Wat is een Huilbaby
Wat is een huilbaby?
Als kersverse ouder moet je er niet aan denken dat je baby een huilbaby is. Het is verschrikkelijk om je kind zo te zien huilen en zelf kan je er ook aan onder doorgaan. Alle baby's huilen wel eens, soms ook langere tijd achter elkaar. Bij een huilbaby heb je eigenlijk het idee dat de baby niks anders doet dan huilen. Dit is niet helemaal het geval. Je baby is officieel een huilbaby wanneer hij langer dan drie weken, drie dagen per week, drie uur per dag zit te huilen. Dit klinkt misschien niet zo heel lang, maar voor een ouder kan dit zeer frustrerend zijn. Wat wil je allemaal weten over een huilbaby en nog belangrijker hoe kan je je baby troosten?
Kenmerken van een huilbaby
Een huilbaby heeft geen zeurderig huiltje, maar krijst echt oorverdovend en achter elkaar. Vaak wil de kleine alleen lekker bij zijn vader of moeder zijn. Tijdens het rondjes lopen valt de baby meestal wel in slaap, om weer te gaan krijsen zodra hij wordt neergelegd.Het is heel zielig om te horen hoe overstuur een huilbaby is, juist door dat overstuur zijn is het moeilijk om te horen wat er aan de hand is.
Tijdens het huilen maakt het kindje wilde bewegingen. Hij trappelt met zijn armen en beentjes. Verder strekt hij zijn ruggetje ook helemaal krom. Tijdens het krijsen kijkt de baby recht naar boven zonder zijn vader of moeder aan te kijken. Het buikje van de kleine voelt ook hard aan.
Oorzaken van een huilbaby
- Er zijn verschillende oorzaken waarom een kind een huilbaby is. Het kan in zijn karakter zitten. Er zijn baby's die erg gevoelig zijn en op alle prikkels heftig reageren. Sommige baby's kunnen al die verschillende prikkels niet aan en blijven er door huilen.
- Er zijn ook verschillende lichamelijke oorzaken. Er zijn kindjes waar bij er iets met de bevalling misgaat. Een kindje kan bijvoorbeeld zijn sleutelbeentje breken. Soms wordt het niet opgemerkt en heeft de baby constant pijn. Ook kan een huilbaby voedingsproblemen hebben. Veel spugen of juist pijnlijke krampen kan een baby aan het huilen maken. Soms werken de darmpjes niet goed waardoor het eten niet goed wordt verwerkt. Of de kleine is ergens allergisch voor.
- Er is ook nog een verband te zien met kinderen die te vroeg geboren zijn. Deze kindjes zijn gevoeliger dan voldragen babies. Ook zijn ze lichamelijk minder sterk. Hierdoor is er een grotere kans dat een te vroeg geboren kindje een huilbaby wordt.
De ouders
Als ouder van een huilbaby kan je aan onder doorgaan, zeker als je kindje maar blijft huilen.Je wordt gestresst omdat je niet weet wat er aan de hand is en het is verschrikkelijk om je kleintje zo overstuur te zien. Vaak krijg je ook een chronisch slaaptekort omdat je afhankelijk bent van de uurtjes die je kind slaapt als hij uiteindelijk uitgeput in slaap valt. Je gaat zelf naar oorzaken zoeken, maar je weet eigenlijk niet wat er aan de hand kan zijn. En je kan als ouder aan jezelf gaan twijfelen of je een slechte ouder bent.
Wat kan je er tegen doen
Zoek ten eerste hulp, Als er een lichamelijke oorzaak is, moet die zo snel mogelijk gevonden worden. Probeer verder te kijken wat goed is voor je kind en waar hij op reageert. Je kan als ouder proberen om je kind babymassage te geven, maar anderen kinderen kunnen hierdoor juist meer overprikkeld worden. Ook worden huilbaby's soms ingebakend om ze een veilig gevoel te geven, maar andere kinderen voelen zich hierdoor weer opgesloten. Je kent als ouder je kind het beste. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan een vast ritme zodat de kleine niet teveel prikkels krijgt. De meeste huilbaby's willen het liefst zo dicht mogelijk bij hun ouders zijn, dus houd je kindje bij je. Wissel het met elkaar af en als het echt niet meer gaat, schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld familieleden. Soms wordt er in boekjes voorgeschreven dat je de baby maar moet laten huilen, maar huilbaby's raken hier juist meer van overstuur. Je hebt er niets aan als je nu met een huilbaby rondloopt, maar uiteindelijk gaat het over. Bij de meeste baby's worden het huilen na een half jaar tot een jaar steeds minder. En onthoud, je baby huilt niet om jou dwars te zitten maar omdat er meestal echt iets is.