Zwanger en een hoge bloeddruk
Inleiding
Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap komt minder vaak voor dan een lage bloeddruk. Ongeveer tien tot vijftien procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met een hoge bloeddruk. Dit zijn over het algemeen vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind. Bij een tweede zwangerschap komt het minder voor. De medische naam voor een hoge bloeddruk is hypertensie. Bij iedere controle bij de verloskundige zal je bloeddruk worden opgemeten. Je hebt een bovendruk en een onderdruk, maar het gaat voornamelijk om de onderdruk. Een gemiddelde onderdruk ligt rond de 70 en 80. Wanneer de onderdruk 90 of hoger is, dan spreek je van een hoge bloeddruk. Des te hoger de bloeddruk, des te groter zijn de risico's en de kans op complicaties. Wat wil je allemaal weten over een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap?
Zwanger en een hoge bloeddruk
Wanneer je zwanger bent, dan kan een hoge bloeddruk gevaarlijk zijn.
- Bij een bloeddruk tot 90 loop je geen vergroot risico op complicaties
- Tussen de 90 en 95 zal je meer controles krijgen om goed in de gaten worden gehouden.
- Wanneer je als zwangere vrouw een bloeddruk hebt van 95 of hoger, dan zal er overleg komen met een gyneacoloog. Je bloeddruk is dan officieel te hoog.
Risico's van een hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn voor zowel de zwangere vrouw als het ongeboren kindje. Er kunnen verschillende complicaties optreden:
- De nieren kunnen slechter gaan werken.
- De lever kan slechter gaan werken.
- Er kan minder bloedtoevoer naar de placenta gaan.
- Het kindje kan een groeiachterstand oplopen.
- De conditie van de baby kan achteruit gaan.
Des te hoger de bloeddruk, des te hoger de kans op complicaties. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, dan zal ook je urine regelmatig getest worden. Wanneer er eiwit in je urine zit, dan kan dit een teken zijn dat de nieren minder goed werken. Verder zal het kindje regelmatig onderzocht worden om te kijken of hij nog wel genoeg groeit.
Klachten bij een hoge bloeddruk
Niet iedere vrouw met een hoge bloeddruk heeft klachten, sommige vrouwen voelen niks bijzonders. Vaak kan je zeggen, des te hoger de bloeddruk, des te groter de kans op klachten. Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een hoge bloeddruk:
- Hoofdpijn
- Lichtflitsen of sterretjes zien.
- Buikpijn en misselijkheid.
- Tintelend gevoel in de vingers.
- Er kan vocht worden vastgehouden.
Kans op een hoge bloeddruk
In principe kan iedere vrouw een hoge bloeddruk tijdens haar zwangerschap krijgen. Er is vaak geen oorzaak voor aan te wijzen. Maar sommige vrouwen hebben een verhoogde kans op een hoge bloeddruk tijdens hun zwangerschap.
- Vrouwen die voor hun zwangerschap al een hoge bloeddruk hadden.
- Vrouwen die zwanger zijn van een meerling.
- Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan in de familie zitten.
- Verschillende ziektes, zoals suikerziekte, vaatziektes of nierziektes.
Wat kan je tegen een hoge bloeddruk doen
Afhankelijk van de hoogte van je bloeddruk en de klachten zal gekeken worden wat de beste oplossing is. Zwangere vrouwen met een bloeddruk van rond de 95 en zonder klachten, zullen goed in de gaten worden gehouden. Bij een hogere bloeddruk of klachten zal rust worden voorgeschreven. Wanneer de bloeddruk hoog blijft, eiwit in de urine wordt gevonden of wanneer er klachten zijn, dan is de kans groot dat je in het ziekenhuis wordt opgenomen. Op die manier kan je eigen gezondheid en die van het kindje in de gaten worden gehouden. Bij een extreem hoge bloeddruk zullen medicijnen worden voorgeschreven. Dit doen ze echter niet te snel, omdat deze medicijnen vaak vervelende bijwerkingen hebben.
Conclusie
Een (te) hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap is erg vervelend. Het kan niet alleen gevaarlijk voor jezelf zijn, maar ook voor de baby. Er wordt van een hoge bloeddruk gesproken als je onderdruk hoger is dan 90. Je hebt een grotere kans op complicaties als je een te hoge bloeddruk hebt. Zo kunnen je nieren en lever minder goed werken en kan je kindje een groeiachterstand oplopen. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, dan zal je extra goed in de gaten worden gehouden door de verloskundige of de gyneacoloog. Zo zal regelmatig je bloeddruk worden opgemeten en wordt de groei van je baby gecontroleerd. Ook zal je urine regelmatig getest worden, als er eiwit in je urine zit, dan kan dit een teken zijn dat de nieren niet goed werken. Er is verder weinig wat je aan een hoge bloeddruk kan doen. Bij veel klachten zal rust worden voorgeschreven. Wanneer je bloeddruk echt gevaarlijk hoog is, dan is ziekenhuisopname noodzakelijk, zodat jij en de baby goed in de gaten kunnen worden gehouden.