Wat zijn de meest voorkomende kwaaltjes bij baby's
Inleiding
Als ouder ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je baby. Je hoopt natuurlijk dat je baby gezond is en dat alles goed gaat, maar in de eerste paar maanden kunnen er vervelende kwaaltjes opspelen bij je baby. Het is soms best lastig te ontdekken waar je baby nou last van heeft aangezien hij het je niet kan vertellen. Er zijn een paar kwaaltjes die veel voorkomen bij baby's. Deze zijn onschuldig, maar je baby kan er wel veel last van hebben. Het is daarom belangrijk dat je ze herkent en dat je weet wat je eraan kan doen. Op die manier krijg je een blije baby en daar word je dan zelf ook weer gelukkig van! Wat zijn de meest voorkomende kwaaltjes bij baby's?
De meest voorkomende kwaaltjes bij baby's
Luieruitslag
Bijna iedere baby krijgt wel een keer in lichte of zwaardere mate te maken met luieruitslag. De naam zegt het al: bij luieruitslag krijgt de baby uitslag op zijn billetjes door de luier. De huid van een baby is erg gevoelig. Door een vochtige luier met urine of ontlasting kan de huid van de billetjes geïrriteerd raken. Je herkent luieruitslag heel makkelijk. In de beginfase zal de huid rood gekleurd zijn, maar later kan de huid schraal zijn of kunnen er zelfs wondjes ontstaan. Zoals gezegd is het huidje van een baby erg gevoelig, dus je kan luieruitslag nooit helemaal voorkomen. Wel is het belangrijk om een luier tijdig te vervangen. Laat hem niet te vol met urine worden en bij ontlasting moet je de luier altijd gelijk verschonen. Wanneer je baby toch luieruitslag heeft, doe er dan een beetje sudocrème of zinkzalf op. Dit zal het huidje beschermen en verzachten. Wanneer je baby last blijft houden van zijn luieruitslag en het wordt niet minder ondanks alle adviezen, dan kan je het beste even naar de dokter gaan om advies.
Tip. Wanneer je baby last heeft van luieruitslag en je wilt zijn billetjes schoonmaken, doe dit dan met een washandje en lauw water. Dit prikt minder dan wanneer je de baby schoonmaakt met luierdoekjes.
Krampjes
Vooral jonge baby's kunnen last hebben van krampjes. Dit zie je vooral bij baby's die flesvoeding krijgen of wanneer de ouders overgaan op vaste voedsel. Maar in principe kunnen alle baby's last hebben van krampjes. Het is soms moeilijk aan te wijzen waarom de ene baby er wel last van heeft en de andere niet. Ook kan je nooit met zekerheid zeggen of een baby krampjes heeft of niet. Je baby heeft waarschijnlijk last van krampjes als hij hard moet huilen. Ook zie je dat een baby onrustig is en z'n beentjes optrekt. Een baby met krampjes ligt er gespannen bij van de pijn. Vaak komen krampjes omdat de darmen nog moeten wennen aan het voedsel of omdat een baby teveel heeft gedronken. Wat kan je tegen krampjes doen?
- Laat een baby altijd goed boeren na het drinken. Teveel lucht in de darmpjes kan vervelend aanvoelen en krampjes veroorzaken.
- Laat het eten of drinken even goed zakken door je baby rechtop te houden.
- Leg je baby tegen je aan en wrijf met warme handen over zijn buikje. Doe dit altijd met de klok mee.
- Leg de baby op zijn buikje en wrijf over zijn ruggetje.
- Er zijn verschillende (homepatische) middeltjes verkrijgbaar tegen krampjes. Vraag advies aan je omgeving of bij de drogist. Lees wel altijd goed de bijsluiter.
Spugen
Veel baby's spugen de eerste paar maanden van hun leven na hun voeding. Ze drinken als het ware teveel melk en dat loopt dan zo het mondje weer uit. Ook kan een baby spugen als hij te snel en te gulzig heeft gedronken. Deze kwaal kan absoluut geen kwaad voor de baby, hij zal er ook geen last van hebben. Je hoeft als ouder ook niet bang te wezen dat je baby honger zal hebben, hij spuugt alleen uit wat hij teveel heeft binnen gekregen. De meeste baby's spugen gelijk na de voeding, maar het komt ook genoeg voor dat er een paar uur na de voeding nog een golfje melk uit komt. Je moet als ouder opletten als het gespuug overdreven is. Er komen bijvoorbeeld contstant grote golven uit. Ook loopt de voeding er niet geleidelijk uit, maar spuit het er echt uit. Het is dan aan te raden om de dokter in te schakelen, hij kan bekijken of er misschien meer aan de hand is.
Conclusie
Bijna iedere baby krijgt wel te maken met bovenstaande kwaaltjes. Gelukkig zijn deze kwaaltjes grotendeels onschuldig, maar het kan wel heel vervelend zijn voor je baby. Daarom is het goed om op tijd te herkennen wat er met je baby aan de hand is, zodat je actie kan ondernemen. Je kan luieruitslag, krampjes en spugen nooit helemaal voorkomen, maar je kan de kans er op wel zo klein mogelijk maken. Wanneer je baby wel ergens last van heeft, dan is het belangrijk dat je weet wat je er aan kan doen zodat je baby er zo min mogelijk last van heeft.