Zelf babyvoeding maken
Inleiding
Gemak dient de mens en er zijn heel veel verschillende soorten babyvoeding in de supermarkten of natuurvoedingswinkels te koop. Maar wil je echt helemaal zeker weten wat je baby te eten krijgt, dan kun je natuurlijk ook zelf je babyvoeding maken. Zo houd je helemaal zelf de controle en het is nog leuk en bevredigend ook!
Hieronder tips, wat je wel en niet mag geven en verwijzingen naar informatie en babyrecepten.
Waarom zelf verse (biologische) babyvoeding maken
Er zijn een aantal reden om zelf babyvoeding te maken, ondanks dat ouders het druk hebben en het geven van een potje natuurlijk snel en gemakkelijk is. Het blijkt dat in potjes babyvoeding vanaf de leeftijd van 4 maanden maar liefst 6 klontjes suiker zitten. Bovendien staan er op het etiket zoveel ingrediënten vermeld waarvan u niet weet wat het is en of het wel goed is voor uw baby, dat dit ook voor veel mensen aanleiding is om zelf te gaan kokkerellen.
De voordelen van zelf babyvoeding maken:
- Je bepaalt zelf wat je baby te eten krijgt, zonder toevoegingen
- Je kunt zelf de meest verse en gezondste ingrediënten kiezen, al dan niet biologisch
- Je kunt de voeding precies aanpassen op de behoeften, wensen en eventuele allergieën van je baby
- Het is een stuk goedkoper dan de dure potjes babyvoeding
- Het is leuk om te doen en het geeft je een goed gevoel als moeder
Hoe maak je zelf babyvoeding
Het is verstandig zo lang mogelijk borstvoeding te geven, minimaal 6 maanden, om het risico op allergieën te voorkomen. Borstvoeding beschermt hier namelijk tegen.
De overgang naar bijvoeding in de vorm van vaste hapjes kun je het beste laten samenvallen met het teruggaan van 5 naar 4 voedingen per dag, en dat ligt meestal zo rond de 5-6 maanden leeftijd. De tongreflex, waardoor baby's alles uitspugen wat ze in hun mond krijgen, is dan ook verdwenen. Begin met rijstpap of maismeelpap en stap na een aantal dagen over op fruithapjes en groentehapjes.
Al het voedsel moet fijngemalen, gepureerd en half vloeibaar zijn, dus heb je een goede staafmixer of een blender nodig. Vruchten en groenten kun je vooraf stomen om ze zachter te maken.
Vanaf 7 tot 8 maanden mag het hapje wat grover worden. Dit kun je doen door een deel fijn te malen en een deel achter de hand te houden en heel fijn te prakken of te snijden en dit door de vloeibare massa heen te mengen.
Voor de liefhebbers, er is zelfs een speciale blender van Avent te koop met 6 bewaarbekers, die je kunt opwarmen in een Avent flessen- en babyvoedingsverwarmer.
Welke ingrediënten moet ik zeker vermijden in babyrecepten
- honing: vanwege botulisme
- zout: omdat de nieren van een baby pas tegen 1,5 jarige leeftijd volgroeid zijn
- suiker: verpest de darmflora en dus het belangrijkste immuunsysteem
- gluten: dit zit in graansoorten. Tot 1,5 jaar oud missen babies het aminozuur lysine zodat ze granen niet kunnen verteren
- tarwe: bevat naast de gluten ook een gammaglobuline dat vaak allergieën en overgevoeligheidsreacties veroorzaakt
- veel zuivel: liefst pas vanaf 1 jarig leeftijd, zuivel is slijmvormend. Bij verkoudheid en hoesten zeker vermijden
- soja: veel kinderen zijn hiervoor intolerant of allergisch
Er zijn ook bepaalde groenten en vruchten die u beter niet kunt gebruiken bij baby's en jonge kinderen. Zie hiervoor het kopje Let op!! onder aan dit artikel.
Waar vind ik informatie en recepten voor babyvoeding
Voor informatie en inspiratie om met je blender of staafmixer aan de slag te gaan kun je de websites van Bewuste Oudersof de Keukenkikker bezoeken. Je vindt op deze sites recepten per leeftijdscategorie en verschillende stappenplannen.
De babyrecepten van de Keukenkikker zijn inmiddels ook gebundeld in Het Babykookboek.
Ook is er bij het Voedingscentrum, het vroegere Voorlichtingsbureau voor de Voeding, veel informatie te vinden rond het zelf bereiden van babyvoeding onder de button Eten & Gezondheid en daarna Zwangerschap en Kind. Onder Bijvoeding staat een link naar hun webshop waar het 104 pagina's dikke boekje "Alles over gezond eten en bewegen met baby en peuter" voor 6,95 Euro te bestellen is.
Nog leuker is de doorlink onder Acties & Achtergronden, via Mijn Babyboek kom je bij je eigen zwangerschapscoach op Hyves terecht. Je kunt ook vragen intypen in het babyboek die dan automatisch beantwoord worden.
Let op!!
Belangrijke restricties bij het zelf maken van babyvoeding:
⇒ Pas op met sinasappels en appelsap, dit kan maagkrampen en diarree veroorzaken. Abrikozen, mandarijnen, kiwi's en meloen, en tomatensap, mits ongezouten, zijn wel geschikt.
⇒ Geef babies jonger dan 6 maanden geen nitraatrijke bladgroente als spinazie, bleekselderij, Chinese kool en venkel, zeker niet in de winter. Het nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet en dat kan ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Boven de zes maanden mag je deze groenten slechts twee keer per week in babyrecepten gebruiken. Groenten als bloemkool, broccoli, worteltjes en sperziebonen zijn beter.
Links
Gewichtstoename zwangerschap, wat is normaal
Gezond zwanger, wat moet ik eten
Gewichtstoename zwangerschap beïnvloedt gezondheid van baby