Alles over babyverzorging

Verzorging

Als kersverse ouders is er een hoop wat je ineens moet weten. Bijvoorbeeld over de verzorging van je baby. Want hoe kan ik mijn baby het beste wassen? En wanneer mag ik de nageltjes knippen?

Hieronder de belangrijkste basis informatie.

Wassen

Een baby hoeft nog niet elke dag in bad. Zijn huidje is erg kwetsbaar en gevoelig voor irritaties. Gewone zeep is dan ook te agressief voor een babyhuidje. Door zeepvrije producten te gebruiken kan je baby langzaam van top tot teen bescherming opbouwen. Voordat je de baby in bad doet, kun je eerste zijn gezichtje en oogjes schoonmaken. De oogjes kun je schoonmaken met een nat steriel gaasje. Je kunt het beste afgekoeld gekookt water gebruiken om het gaasje nat te maken. Zo voorkom je dat de oogjes ontstoken raken. Oogjes maak je altijd van buiten naar binnen toen schoon. Doe dit heel voorzichtig, want je baby is nog erg kwetsbaar.

Zo doe je je baby in bad:

  • Door een paar druppels speciale babyolie in bad te doen, houdt je het huidje van je baby lekker zacht. Zet je baby eerst een paar minuutjes in het water zonder zeep of olie. Dan wordt het huidje week en kan er vocht opgenomen worden. Daarna kun je olie of zeepvrije wasgel toevoegen en je baby zachtjes het een washandje wassen. Als je het fijner vind, kun je ook de baby eerst wassen met een washandje en daarna in badje doen.
  • Na het badderen droog je je baby voorzichtig af. Je kunt hiervoor een katoenen luier gebruiken. Die neemt meer vocht op dan een handdoek en is ook zachter voor de baby. Droog extra goed de huidplooien af: onder de armpjes, achter de oortjes, in het nekje en in de liezen. Vochtige huidplooien kunnen namelijk gaan irriteren. Bij irritatie kun je een beetje zinkzalf gebruiken.
  • Als je baby helemaal droog is, kun je hem lekker insmeren met een speciale babyolie of een baby bodylotion.

Nageltjes knippen

De nageltjes van een baby zijn nog niet zo hard en stevig als die van jou. Daarom mag je de nageltjes de eerste tijd nog niet knippen. Als je baby ongeveer 12 weken is, kun je de nageltjes voor het eerst knippen. Doe dit niet net na het badje, want de nageltjes zijn dan erg zacht en kunnen dan gemakkelijk gaan scheuren.

Zo knip je de nageltjes:

  • Als je baby ongeveer 3 maanden is, kun je voor het eerst de nageltjes knippen. Gebruik een speciaal nagelschaartje voor baby's. Deze heeft stompe punten zodat je de baby niet per ongeluk pijn kunt doen als hij onverwachte bewegingen maakt.
  • Spreid de vingertjes iets uit elkaar en duw het vingertopje iets terug. Knip dan voorzichtig het nageltje in de vorm van het vingertje. Teennageltjes kun je het beste recht afknippen, om ingroeien te voorkomen.

Als je baby erg beweeglijk is, kun je de nageltjes ook knippen als hij slaapt. Vind je het eng om te doen dan kun je de nageltjes ook vijlen. Gebruik hiervoor een kartonnen vijltje en vijl altijd één kant op.

Luieruitslag

Bijna alle baby's krijgen weleens last van luieruitslag. De huid van de billetjes is dan rood en geïrriteerd en soms kan de huid zelfs kapot gaan. Om luieruitslag te voorkomen is het belangrijk dat je de billetjes zoveel mogelijk schoon en droog houdt. Dat betekent: regelmatig verschonen en de billetjes bij elke verschoonbeurt goed schoonmaken. Door de billetjes in te smeren met speciale zalf, bescherm je de huid tegen de inwerking van urine. Laat de billetjes ook regelmatig even 'luchten', door tijdens het verschonen je baby even in de blote billetjes te laten liggen voordat je een schone luier aandoet.

Als je baby toch luieruitslag heeft, kun je het beste zinkzalf of zinkolie erop smeren. Gebruik geen zeep of geparfumeerde luierdoekjes want dit kan extra irriteren.

Tandjes poetsen

Zodra je baby een tandje krijgt, is het belangrijk om te beginnen met poetsen. Gebruik altijd speciale tandpasta voor baby's. Hierin zit namelijk minder fluoride waardoor het niet erg is dat je baby de tandpasta doorslikt. Gebruik ook een speciale tandenborstel voor baby's.

Zo poets je de tandjes:

  • Gebruik korte heen- en weergaande beweginen om de tandjes te poetsen. Oefen niet teveel druk uit, want het tandvlees van je baby is nog erg gevoelig. Zorg dat alle zijden goed schoon worden. Laat je baby ook even zelf met de tandenborstel spelen en erop kauwen.
  • Zodra je baby ook kiezen krijgt, moet er grondiger gepoetst worden. Houd hiervoor een vaste volgorde aan, zodat je niets vergeet. Het gaat om de 3 B's: binnenkant, buitenkant, bovenkant. Als je altijd deze vaste volgorde aanhoudt, sla je niks over en zijn de tandjes en kiezen goed gepoetst.