Pijnbestrijding bij een bevalling

Pijn hoort erbij?

Vroeger was het gewoon kort en krachtig: Als een vrouw ging bevallen dan hoorde de pijn erbij. Woorden als weeën en barensnood verwijzen naar deze algemeen aanvaarde opvatting. Voor veel vrouwen was (en is) het ter wereld brengen van een kind een langdurige en pijnlijke aangelegenheid. In onderontwikkelde landen baren vrouwen nog steeds 'puur natuur'. Een infuus met pijnstilling of een ruggenprik is er in de binnenlanden van bijvoorbeeld Afrika niet bij. Deze vrouwen hebben geen keuze. Gelukkig hebben vrouwen in het Westen wel de mogelijkheid om te kiezen voor een relatief pijnloze bevalling.

Yoga

In de vorige eeuw kwamen de termen zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga enzovoort in zwang. Daarmee kunnen aanstaande moeders zich lichamelijk en geestelijk voorbereiden op de komende bevalling. In veel gevallen is dit een welkome hulp. Met bepaalde oefeningen worden de spieren voorbereid die bij de geboorte moeten worden gebruikt. Yoga heeft nog een bijkomend voordeel: de aanstaande moeder kan leren om zich te ontspannen. Op deze manier is ze lichamelijk minder verkrampt en kan ze mentaal de pijn beter verdragen en opvangen. Ook de oefeningen voor de ademhaling zijn hierbij onmisbaar.

Flink zijn, hoor!

Als dan de bevalling werkelijk een feit wordt is er in het begin nog wel kracht en de bereidheid om de weeën goed op te vangen. De moeder doet haar best om ‘flink’ te zijn en niet toe te geven aan het gevoel van machteloosheid. Ook degene die assisteert bij de geboorte zal haar aanmoedigen om door te zetten en zich niet te laten kennen. Maar naarmate de tijd verstrijkt (en dat kan bij een eerste kind heel lang duren) en ook de weeën heviger worden kan de moeder aangeven dat ze wel heel graag iets tegen de pijn zou willen. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden. Er kan een ruggenprik worden gegeven. Daarmee is de pijn niet helemaal weg maar de scherpe kantjes zijn er een beetje af. Dit hangt ook af van de hoeveelheid verdoving die wordt toegediend. Voor veel vrouwen is dit echt een uitkomst. Daarnaast kan er pijnstilling worden gegeven in de vorm van een infuussysteem waarbij de vrouw zichzelf verdoving toedient door op een knopje te drukken. Zij kan dus zelf bepalen wanneer zij behoefte heeft aan pijnstilling. De hoeveelheid is steeds hetzelfde. Het is onmogelijk om teveel te nemen want er zit een mechanisme in het pompje waardoor het maar om een bepaald aantal minuten kan worden gebruikt. Ook dit wordt door veel vrouwen erg gewaardeerd als pijnbestrijding.

Conclusie

Toen bovenstaande methoden voor het eerst werden gebruikt was men bang dat het een negatief effect zou kunnen hebben op de gezondheid van moeder en/of kind. Studies hebben uitgewezen dat dit absoluut niet het geval is. Als een vrouw gaat bevallen is het dus echt niet meer nodig om alle pijn ten volle mee te maken. Wat van groot belang is, is dat de betrokken deskundigen de barende vrouw serieus nemen wanneer zij aangeeft dat zij pijnstilling wil. Waar in de door ons omringende landen standaard wordt uitgegaan van de wens om een ruggenprik, wordt in Nederland uitgegaan van een bevalling zonder pijnstilling. Met andere woorden, de vrouw moet er zelf om vragen. Nu is dat op zich niet zozeer een probleem, mits er direct gehandeld wordt zodra de vrouw deze wens uitspreekt. Wees dus assertief en maak gebruik van het recht op pijnstilling.