Kinderwens zwanger worden en de cyclus

 Inleiding

Als er eenmaal een kinderwens is, komt er een hoop op je af, wanneer gaan we stoppen met de anticonceptie, wanneer moeten we gemeenschap hebben om zwanger te worden en hoe zit dat nou met de cyclus?

Kinderwens

De wens is er, maar wanneer begin je nou aan kinderen? Een ideaal moment is er nooit om aan kinderen te gaan beginnen en er zullen altijd voors en tegens zijn. Buiten dat is het altijd maar de vraag of je überhaupt kinderen kunt krijgen via de 'normale' weg of dat daar kunstmatige ingrepen voor nodig zijn.

Stoppen met anticonceptie

De eerste stap om aan kinderen te beginnen is door te stoppen met anticonceptie middelen, zoals de pil, het condoom óf het spiraaltje te laten verwijderen. Als je langere tijd aan de pil bent geweest, zal je lichaam moeten 'ontpillen', wat niets minder betekend dat het de kunstmatig ingebrachte hormonen tègen het zwanger worden, weg moeten uit je lichaam. Gemiddeld heeft het vrouwelijk lichaam hier 3 maanden tot een jaar voor nodig, het is dus helemaal niet raar als je niet meteen de eerste maand van conceptie zwanger wordt en als je totaal geen regelmaat kan vinden in je cyclus.

Cyclus

Je lichaam moet nu zonder hulp van speciale hormonen een eigen cyclus opbouwen, met de pil is deze altijd netjes 28 dagen lang geweest. We tellen de cyclus vanaf de eerste dag van de menstruatie. Op het moment dat je weer ongesteld wordt, begint je cyclus weer opnieuw. Als je een regelmatige cyclus (uitgaande van 28 daagse cyclus) hebt, heeft een eitje in de eierstok 14 dagen de tijd om te 'rijpen' daarna laat de eierstok het eitje los en gaat het naar de eileider dit noemen we de: eisprong. Daarna zakt het eitje verder af naar de baarmoeder. Ongeveer twee dagen voor de eisprong ben je het meest vruchtbaar en is dus het juiste moment om gemeenschap te hebben als je zwanger wenst te worden. Als de eisprong plaats heeft gevonden en het eitje word niet bevrucht door een zaadcel, breekt het lichaam het eitje en het dikker geworden baarmoederslijmvlies in de baarmoederwand af en word je op de 28e dag van de cyclus ongesteld.

Innestelling

Word een eitje wel bevrucht door een zaadcel, dan nestelt het zich ongeveer 4 dagen na de eisprong vast in de baarmoederwand, het bijt zich als het ware vast in het dikker geworden baarmoederslijmvlies. Inmiddels heeft er al een heuse celdeling plaats gevonden en is er een klein babytje in de maak. Het vruchtje of embryo is omhuld met een dooierzakje, dit zakje verdwijnt later in de zwangerschap weer. Tijdens deze innestelling kan het heel goed zijn dat je tijdens een toiletbezoek een wat rozige afscheiding vind bij het afvegen van de genitaliën, dit is niet erg en komt ook niet bij iedereen voor.

Uitblijven menstruatie

Voor veel vrouwen is het uitblijven van de menstruatie een eerste teken dat ze misschien wel zwanger zijn, vaak merken ze ook dat ze wat last krijgen van andere kwaaltjes zoals:

  • Gevoelige borsten
  • Donker wordende tepelhof
  • Krampen
  • Misselijkheid
  • (extreme) vermoeidheid
  • Veel plassen
  • Verstopping

Echter geven deze symptomen geen zekerheid dat je zwanger bent, een zwangerschapstest zal in dit geval uitsluitsel moeten geven.

Links