Waarom krijgt mijn baby een hielprik
Inleiding
Elke baby die geboren wordt krijgt na een paar dagen de zogenaamde hielprik. Deze hielprik wordt uitgevoerd in Nederland en België. Waarom krijgt uw baby deze hielprik? Wat is het nut van de hielprik, wie voert de hielprik uit, is het verplicht en moet je betalen voor de hielprik. Lees meer over de hielprik in dit artikel.
Hielprik
In Nederland en België is het zo dat iedere baby die wordt geboren binnen een bepaalde periode, namelijk één week, een hielprik krijgt. Deze hielprik wordt gedaan door de verloskundige of iemand van de thuiszorg. De hielprik kan plaatsvinden bij u thuis of in het ziekenhuis als u daar nog ligt. Mocht het zo zijn dat uw kind in de eerste week geen hielprik heeft gehad, dan dient u contact op te nemen met de huisarts, de verloskundige of de gynaecoloog, zodat zij kunnen zorgen dat de hielprik alsnog op zo kort mogelijke termijn zal plaatsvinden.
Waarom een hielprik en is deze hielprik verplicht?
Om met de laatste vraag te beginnen: de hielprik is niet verplicht, maar het is zeker wel aan te raden om hieraan mee te werken. Tijdens de hielprik zal er bloed worden afgenomen en dit bloed wordt onderzocht om te kijken of er bepaalde aandoeningen zijn. Aandoeningen die niet zo vaak voorkomen, die bovendien erfelijk zijn en die, mits in een vroeg stadium bekend, goed te behandelen zijn. De hielprik is zo gebeurd en niet zo belastend voor de baby. Het ene kind zal gaan huilen en het andere kind voelt er niet zo veel van. Aan het laten uitvoeren van de hielprik zijn geen kosten verbonden.
Naar welke aandoeningen wordt gekeken bij de hielprik?
Bij het afnemen van het bloed voor de hielprik wordt er gekeken naar een bepaald aantal aandoeningen. Deze aandoeningen zijn onder andere sikkelcelziekte, stoornissen van de bijnier en de schildklier en verschillende stofwisselingsziekten.
Op dit moment is er een onderzoek gaande in vier provincies in Nederland om te kijken of het verstandig is om de ziekte CF (taaislijmziekte) op te nemen bij de lijst van aandoeningen waarop gecontroleerd wordt met de hielprik. De reden dat CF nog niet in die lijst is opgenomen, is dat de specialisten er nog niet zeker van zijn dat een patiënt gebaat is bij vroege opsporing van deze ziekte. Met andere woorden kan schade aan de gezondheid van de patiënt beperkt worden door een vroege opsporing. Deze regel is namelijk een voorwaarde om opgenomen te worden in de lijst met aandoeningen.
Uitslag hielprik
Nadat het bloed is afgenomen bij de hielprik en het bloed is gecontroleerd op aandoeningen zult u geen bericht ontvangen. U kunt ervan uitgaan dat indien u niets heeft gehoord in de eerste drie weken er niets aan de hand is. Dit is ook in de meeste gevallen zo. In dit kader geldt dus geen bericht is goed bericht. Mocht er wel iets afwijkends gevonden zijn dan krijgt u zo snel mogelijk bericht via uw huisarts.
Mocht het zo zijn dat tijdens het onderzoek blijkt dat er te weinig bloed is afgenomen, zal de hielprik nog een keer plaatsvinden. Dit gebeurt op een zo kort mogelijke termijn na de eerste afname van de hielprik. Het verschil met de eerste hielprik is dat u bij de tweede hielprik altijd bericht krijgt over de uitslag, ook als er niets aan de hand is.