Wat is de baarmoeder

Inleiding

Het spreekt soms voor zich wat een baarmoeder is. Maar wat is het eigenlijk precies en wat zijn de functies? De baarmoeder is een orgaan bij de meeste vrouwelijke zoogdieren. Dit orgaan dient voor de voortplanting. In de baarmoeder nestelt het bevruchte embryo zich. Hier groeit het embryo uit tot een foetus. Het moment dat de foetus eruit komt wordt ook wel de geboorte van de baby of jong genoemd. In dit artikel wordt ingegaan op de vorm en functies van de baarmoeder.

Hoe ziet de baarmoeder eruit?

Het lichaam van de baarmoeder, in de medische wereld ook wel corpus uteri genoemd, heeft de vorm en grootte van een peer. De buitenkant, oftewel de baarmoederwand, van de baarmoeder bestaat uit spierweefsel. De binnenzijde, oftewel de baarmoederslijmvlies, is bekleed met slijmvlies. In dit gedeelte van de baarmoeder vindt de innesteling van het embryo plaats. In dit gedeelte zitten ook de eileiders vast. Het andere gedeelte van de baarmoeder is de baarmoederhals (cervix uteri) met de in de vagina zichtbare en voelbare baarmoederhalsmond. Bij een vrouw die nog nooit van een kind is bevallen is de baarmoeder ongeveer zo groot als een mandarijn. Na de eerste bevalling is de baarmoeder ietsje groter; ongeveer zo groot als een peer. Gedurende de zwangerschap neemt het gewicht (1kg) en grootte van de baarmoeder toe. Tijdens en na de overgang neemt de grootte van de baarmoeder af.


Welke functies heeft de baarmoeder?

De baarmoeder dient vooral de voortplantingsdrang van de mens (en overige zoogdieren). In de baarmoeder wordt het voor de eicel mogelijk gemaakt om te groeien tot een embryo en foetus.

Het proces van bevruchting begint als volgt; een zaadcel komt via de vagina, baarmoedermond en de baarmoederhals in de baarmoeder(holte). Via de eileiders komt de zaadcel bij de eierstokken. In de eierstokken bevinden zich eicellen en zullen zich na de eisprong kan bewegen richting de baarmoeder. Hier wordt de eicel bevrucht. Het begint met het innestelen van een bevruchte eicel in de baarmoederslijmvlies. In de baarmoeder ontwikkelt zich een embryo. Dit bevruchte eicel ontwikkeld zich in de slijmvlies tot een volwaardige foetus. Tijdens de zwangerschap vormt deze slijmvlies zich tot de moederkoek. De moederkoek is een zak die ter bescherming dient voor het foetus. De moederkoek beschermt fysiek de foetus doordat de foetus zich in een met vloeistof omringde ruimte bevindt. Schokken van buitenaf worden door de baarmoeder en uiteindelijk door het lichaam van de moeder geabsorbeerd. Daarnaast beschermt de moederkoek de foetus ook tegen infecties, virussen en bacteriën. Indien de moeder besmet is met de HIV virus dan zelfs vormt dit geen bedreiging voor de foetus. Als alles goed gaat komt er na negen maanden, bij de geboorte van de baby, ook de moederkoek uit de baarmoeder. De baarmoeder(wand) trekt tijdens de bevalling sterk samen, ook wel weeën genoemd, om de geboorte van de baby te bespoedigen.

Indien zich er geen bevruchte eicel in de baarmoederslijmvlies nestelt dan wordt het baarmoederslijmvlies door de baarmoeder afgestoten. Het baarmoederslijmvlies komt in de vorm van menstruatie uit de vagina. Het vrouwelijke (mens) geslacht begint al vanaf de twaalfde te menstrueren. Dit zal ongeveer tot het veertigste levensjaar aanhouden.


Conclusie

De baarmoeder is speciaal bestemd voor de voortplanting. Tijdens de levensjaren waarin de vrouw menstrueert is deze in staat om een baby te baren. Hiervoor moet wel bevruchting van de eicel plaatsvinden. De eicel ontwikkelt zich in de baarmoeder tot een embryo die vervolgens als een baby wordt geboren. In de ideale situatie geldt het bovenstaande voor iedere vrouw. Toch zijn er uitzonderingen waarbij het onmogelijk wordt om een baby te baren. In de volgende artikelen wordt hier meer over geschreven.