Alles over het kraampakket

Inleiding

Wanneer je zwanger bent, dan moet je genoeg regelen. Denk bijvoorbeeld aan de baby uitzet, verloskundige, kraamhulp en geboortekaartjes. Maar ook het kraampakket is van groot belang. Je hebt je kraampakket nodig bij zowel een thuisbevalling, als een ziekenhuisbevalling. Sommige vrouwen krijgen hun kraampakket van hun zorgverzekering. Omdat je je kraamhulp ook op tijd moet regelen, is het belangrijk om je zorgverzekering op tijd te laten weten dat je zwanger bent. Wanneer het kraampakket in jouw verzekeringspakket zit, dan krijg je deze meestal automatisch thuis gestuurd. Bij andere verzekeraars kan je voordelig een kraampakket kopen, maar je kan er ook voor kiezen om zelf je kraampakket samen te stellen. Wat moet je allemaal weten over het kraampakket?

Wat is een kraampakket?

In het kraampakket zitten allerlei spullen die je nodig hebt voor je bevalling, tijdens je bevalling en na je bevalling. Een geboorte is een hele gebeurtenis en daar moet je goed op zijn voorbereid. Het kraampakket is het belangrijkst bij een thuisbevalling. De verloskundige en de kraamhulp hebben spullen uit het kraampakket nodig tijdens de bevalling, maar ook na de bevalling. Maar ook wanneer je in het ziekenhuis bevalt, dan komt een kraampakket van pas. Wanneer de bevalling goed gaat, mag je over het algemeen snel weer naar huis om daar verder te herstellen van de bevalling.

Wat zit er in een kraampakket?

  • Matrasbeschermer. De matrasbeschermer leg je al enkele weken voor de uitgerekende datum op je matras. Mochten de vliezen breken, dan blijft je matras mooi. Verder komt de matrasbeschermer ook tijdens de bevalling van pas.
  • Onderleggers (minimaal 5). Dit zijn een soort matrasbeschermers alleen dan kleiner. Je hebt onderleggers van 60 x 90 en van 60 x 60. De grote onderlegger is voor tijdens de bevalling, de kleinere voor er na. Je verliest na je bevalling vaak nog veel bloed en wondvocht. Dit kan met de onderleggers worden opgevangen.
  • Ontsmettingsmiddelen (Alcohol en zeep).
  • Wondcompressen (2 dozen)
  • Pak verbandwatten
  • Steriele gaasjes
  • Navelklem voor de baby
  • Pakken kraamverband (Minimaal 2). Dit kraamverband is een stuk dikker dan normaal maandverband waardoor alles goed kan worden opgevangen. De eerste dagen na je bevalling zal je het kraamverband hard nodig hebben.
  • Pak inlegverband. De eerste dagen zal je het meeste bloed verliezen, maar ook op latere dagen kan het nog voorkomen. Inlegverband is dunner dan kraamverband waardoor het fijner draagt, maar je bent hiermee wel beschermd.
  • Netbroekjes. Dit zijn zeer rekbare net onderbroeken. Het kraamverband past hier makkelijk in, je krijgt ze makkelijk aan en door de gaatjes kan alles goed ademen.
  • Rol luiertape

Waar kan je een kraampakket kopen

Wanneer je geen kraampakket van je zorgverzekering krijgt, dan is het belangrijk om op tijd dit pakket zelf aan te schaffen. Aangeraden wordt om voor week 34 je kraampakket in huis te hebben. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om aan je kraampakket te komen:

  • Je zorgverzekering. Meestal kan je voor een goede prijs een kraampakket kopen.
  • Apotheek.
  • Drogist.
  • Internet. Op internet zijn er verschillende sites waar je kraampakketten kan bestellen. Let wel op de inhoud en de prijs.

Conclusie

Een kraampakket is onmisbaar voor de zwangere vrouw. Vooral tijdens een thuisbevalling is het kraampakket erg belangrijk. Zo zitten er spullen in om je matras te beschermen, maar ook voor de verzorging van jezelf en de baby. Maar een kraampakket komt ook van pas als je in het ziekenhuis bevalt. Het herstellen van de bevalling gebeurt meestal thuis. In de meeste gevallen krijg je een kraampakket van je zorgverzekering. Geef wel op tijd door dat je zwanger bent! Wanneer dit niet het geval is, dan kan je een kraampakket kopen bij je zorgverzekering, bij de apotheek of de drogist. Niet in ieder kraampakket zit dezelfde inhoud. Wanneer je twijfelt, dan kan je het beste aan je verloskundige vragen of je alles hebt wat nodig is.