De eerste menstruatie

Inleiding

Mam, ik ben ongesteld! Ieder meisje krijgt er vroeg of laat mee te maken. De menstruatie komt eraan. Maar wat is nu precies een menstruatie? Om de hoeveel tijd menstrueer je en wat gebeurt er allemaal in je lichaam tijdens de menstruatie? Lees van alles over de menstruatie in dit artikel.

Hoe begint nu de eerste menstruatie

Wanneer begint nu de daadwerkelijke menstruatie of ongesteldheid zoals het ook wel wordt genoemd. Op een gegeven moment zal een klier in de hersenen, dit wordt ook wel de hypofyse genoemd, de eierstokken het teken of de opdracht geven om oestrogeen en progesteron aan te gaan maken. Oestrogeen en progesteron zijn vrouwelijke geslachtshormonen. De eierstokken gaan vervolgens iedere maand een eicel maken en dat is dus het allereerste begin van de menstruatie. Dit proces wordt ook wel cyclus genoemd en duurt gemiddeld 28 dagen (tussen de 25 en 35 dagen is normaal). De eerste menstruatie of ongesteldheid wordt ook wel met een sjiek woord aangeduid als menarche. Het kan trouwens best zo zijn dat de cyclus niet regelmatig is. Het kan dus de ene maand 28 dagen zijn en de volgende maand 30 dagen. Zeker in de beginperiode zal dit zo zijn.

Op welke leeftijd begint de menstruatie

Vanaf welke leeftijd ga je nu menstrueren? Over het algemeen zal de menstruatie beginnen na een aantal andere lichamelijke ontwikkelingen: zoals het krijgen van schaamhaar, ineens omhoog schieten in lengte en de ontwikkeling van de borsten. In de meeste gevallen zal de eerste menstruatie dus plaatsvinden tussen het 11e en het 15e jaar. Deze ontwikkelingen zijn voor een gedeelte erfelijk bepaald en ook de cyclus van de menstruatie, de buikpijn en de bloedingen zijn meestal hetzelfde als bij je moeder. In de regel is het zo dat je voor je 18e jaar moet zijn begonnen met menstrueren. Is dit niet het geval dan zal er nader onderzoek plaats moeten vinden. De gehele menstruatiecyclus zal rond de overgang, rond je 50ste jaar, weer stoppen.

Overzicht menstruatie cyclus

Om nu precies te weten wat er tijdens de menstruatie allemaal in je lichaam gebeurt, zie je hieronder een overzicht van de gehele menstruatiecyclus, ervan uitgaande dat deze cyclus 28 dagen duurt.

Dag 1 t/m 5:

Nu vindt de menstruatie plaats. Deze duurt ongeveer 3 tot 5 dagen. Er komt bloed via de baarmoeder uit de vagina. Het bloedverlies komt door het afstoten van baarmoederslijmvlies en dit komt samen met bloed en afvalstoffen uit het lichaam tijdens de maandelijkse bloeding.

Dag 1 t/m 12:

Naast de daadwerkelijke maandelijkse bloeding komen er hormonen vrij uit de hersenen. Deze hormonen stimuleren de groei van een eicel in de eierstokken.

Dag 12 t/m 16:

Tijdens deze periode vindt de ovulatie plaats. Ovulatie betekent dat er een eicel vrij komt. Nu wordt er progesteron door de eierstokken geproduceerd. Op dit moment kan de eicel dus bevrucht worden.

Dag 17 t/m 24:

Via de eileider gaat de eicel op weg naar de baarmoeder.

Dag 24 t/m 28:

De eierstok stopt met het aanmaken van progesteron als er geen bevrucht heeft plaatsgevonden. Vervolgens begint de menstruatie.

Hygiëne tijdens de menstruatie

Als je eenmaal begonnen bent met menstrueren is het noodzakelijk dat je voor een goede hygiëne zorg draagt. Tijdens de menstruatie kun je gebruik maken van maandverband of van tampons. Het gebruik van tampons wordt tijdens de eerste maanden afgeraden omdat je dan waarschijnlijk nog niet zoveel bloedverlies zult hebben en het inbrengen van tampons zeer kan doen en ook scheurtjes in de vagina kunnen ontstaan.

Weetjes

  • Over het algemeen zullen meisjes die wat zwaarder van gewicht zijn eerder menstrueren.
  • Nadat je je eerste menstruatie hebt gehad zal je niet meer zoveel groeien, namelijk nog maar gemiddeld 6 centimeter.
  • Als je eenmaal begonnen bent met menstrueren, ben je ook vruchtbaar.