Wat zijn de typische klachten bij zwangerschap
In ben zwanger, 12 klachten en zwangerschapsvergiftiging
Je bent zwanger en hebt klachten. Maar dat is ook helemaal niet gek. Vaak gaat een zwangerschap gepaard met allerlei klachten en kwalen. Soms alleen in het begin en soms als de zwangerschap al wat verder gevorderd is. En dat is natuurlijk niet raar, want je hormoonhuishouding gaat bij een zwangerschap behoorlijk aan de wandel. Daarom hier 12 typische klachten en vroege symptomen bij een zwangerschap, de zogenaamde zwangerschapskwaaltjes. Dat is iets anders dan een zwangerschapsvergiftiging want die kan ook gevaarlijk zijn. Lees hier ook over de (andere) twaalf zwangerschapsklachten die veel voorkomen.
Zwangerschapsvergiftiging en symptomen van zwangerschapsvergiftiging
Klachten? Zwangerschapsvergiftiging zien we relatief vaker bij een eerste bevalling. De zwangerschapsvergiftiging kan ernstige vormen aannemen en een ziekenhuisopname noodzakelijk maken. Bekende symptomen zijn:
- Te veel aan eiwit in uw urine.
- Opgezwollen ledematen en gezicht.
- Tintelingen in uw vingers
- Verhoogde bloeddruk.
- Pijnlijke buik.
Herkent u dit, vraag dan een extra onderzoek aan.
De twaalf meest voorkomende zwangerschapsklachten zijn:
Zwangerschap, de vroege symptomen van een zwangerschap (1)
Meestal gaat het allemaal goed. Er zijn een aantal vroege symptomen die onlosmakelijk bij een zwangerschap horen de bekendste zijn het niet meer menstrueren, misselijkheid ‘s morgens, gevoelige en grotere borsten, vaak met aandrang naar het toilet moeten, moe zijn en last hebben van stemmingswisselingen.
Zwangerschap en stemmingswisselingen hebben (2)
Doordat je hormoonhuishouding zo verandert, kunnen er behoorlijke stemmingswisselingen optreden. Schrik daar niet te veel van, want ze horen er gewoon bij. Zwanger zijn is en blijft een unieke ervaring en stemmingswisselingen horen daar ook bij.
Zwangerschap en misselijkheid (3)
Misselijk worden en moeten overgeven. Wie maakt dat tijdens een zwangerschap niet mee. Vooral in het begin van een zwangerschap en weer door de aanmaak van bepaalde hormonen. Eet dan vooral wat licht verteerbaar voedsel, in kleine hoeveelheden. Eet niet te vet. Ook vitamine B6 helpt tegen misselijkheid en braken. Vergeet ook vitamine K niet en wat magnesium.
Zwangerschap en vermoeidheid (4)
Vooral in het begin van je zwangerschap kun je ook heel moe zijn. Je lichaam moet zich namelijk nog goed op de nieuwe situatie instellen en dat kost onevenredig veel energie. Na enige tijd zal het vanzelf een stuk beter gaan.
Zwangerschap en brandend maagzuur (5)
Brandend maagzuur is natuurlijk heel vervelend. Tijdens een zwangerschap verslapt de sluitspier van de maag wat, waardoor het maagzuur eenvoudiger naar boven komt. Bovendien gaat de foetus steeds meer drukken tegen de maag, wat tot oprispingen kan leiden. In deze periode kun je het beste cafeïne, scherpe kruiden en zure dingen vermijden. Een glas lauwe melk, een eetlepel yoghurt of wat vanillevla kan dan wonderen voor je doen en de maag wat kalmeren.
Zwangerschap en veel moeten plassen (6)
Je zult merken dat je na verloop van tijd veel meer moet plassen dan voorheen. Dit komt door de extra druk van de foetus op je blaas. Door een verhoogde hoeveelheid bloed in je lichaam, zijn de nieren ook nog eens actiever dan normaal, wat het allemaal nog eens versterkt.
Zwangerschap en obstipatie (7)
De hormonen zorgen er voor dat je meer moeite zult hebben met de hardere ontlasting. Bovendien beweeg je waarschijnlijk wat minder dan normaal, wat vaak een moeilijkere stoelgang bevordert. Hulpmiddelen tegen obstipatie en een slechte stoelgang zijn dan het nemen van wat volkoren producten, vers fruit en verse groene groenten. Let ook op voor de aambeien die kunnen ontstaan. Er zijn gelukkig allerlei zalven tegen aambeien verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
Zwangerschap en hoofdpijn (8)
Hoofdpijn is ook een typische klacht bij zwangerschap. De bloeddruk daalt in je lichaam en dit kan een vervelende hoofdpijn veroorzaken.
Zwanger en bloedarmoede (9)
Anemie, ofwel bloedarmoede, komt ook vaak voor bij zwangerschappen. Extra ijzer is dan nodig. Bij een te laag ijzergehalte kunnen staalpillen of ijzer supplementen helpen. Neem ook genoeg voedsel, dat rijk is aan ijzer, zoals groene groenten, peulvruchten, vlees, ei en volkoren graanproducten.
Zwangerschap en spataderen (10)
Spataderen ontstaan door een verminderde doorbloeding en het verslappen van de vaatwanden. Bovendien ben je minder in beweging dan voorheen. Gebruik in ieder geval voldoende groenten en drink genoeg. Liever extra naar het stemmingswisselingen dan last hebben van spataderen.
Zwangerschap en dikke enkels hebben (11)
Door de verminderde doorbloeding ontstaan ook dikke enkels en is er kans op beenkrampen. Je houdt meer vocht vast. Het advies is hier tweeledig en op eerste gezicht wat tegenstrijdig, maar gelukkig hoeft u beide dingen niet tegelijkertijd te doen. Wat helpt tegen dikke enkels is met je benen omhoog gaan zitten of liggen. Wat ook goed is, is wat extra beweging te nemen. Ook een koude douche of massage wil nog wel eens helpen. Lukt dat allemaal niet, dan zijn er altijd nog steunkousen die hulp zullen bieden.
Zwangerschap en een bloedneus krijgen (12)
Een bloedneus of bloedend tandvlees kan spontaan ontstaan en zal meestal ook weer spontaan ophouden. Dit komt door het toegenomen bloedvolume in het lichaam. Wordt het te erg, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Let op zwangerschapsvergiftiging
Aan het einde van een zwangerschap kan zich ook een zwangerschapsvergiftiging voordoen. Dit is een verzamelnaam voor een combinatie van een verhoogde bloeddruk, oedeem, eiwit in de urine, bloedarmoede en andere verstoringen van het lichaam. Waarschuw dan altijd een arts.
Slot
Schrik vooral niet van dit alles, want het zwanger zijn is een unieke en blijde periode in je leven.