel onder in de buik, verlies je urine of heb je moeite om dit op te houden? Een veel voorkomende vrouwenkwaal is het verzakken van de baarmoeder. Lees over de symptomen, gevolgen en eventuele behandeling van een baarmoederverzakking in dit artikel.

Baarmoederverzakking: hoe komt dit?

In principe kunnen alle organen die in het bekken zitten, zakken in de vagina. In veelal de meeste gevallen gaat het echter om de baarmoeder die zakt in de vagina, maar er kan ook sprake zijn van een verzakking van de blaas of een verzakking van het einde van de dikke darm. In dit artikel beperken wij ons echter tot een verzakking van de baarmoeder.

In bijna alle gevallen is het zo dat een verzakking van de baarmoeder te wijten is aan het krijgen van kinderen. Met andere woorden tijdens de bevalling ontstaat er letsel aan de bekkenbodem spieren. Dit letsel tijdens de bevalling kan ontstaan omdat uw baby te groot is en er teveel druk komt op de bekkenbodem of u bevallen bent van een meerling. Het kan ook zo zijn dat u heel lang heeft moeten persen waardoor er gedurende een langere tijd druk op de bekkenbodem spieren komt te staan. Het kan ook zo zijn dat de bevalling zo snel ging dat er ineens een hele grote druk was op de bekkenbodem pieren. Dit gesteld hebbende is het zo dat een verzakking van de baarmoeder veelal voorkomt bij oudere vrouwen die kinderen hebben gekregen. In de meeste gevallen krijgen zij last van een baarmoederverzakking na de overgang. Dit komt omdat tijdens de overgang de wanden van de vagina zwakker worden waardoor de mogelijkheid ontstaat dat de baarmoeder voor een klein of groter deel naar beneden zakt. Een verzakking van de baarmoeder komt eigenlijk bijna niet voor bij kinderloze vrouwen.

Symptomen verzakking baarmoeder

Indien er sprake is van een verzakking van de baarmoeder kunt u last hebben van de volgende symptomen:

  • pijn aan de rug
  • heel vaak moeten plassen
  • het idee hebben dat er iets uit de vagina zakt
  • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap
  • last hebben van urineverlies tijdens zwaar tillen
  • last hebben van urineverlies tijdens hoesten of niesen

Behandeling verzakking baarmoeder

Als u met deze problemen bij uw arts terecht komt, zal de arts u inwendig onderzoeken. Hij of zij zal dit inwendig onderzoek doen om vast te stellen dat u inderdaad een verzakking van de baarmoeder heeft en hij zal bekijken hoe ernstig de verzakking is. Is de verzakking ernstig dan kan de arts u een operatie aanraden. Uw behandelend arts/gynaecoloog zal u hierover nadere informatie verstrekken.

Voorkomen verzakking baarmoeder

Wat kunt u nu doen om te voorkomen dat uw baarmoeder zal gaan verzakken. Het enige dat u kunt doen om verzakking tegen te gaan is goed uw bekkenbodem spieren te trainen. U kunt dit doen tijdens de zwangerschap van uw kind, maar het is ook belangrijk om na de bevalling zo lang mogelijk oefeningen te blijven doen. Op deze wijze kunt u tegengaan dat de spieren van het bekkenbodem slap worden of blijven.

Links

wat zijn oefeningen voor het bekkenbodem