Eerste keer ongesteld. Wat nu

Ongesteld zijn, wat is dat eigenlijk?

Ongesteld zijn wordt ook wel menstruatie genoemd. Meiden krijgen hun eerste menstruatie meestal wanneer ze tussen de 11 en 15 jaar oud zijn. Wanneer je ongesteld bent, komt er bloed uit de vagina. In het begin zijn dit meestal slechts een paar druppels. Het is niet helemaal te voorspellen op welke leeftijd je ongesteld zal worden, maar je kunt wel verwachten dat je ongesteld wordt nadat je lichaamshaar (in de vorm van oksel- en schaamhaar) en grotere borsten krijgt. Meestal zal je de eerste menstruatie niet voelen en daarom zal je dan ook verbaasd zijn wanneer je voor het eerst ongesteld bent.

Wat gebeurt er allemaal als je ongesteld wordt?

Tijdens de menstruatie verlies je bloed en dit gebeurt met een reden. Vanaf de eerste menstruatie begint het lichaam zich voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. De baarmoeder neemt een eicel op. Deze eicel is in de eierstokken gemaakt. De wand van de baarmoeder wordt ook dikker en er ontstaat een laag slijm. Omdat je niet zwanger wordt, zal dit slijm worden afgestoten met de onbevruchte eicel. Bij het afstoten hiervan komt bloed vrij. Dit is menstruatiebloed. Iedere cuclus gebeurt dit opnieuw. Een cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar in het begin zal deze onregelmatiger zijn.

Wat moet je doen als je ongesteld bent?

Als je ongesteld bent, zul je iets moeten gebruiken dat het bloed absorbeert. Er zijn verschillende producten die je hiervoor kunt gebruiken, maar de meeste vrouwen gebruiken maandverband of tampons. Maandverband is veel groter dan tampons en deze plak je in je slip en tampons moet je in de vagina aanbrengen. Je kunt helemaal zelf bepalen wat je liever gebruikt. De meeste meiden vinden het niet prettig in het begin om tampons te gebruiken en beginnen daarom met maandverband. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar, zodat er altijd wel eentje bij je past. Veel volwassen vrouwen dragen graag tampons, omdat je er meer mee kunt doen. Met tampons kun je bijvoorbeeld zwemmen en je kunt ook gemakkelijker sporten met tampons. Een tampon voel je niet zitten nadat je hem hebt ingebracht. Of je nu voor een tampon of voor maandverband kiest, je zult het regelmatig moeten verschonen. Door regelmatig te verschonen, voorkom je doorlekken en en het is bovendien veel hygiënischer. Verschoon daarom minimaal 4 keer per dag.

Hoe kan je herkennen wanneer je ongesteld gaat worden?

Natuurlijk kan je niet om het bloedverlies heen draaien, maar er zijn meer symptomen waaraan je kunt merken dat je binnenkort ongesteld gaat worden. Enkele symptomen zijn:

  • Gevoelige borsten
  • Rugpijn
  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Hoofdpijn
  • Meer puisten of een vettere huid

Kan je zwanger raken als je nog nooit ongesteld bent geweest?

Ja, dit is heel goed mogelijk! De menstruatie zal plaatsvinden aan het einde van de cyclus. Je weet dus nog niet of de eerste cyclus al is begonnen. Dit betekent dat je geslachtsrijp kunt zijn zonder dat je dit weet! Daarom dien je altijd een voorbehoedsmiddel te gebruiken, zelfs als je nog nooit ongesteld bent geweest!

Kan je zwanger raken tijdens de menstruatie?

Het is niet gevaarlijk om tijdens de menstruatie geslachtsgemeenschap te hebben. Alle geslachtsziekten kunnen tijdens de menstruatie gewoon worden overgedragen, dus hier moet je nog steeds voorzichtig mee zijn. De kans op een zwangerschap is tijdens de menstruatie klein, maar wel aanwezig! De zaadcellen van de man kunnen in het lichaam van de vrouw een paar dagen overleven. Dit zou, in combinatie met de vroege eisprong, kunnen leiden tot een zwangerschap!

Wel of niet vertellen dat je ongesteld bent?

Sommige meiden schamen zich een beetje om te vertellen dat ze ongesteld zijn. Maar eigenlijk is het heel normaal en iedere vrouw op de wereld wordt ongesteld. Het beste is waarschijnlijk om je moeder te vertellen dat je voor het eerst ongesteld bent geworden. Zij kan je gemakkelijk uitleggen wat je allemaal moet doen en ze kan je veel tips geven. Wil je het liever niet aan je moeder vertellen? Vertel het dan aan iemand anders, zoals een vriendin die al ongesteld is, je zus, oma, tante etc. Het is belangrijk dat je het aan iemand vertelt die je vertrouwt, zodat ze je er mee zal helpen.

Bronnen

Reacties (1)

Reageer
Marieke Berben reageerde 10 jaar geleden
10 Jun 21:18
Ik word volgende week veertien en ik ben bang dat ik precies dan ongesteld word. Ik heb nog geen symptonen ofzoiets maar ik ben er gewoon bang voor.