Wat is een vlokkentest
Inleiding
Er zijn een aantal testen die een vrouw kan laten verrichten als zij zwanger is. Wij spreken hier van prenatale diagnostiek. Een vlokkentest is dus een vorm van prenatale diagnostiek. Naast de vlokkentest heb je bijvoorbeeld ook nog een vruchtwaterpunctie en een combinatietest. Dit artikel richt zich op de vlokkentest. De vlokkentest is een onderzoek waarbij wordt gekeken naar de chromosomen van het kind en dan met name naar het Syndroom van Down.
Het onderzoek / de vlokkentest
Tijdens het onderzoek wordt via een naald een stukje weefstel van de placenta weggenomen. Door middel van een echo-apparaat kan worden bekeken waar de naald moet worden ingebracht in de buikwand. Dit stukje weefsel ziet er uit als vlokken vandaar ook de naam vlokkentest. Dit onderzoek kan ook plaatsvinden via de vagina. Gebeurt het via deze weg dan wordt er met een dun slangetje wat weefsel weggenomen. Nadat het weefsel is weggenomen kan dit worden onderzocht op afwijkingen aan de chromosomen.
Tijdstip van het onderzoek
De vlokkentest kan worden gedaan bij een zwangerschapsduur van ongeveer 11 tot 12 weken, dit in tegenstelling tot de vruchtwaterpunctie alwaar het onderzoek pas plaats kan vinden bij 16 weken.
Uitslag
De uitslag van de vlokkentest is na twee weken bekend. In 98% van de gevallen kan dan worden gezegd of het ongeboren kind een afwijking aan de chromosomen heeft. In het laatste geval komt u in het vervolgtraject terecht waar met de arts wordt gekeken naar de aard van de afwijkingen en het eventueel afbreken van de zwangerschap.
Voordelen en nadelen
Voordelen
- vlokkentest kan in 98% van de gevallen zekerheid geven over afwijking aan de chromosomen
- onderzoek is vrij vroeg in zwangerschap en mocht de zwangerschap worden afgebroken dan kan dit door middel van een curettage in plaats van het opweken van de bevalling zoals dit bij een vruchtwaterpunctie dient te gebeuren
Nadelen
- soms is er niet voldoende weefsel weggenomen en kunnen de chromosomen niet goed worden onderzoekt. Dan moet of de vlokkentest opnieuw of moet er alsnog een vruchtwaterpunctie worden gedaan. De kans op een onduidelijke uitslag is 10 tot 20 op 1000 onderzoeken en dat is meer dan 2 op de 1000 zoals bij de vruchtwaterpunctie
- met een vlokkentest kan niet worden gekeken naar een open ruggetje
- kans op een miskraam is iets groter dan bij de vruchtwaterpunctie
Links
Wil je meer lezen over prenatale diagnostiek lees dan onderstaande artikelen: