Wat wil je weten over babyvoeding in potjes

Babyvoeding in potjes

Er is een enorm aanbod aan potjesvoeding voor baby’s. Elke supermarkt heeft wel een of meerdere schappen met dit soort babyvoeding. Critici noemen het ook kunstvoeding of nepvoeding. Jonge moeders krijgen bij deze woorden wellicht last van hun geweten. Potjesvoeding is een ideale oplossing voor mama's in tijdnood. Een samenvatting van de meest gestelde vragen over potjesvoeding.

 

Geen moedermelk maar op basis van koemelk

► De makers van kunstvoeding proberen uiteraard zo veel mogelijk met hun samenstellingen om de moedermelk te benaderen. De toevoegingen die ze daarvoor gebruiken zijn micro-organismen zoals bifidobacteriën en/of lactobacilli. Ook oligosacchariden horen in dit rijtje thuis.

De basis: koemelk! De reden hiervoor: koemelk lijkt het meest op moedermelk en is er in overvloed! Doch uiteindelijk: door alle moderne toevoegingen lijkt kunstvoeding voor baby’s in de verste verre niet meer op de oorspronkelijke koemelk.

Na enkele maanden: potjesvoeding

1. Zitten er bewaarmiddelen in potjesvoeding?

Nee: het is namelijk wettelijk niet toegelaten om bewaarmiddelen of kleurstoffen toe te voegen aan potjesvoeding. De hele productie, van grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De verse producten moeten worden gesteriliseerd of gepasteuriseerd, hetgeen de houdbaarheid verbetert.

2. Is potjesvoeding even goed als zelfbereide maaltijden?

Ja: potjesvoeding is een 100% alternatief. Tijdens de bereiding wordt er zo veel mogelijk naar gestreefd om (bijna) alle vitamines te bewaren. Het grote verschil tussen potjesvoeding en zelf bereide maaltijden is hun fijne structuur (er zitten geen ‘brokjes’ in). Dit kan als gevolg hebben dat de baby niet graag zelf bereide voeding gaat uitspugen, met ander woorden: niet graag heeft. De oplossing: regelmatig afwisselen tussen potjes en zelf bereid!

3. Zit er zout in potjesvoeding?

 In principe niet. Sommige merken voegen echter wèl een beetje zout toe, binnen de wettelijke normen. Is er zout toegevoegd dan moet dit vermeld zijn op het etiket.

4. Is het vlees in kant-en-klare babymaaltijden hormonenvrij?

Ja. In kant-en-klare babyvoeding mag alleen hormonenvrij vlees gebruikt worden.

5. Muesli en cornflakes?

Geef je zuigeling melen en graanvlokken die speciaal voor hem bestemd zijn. Vanaf 1 jaar kan je cornflakes en muesli uitproberen. Laat cornflakes niet te lang weken want dan wordt het een kleverig gedoe. Kies bij voorkeur ook ongesuikerde muesli. Suiker is immers niet goed voor de tanden van je baby.

6. Fruitkaasjes voor baby's'?

Liever niet! Heel wat producten worden aangeprezen voor baby's vanaf 6 maanden. Hou je aan die leeftijd! Nog beter is om te wachten tot 1 jaar. Er is in de wetenschappelijke literatuur aangetoond dat teveel eiwitten in de kinderjaren zwaarlijvigheid kan veroorzaken. Fruitkaasjes bevatten extra eiwitten. 

Vaak zijn fruitkaasjes gezoet. Dit is slecht voor de tanden. In de praktijk worden deze fruitkaasjes vaak bij of als vervanging van fruitpap gegeven. Maar een melkproduct kan fruit niet vervangen. Fruit bevat andere vitamines dan melkproducten.

Conclusie

Kant en klare babyvoeding is makkelijk in gebruik. De strenge wetgeving rond babyvoeding zorgt voor een zekere waarborg met betrekking tot de kwaliteit van potjesvoeding. Toch is er maar één advies: er gaat niets boven zelf bereid!