Zijn voedingssuplementen en vitaminen voor zwangere vrouwen noodzakelijk of overbodig

Inleiding

De geneesmiddelenindustrie heeft vandaag de mond vol over voedingssupplementen en extra vitaminenpreparaten voor jan en alleman, zéker voor zwangere vrouwen. Terecht, of uitsluitend uit commerciële overwegingen? Vele toekomstige moeders slikken nochtans negen maanden lang allerlei voedingssupplementen en andere vitaminepreparaten. Doen zij daar echter wel goed mee en zijn deze extra stoffen wel noodzakelijk voor de gezondheid van zowel moeder als kind?

Geen enkele invloed

Zwangere vrouwen die voluit naar deze voedingssupplementen en vitaminepreparaten grijpen, doen dit hoofdzakelijk op eigen initiatief, zo blijkt uit de resultaten van een recent én grootschalig Duits onderzoek. Begrijpelijk, want een geneeskundig voorschrift van dokter of specialist is hiervoor meestal niet vereist. Verder blijkt nog dat de meerderheid van al deze geen preparaten geen enkele invloed heeft op zowel de gezondheid van moeder als kind. Hetgeen ons door de geneesmiddelenindustrie met de paplepel wordt opgedrongen, blijkt nu van  weinig of geen enkel nut te zijn.

Vitaminegebruik stijgt

Professoren terzake zijn het er nochtans roerend over eens: zwangere vrouwen verbruiken tijdens de negen maanden van hun zwangerschap opmerkelijk meer vitaminen, calorieën, en dan vooral méér jodium en ijzer. Zwangere vrouwen die echter gezond, evenwichtig en dus gevarieerd eten, halen de noodzakelijke vitaminen in méér dan voldoende mate uit hun dagelijkse voeding. Allerlei voedingssupplementen en vitaminepreparaten zijn, wanneer de toekomstige moeders in goede gezondheid zijn, dus totaal overbodig.

Teveel aan vitaminen nadelig?

Hamvraag bij dit alles is ongetwijfeld of (zwangere) vrouwen, onder invloed van de geneesmiddelenindustrie, geen téveel aan vitaminen kunnen slikken? Kan men inderdaad zoveel vitaminen slikken, dat ze uiteindelijk een averechts effect hebben en dus de gezondheid van zowel moeder als kind negatief beëinvloeden? Toxicologen zijn hierbij formeel: neemt men bijvoorbeeld méér dan de toegelaten 7,5 mg vitamine A per dag, dan kan de foetus daar  ernstige schade en zelfs blijvende misvormingen aan overhouden. En een teveel aan vitaminen D tijdens de eerste weken en maanden van de zwangerschap, verhoogt op zijn beurt dan weer het calciumgehalte in het bloed met misselijkheid (!),  braken en ernstige diarree tot gevolg. Zo raden de specialisten aan nooit méér dan één milligram calcium per dag te slikken. Een té hoge dosis van de meerderheid der vitaminen innemen, heeft volgens de meeste specialisten dan weer geen enkele nadelige invloed op de gzondheid van de toekomstige moeder en kind, maar wordt door alle toxicologen niettemin toch sterk afgeraden.

Extra vetzuren nodig?

Vandaag heeft ook hier iedereen de mond vol over de gunstige invloed van omega 3 vetzuren op onze gezondheid in het algemeen en op hart-en vaatziekten in het bijzonder. Noodzakelijk tijdens de zwangerschap zijn ze echter evenmin. Dat is eveneens het geval voor de vitamines A, B6 en C, die allen nochtans stuk voor stuk in hoge concentraties in de verschillende vitaminepreparaten, speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen, worden verwerkt.

Foliumzuur tegen open ruggegraatje

Als er één voedingssupplement wél erg nuttig is tijdens de zwangerschap, dan is dat ongetwijfeld foliumzuur. Zowat alle gynaecologen zijn hierbij eensgezind en stellen dat dit foliumzuur reeds uitvoerig zijn nut heeft bewezen. Foliumzuur kan inderdaad een open ruggegraatje bij de pasgeborene voorkomen. Deze specialisten raden zwangere vrouwen dan ook aan tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap dagelijks zo'n vierhonderd milligram foliumzuur in te nemen.

Extra ijzer en jodium

Toch zijn er enkele uitzonderingen voor wat het innemen van extra concentraties voedingssupplementen en vitaminepreparaten betreft. Hebben  zwangere vrouwen te kampen met aanhoudende vermoeidheidsverschijnselen, dan wordt hen aangeraden extra ijzer te slikken. Dat is eveneens het geval wanneer een opvallend vitamine D tekort wordt vastgesteld. Vitamine D wordt door ons lichaam hoofdzakelijk aangemaakt onder invloed van de zon. En tot slot wordt ook regelmatig extra jodium voorgeschreven. Een tekort aan jodium kan immers lichamelijke letsels bij de pasgeborene veroorzaken.

Conclusie

In onze westerse wereld hebben zwangere vrouwen meestal geen nood aan extra vitaminepreparaten en voedingssupplementen. Doet men het toch, dan neemt men deze best niet  op eigen initiatief, want een teveel van deze stoffen kan nadelig werken. Doen er zich uiteindelijk toch belangrijke tekorten voor, dan neemt men deze vitaminen uitsluitend op medisch voorschrift én controle van de (huis)arts. Extra foliumzuur tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap is pure noodzaak.