Zwanger en een lage bloeddruk
Inleiding
Gemiddeld genomen hebben volwassenen een bloeddruk van 120/80. Maar veel zwangere vrouwen hebben last van een lage bloeddruk. Je spreekt van een te lage bloeddruk als de bloeddruk 90/60 of lager is. Bij iedere bezoekje aan de verloskundige zal je bloeddruk worden gemeten. Een (te) hoge bloeddruk kan namelijk gevaarlijk zijn voor jezelf en de baby. Een lage bloeddruk kan in principe geen kwaad voor de baby, ook loop je zelf geen grote risico's. Maar een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan wel heel vervelend aanvoelen! De meeste zwangere vrouwen met een lage bloeddruk hebben klachten als vermoeidheid en duizeligheid. Het is fijn om te weten dat een lage bloeddruk geen kwaad kan voor je baby, maar toch wil je als zwangere vrouw zoveel mogelijk normaal functioneren. Wat wil je allemaal weten over een lage bloeddruk tijdens je zwangerschap?
Oorzaken lage bloeddruk tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles in je lichaam. Je hart moet bijvoorbeeld meer bloed pompen om ook de placenta van bloed te voorzien. Door de hormonen zijn de wanden van je bloedvaten wat zwakker. Hierdoor wordt het bloedvat wijder en zal het bloed minder snel stromen. Bij een normale bloeddruk wordt het bloed op het juiste tempo door je lichaam gepompt, maar bij een lage bloeddruk gebeurt dit even makkelijk gezegd net te langzaam. Hierdoor kan je je erg beroerd voelen, ook al kan het verder geen kwaad.
Klachten lage bloeddruk
Wanneer je een lage bloeddruk hebt, dan kan je last hebben van verschillende dingen. De meestvoorkomende klachten zijn:
- Duizeligheid
- Flauwvallen
- Vermoeidheid
Wat kan je tegen een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap doen?
In principe is er niet veel wat je tegen een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan doen. Toch kan je wel proberen om er zo min mogelijk last van te hebben.
- Het is een bekend verschijnsel. Het worden even zwart voor je ogen en je wordt duizelig als je te snel op staat. Door rustig op te staan, kan je dit voorkomen.
- Met warm weer is de kans op een lage bloeddruk groter, ook zal je meer klachten hebben. Door het warme weer stroomt je bloed nog langzamer. Ook door veel te zweten kan je je beroerd voelen.
- Te lang stil staan. Je kan je bloedsomloop het beste in gang houden door te bewegen. Zwangere vrouwen met een lage bloeddruk kunnen het beste of zitten of bewegen.
- Voldoende eten en drinken. Voldoende eten en drinken zal er voor zorgen dat je minder snel duizelig wordt. Eet bijvoorbeeld voldoende (gezonde) tussendoortjes.
- Wanneer je voelt dat je duizelig wordt of gaat flauwvallen, ga dan zitten met je hoofd tussen je knieën.
- Zoute dropjes eten. Teveel drop eten is niet goed, maar een zout dropje op zijn tijd kan wel tijdelijk helpen tegen klachten.
- Luister naar je lichaam. Wanneer je zwanger bent, dan is het heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Accepteer wanneer iets even niet gaat en voel je niet schuldig als je even moet rusten.
Conclusie
Een lage bloeddruk kan geen kwaad voor jezelf en de baby, maar fijn is anders. Je kan je erg moe en duizelig voelen. Je spreekt van een (te) lage bloeddruk als je bloeddruk 90/60 of lager is. In principe kan je zelf niks tegen een lage bloeddruk doen, maar je kan er wel voor zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt. Sta bijvoorbeeld niet te snel op en luister naar je lichaam. Wanneer je aanvoelt dat je duizelig wordt of gaat flauwvallen, ga dan zitten met je hoofd tussen je knieën. Een zout dropje of gewoon een tussendoortje eten kan ook helpen. Verder is het belangrijk om genoeg rust te pakken. Het is helemaal niet erg om even te blijven zitten of om 's middags een dutje te doen.