Ontwikkeling van je baby
Inleiding
Wanneer je baby pas geboren is moet hij nog van alles leren. Een pasgeboren baby ligt voornamelijk stil en brengt zijn dag door met drinken en slapen wordt er wel eens gezegd. Natuurlijk doet je kleintje nog wel meer dan dat, maar het eerste jaar ontwikkelt een kind zich het meest. Je ziet baby's met de week veranderen en iedere keer leren ze weer nieuwe dingen. Veel mensen maken zich er druk om of hun kind niet te langzaam is. Terwijl ouders van een snel kind zo trots als een pauw zijn! Gelukkig ontwikkelt ieder kind zich op zijn eigen manier. Hieronder een overzicht van zijn ontwikkelingen.
Ontwikkeling baby: rollen
De eerste paar maanden ligt een baby vooral stil op zijn ruggetje. De armen en benen kunnen wel flink bewegen, maar verder moet alles nog sterker worden. Allereerst moet het nekje van de baby sterker worden. Wanneer een baby pasgeboren is kan hij zijn hoofdje nog niet lang omhoog houden. Des te ouder de baby wordt, des te sterker zal zijn nekje worden.
Tussen de vier en zes maanden gaat een baby proberen om te rollen. Meestal begint hij eerst van de rug naar zijn zij. Wanneer de baby meer kracht in zijn lijfje krijgt zal hij door rollen naar zijn buik. De meeste baby's vinden het schitterend als ze op hun buik liggen omdat ze dan opeens alles goed om hun heen kunnen zien. In het begin is het op de buik liggen voor een baby nog wel zwaar. Hun hoofdje is te zwaar voor het lichaam, maar oefening baart kunst.
Wanneer de baby naar zijn buik kan rollen, duurt het meestal nog wel even voor hij terug kan rollen naar zijn ruggetje. Je blijft als ouder je kindje omdraaien als hij het zat is op zijn buik. Wanneer je baby ongeveer zes maanden is zal hij ook van buik naar rug kunnen rollen.
Ontwikkeling baby: zitten
Vanaf ongeveer zes maanden kan een baby eventjes los zitten. Ze zijn er wel sterk genoeg voor, maar ze missen het evenwicht nog om recht te blijven zitten. Wanneer je een baby zittend neerzet, zal hij al snel een kant opvallen. Vanaf zes maanden gaat dit steeds beter en kan je baby steeds iets langer zelfstandig blijven zitten. Vanaf acht maanden kunnen de meeste baby's zelf blijven zitten. De baby heeft dan door dat hij zich met zijn handje kan ondersteunen.
Ontwikkeling baby: kruipen
Wanneer een baby gaat kruipen is erg verschillend. Sommige kinderen slaan het kruipen zelfs over. Vanaf zes maanden wordt er geoefend op het kruipen. Meestal wil de baby een speeltje pakken en probeert hij vooruit te komen door zijn armen en benen te bewegen. De baby wordt steeds sterker en kan wanneer hij op zijn buik ligt al goed steunen op zijn armpjes. Voordat ze echt gaan kruipen proberen ze van alles. Sommige baby's schuiven op hun buik of zetten bijvoorbeeld hun benen nog tegelijk af. Gemiddeld kunnen baby's echt goed kruipen rond een maand of negen. Niks is dan meer veilig in het huis, want ze willen alles pakken wat ze interessant lijkt.
Ontwikkeling baby: staan
Vanaf negen á tien maanden kunnen de meeste baby's staan. Ze kunnen dit dan nog niet zelfstandig. In het begin hebben ze nog ondersteuning nodig van bijvoorbeeld hun ouders. De baby wordt dan onder zijn oksels licht ondersteunt. Je voelt dat hij wel even kan staan, maar nog snel omvalt of gaat zitten. Na een paar weken gaat het staan steeds beter. De baby kan zich bijvoorbeeld optrekken aan een tafel om daar te blijven staan. Meestal gebeurt dit optrekken rond de elf maanden. Hierna gaan ze vaak oefenen met de eerste voorzichtige stapjes maar voordat ze zelfstandig kunnen lopen duurt nog even.
Ontwikkeling baby: lopen
Bij het leren lopen komt nog heel wat bij kijken. Het staan en zitten gaat nou soepel, maar echt zelfstandig kunnen lopen is moeilijk. De meeste kinderen kunnen wanneer ze ongeveer een jaar zijn wel rond de tafel schuifelen of een paar stappen aan de hand doen. Na ongeveer 13 á 14 maanden kunnen ze zelf een paar stapjes doen. Dit gaat hoe langer hoe beter. En voor je het weet moet je achter je kind aan gaan rennen.
Ontwikkeling per baby
De maanden die hier boven staan zijn maar gemiddelden. Sommige baby's zijn veel sneller en anderen weer veel langzamer. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Sommige baby's zijn erg pittig en willen graag alles van de wereld zien. Zij zullen zich sneller lichamelijk ontwikkelen omdat ze steeds meer willen. Andere baby's zijn lekker rustig en liggen het liefst om zich heen te kijken of lekker te kroelen. Verder wordt ook vaak gezegd dat baby's die langzamer zijn met ontwikkelen wel weer sneller praten omdat ze alle geluiden goed tot zich nemen. Geef het kind dus de tijd om zich op zijn eigen tempo te ontwikkelen.