Zwangerschap en zorg voor je lichaam
Zwangerschap en zorg dragen voor je lichaam
Zwanger zijn betekent dat een gezonde levensstijl belangrijker is dan ooit. Hoe draag je nu zorg voor je lichaam tijdens de zwangerschap. Een gezond voedingspatroon, supplementen, vitamines en voldoende slaap zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde zwangerschap. Welke stappen kunnen we nu ondernemen om onze gezondheid en die van onze baby optimaal te houden. In het artikel meer erover.
Prenatale zorg
Prenatale zorg is één van de belangrijkste factoren. Het eerste onderzoek gebeurt tijdens de eerste 6 tot 8 weken van de zwangerschap, dit komt overeen met wanneer je ongeveer 2 tot 4 weken overtijd bent met je menstruatie. Gezonde vrouwen zonder risicofactoren bezoeken om de 4 weken tot aan de 28ste week hun gynaecoloog, daarna om de 2 weken tot aan de 36ste week van de zwangerschap. Later zal je wekelijks een afspraak met je gynaecoloog maken tot aan de geboorte van het kind.
Gezonde voeding
Gezonde voeding is een troef om van je zwangerschap te kunnen genieten. Je eet voor twee dus is het dubbel belangrijk om gezond te eten en ongezonde voeding te vermijden, dit om de gezondheid van je baby. Tijdens de zwangerschap is diëten en het beperken van calorieën een slecht idee. Pure calorie inname is hier niet van enig belang, het is wat je eet die van belang is. Je voeding moet voldoende voedingswaarden bevatten. Voedzame voeding bevatten een belangrijk aantal vitaminen en mineralen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van je baby. De basis voor een gezond lichaam is een evenwichtig voedingspatroon. Het is vrij simpel om een gezonde levensstijl aan je dagelijkse leven toe te passen. Houd een evenwichtig voedingspatroon bij door het volgen van basis voedingregels. Denk daarbij aan mager vlees, fruit, groenten, volgranenbrood en melkproducten met een laag vetgehalte. Je kan altijd een voedingsdeskundige raadplegen om vast te stellen wat het beste bij je past.
Supplementen & Vitamines
Gezonde voeding bevat alle belangrijke vitamines en mineralen zoals calcium, ijzer en foliumzuur, deze zijn zeer belangrijk voor de zwangere vrouw. Er wordt ook aangeraden een dagelijkse dosis vitamines en supplementen in te nemen, maar belangrijker nog is je lichaam van de nodige voedingstoffen te voorzien.
Calcium: Er wordt een dosis van 1000 milligram calcium per dag aangeraden voor een zwangere vrouw. Calcium vindt men terug in een groot aantal producten zoals melk, kaas, yoghurt, melkproducten met een laag vetgehalte, sinaasappelsap, sojamelk, en ontbijtgranen die verrijkt zijn met calcium, donkergroene groentjes als spinazie, boerenkool en broccoli, tofu, gedroogde bonen en amandelen.
Ijzer: Een zwangere vrouw heeft ook 27- tot 30 milligram ijzer per dag nodig. ijzer wordt door het lichaam gebruikt om Hemoglobine, een eiwit in het bloed, aan te maken. Dat helpt de rode bloedcellen om zuurstof door het lichaam te voeren. Een tekort aan ijzer kan leiden tot een tekort aan rode bloedcellen en zo krijgen lichaamsweefsels en organen niet voldoende zuurstof. Met een baby aan boord moet men extra aandacht hebben voor de inname van ijzer. Ijzer vindt men terug in natuurlijke en dierlijke voedingsbronnen. Hier volgen enkele voorbeelden die een grote hoeveelheid ijzer bevatten: rood vlees, gevogelte, zalm, eieren, tofu, verrijkte granen, gedroogde bonen en erwten, gedroogd fruit, groene bladrijke groenten, en ijzer versterkte ontbijtgranen.
Foliumzuur en de neurale buis: Studies tonen aan dat het gebruik van foliumzuur 1 maand voor en gedurende de eerste 3 maanden van de zwangerschap de kans op neurale buis effect verminderd wordt met 70%. De neurale buis wordt gevormd tijdens de eerste 28 dagen van de zwangerschap. Uiteindelijk ontwikkelt het zich in het brein en ruggengraat van de baby. Een tekort aan de nodige supplementen, vitamines en gezonde voeding, maar vooral een tekort aan foliumzuur kan in een neurale buis defect eindigen zoals Spina Bifida of open rug. Voor zwangere vrouwen of voor degenen die een zwangerschap plannen wordt aangeraden om 0.4 milligram foliumzuur per dag in te nemen.
Lichaamsbeweging en slaap
Lichaamsbeweging: is van belang om zich goed te voelen tijdens de zwangerschap. Er is geen reden om lichamelijke activiteiten stop te zetten. Er wordt aangeraden om elke dag 30 minuten of meer te oefenen op een gematigd tempo. Regelmatige oefenen voorkomt overmatige gewichtstoename, het verminderd rugpijn, het verbeterd de slaap, verhoogt de energie, bevorderd een positieve houding en verminderd de hersteltijd na de bevalling.
Slapen: dit is een andere factor in het behouden van gezondheid en comfort. De zwangerschap kan een zware tol eisen, na een lange dag kan je je meer vermoeid voelen dan wanneer je niet zwanger zou zijn. Hoe groter de baby in je buik wordt hoe moeilijker het wordt om goed te slapen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om voldoende rustpauzes in te lassen in de loop van de dag.
Tot slot: De sleutel voor een gezonde zwangerschap
Het volgen van een gezond voedingspatroon, genoeg slaap, lichaamsbeweging en het drinken van veel water zijn de sleutel voor je welzijn tijdens de zwangerschap. Als je ernaar streeft voedzaam voedsel te eten en het handhaven van een positieve houding zullen de goede momenten de moeilijke zeker overtreffen.
Herken je de volgende vragen:
- Hoeveel pijn zal ik hebben bij de bevalling?
- Kan ik het wel aan?
- Wat kan ik doen om met de weeën om te gaan?
- Kan ik me voorbereiden op de bevalling?
- En hoe dan?
- Moet ik thuis bevallen of in het ziekenhuis?
- Is pijnbestrijding nodig?
- Hoe kan het dat sommige vrouwen een gemakkelijke bevalling hebben en andere een heel moeilijke?
- Wat werkt nu eigenlijk het beste?