Zwangerschap en bekkeninstabiliteit

Inleiding

Op zich krijgen er best wel veel vrouwen ermee te maken tijdens hun zwangerschap de zogenaamde bekkeninstabiliteit. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere vrouw. Het is een aandoening die je zeker weten niet zomaar kan negeren en die je altijd zeker moet melden bij je verloskundige of bij je gynacoloog.

Bekkeninstabiliteit

Het is 1 van de meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap bekkeninstabiliteit, ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgen ermee te maken. Door de hormonen in de zwangerschap worden de verbindingen tussen je botten weker.Dit is er om voor te zorgen dat je kindje tijdens de bevalling goed door de geboortekanaal kan.

Soorten

Er zijn drie benamingen voor de bekkeninstabiliteit namelijk:

  • Bekkenpijn
  • Bekkeninstabilieit
  • Symfysiolyse

Symfysiolyse

Betekend letterlijk het oplossen(lyse) van de verbinding(symfyse) tussen de twee schaambeeneren. Natuurlost lossen deze niet werkelijk op, maar houd het in dat de verbinding door je hormonen erg week worden. De term is eigenlijk alleen van toepassing op een extreem weke verbinding van de twee schaambeeneren. Echte symfysiolyse komt in werkelijkheid haast nooit voor.

Bekkenpijn word veroorzaakt doordat de bekken letterlijk instabiel worden. Naarmate de zwangerschap vorderd word de pijn in de bekken ook pijnlijker en worden de klachten zonder hulp ook erger.

Welke pijnklachten kun je hebben?

Je kan op verschillende plekken pijn hebben die wijzen op een eventuele bekkeninstabiliteit. Zo kun je pijn hebben middenvoor van de bekken(op of rondom je schaambeen)de pijn kan dan ook uitstralen naar de achterkant van je been,lies of je schede. Ook kan je pijn hebben onderin je rug ter hoogte van de twee 'kuiltjes' ook deze pijnkan uitstralen naar je hele bil,lies, been en zelf tot helemaal je onderbeen.

En als laatste kun je pijn hebben ter hoogte van je stuit,(dat is het laagste punt midden onderin van je rug) De pijn neemt vaak toe bij bijvoorbeeld vermoeidheid, of bij bepaalde bewegingen die je maakt hierbij kun je denken aan bukken of bij het tillen van voorwerpen. Ook hoor je vaak van zwanger vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit dat ze moeite hebben met het opstaan nadat ze even op de bank hebben gezeten. Ook hebben ze vaak pijn bij het slapen en bij het omdraaien.

Dit allemaal word ook wel de zogenaamde startpijn genoemd. Vrouwen met bekkeninstabiliteit kunnen niet zomaar even als eerder lekker een uurtje gaan winkelen, dit omdat het op een gegeven moment niet meer uit te houden is, en daardoor ook erg vermoeid begint te raken. Vaak is het ook beter om stevig door te stappen dan te gaan slenteren.Meestal hebben de vrouwen ook meer een voorkeur om te gaan fietsen ipv te gaan lopen dit omdat het eevoudigweg minder vermoeiend en pijnlijk is.

Verwarring met bekkeninstabiliteit en bandenpijn

Soms word bekkeninstabiliteit nog wel eens verward met de zogenaamde bandenpijn, zolang je geen pijn hebt in de bovengenoemde pijnklachten, is dit dan vaak te verwijten aan de bandenpijn.Pijn in de onderbuik, en pijn aan de zijkanten van de baarmoeder kunnen ontstaan door de bandenpijn. Doordat je baarmoeder tijdens je zwangerschap groeit, kun je daar pijn door krijgen.

Het is altijd raadzaam om wanneer je denkt bekkeninstabiliteit te hebben dit altijd te bespreken met je verloskundige of eventueel je gynacoloog. Ook kun je een afspraak maken bij je huisarts. Deze kan je dan eventueel wanneer deze het nodig vind doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Die geeft jou vervolgens oefeningen mee om de pijn en de vermoeidheid wat meer te verzachten en hoe je er mee om moet gaan. Rust is altijd een aanrader bij bekkeninstabiliteit!