Aanschaffen voor bevalling thuis of in het ziekenhuis
Voor de bevalling
Je bent zwanger, en nu? Er komen plotseling heel veel vragen in je op. Wat zijn de benodigdheden als er over negen maanden een baby bij komt? Je leest wat er allemaal aangeschaft moet worden en de meest vreemde termen komen voorbij. Wat is het allemaal en waar dient het voor? In dit artikel vind je een lijst met alle benodigdheden die je in huis moet hebben voor de bevalling thuis of (toch) in het ziekenhuis. Daarnaast staat bij alles ook vermeld waar het voor dient en wat het betekent.
Welke benodigdheden voor de bevalling?
Je krijgt een kraampakket van je zorgverzekering. Deze bevat veel spullen voor de eerste kraamweek. Je kan het beste eerst contact opnemen met je zorgverzekeraar over de inhoud van het kraampakket voor dat je de onderstaande benodigdheden aanschaft. Mocht je tekort komen dan kun je deze spullen bij de apotheek of drogist vinden. De onderstaande lijst met benodigdheden dien je in huis te hebben in de laatste maand voor de uitgerekende datum van de bevalling. Dus ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen.
- matrasbeschermer: voor thuisbevalling ter bescherming van je bedmatras bij het breken van de vliezen. Gebruik 3-4 weken voor de uitgerekende datum.
- 5 tot 10 celstofmatjes (60x90 cm): ter bescherming van je bedmatras tegen doorlekken van vruchtwater, urine of bloed tijdens de bevalling.
- 2 kraammatrassen (100x150 cm): ter bescherming van je bedmatras tegen doorlekken van vruchtwater en/of urine, vooraf of tijdens de bevalling. Leg deze 4 weken voor de uitgerekende datum op je matras. Liefst aan de linkerzijde, onderaan het bed. Daaroverheen je hoeslaken.
- kraamverband: een groot maandverband die je beschermt tegen het bloed en vochtverlies in de eerste dagen na de bevalling.
- netbroekjes of wegwerpbroekjes: zijn bedoeld om het kraamverband beter op zijn plek te houden.
- maandverband: ook voor de dagen na de bevalling.
- steriele gaaskompressen: in diverse afmetingen 5, 10 en 16 cm voor de verzorging van de baby en (wonden) van de moeder.
- navelklem: voor het afknijpen van de navelstreng waardoor de doorbloeding stopt. De navelstreng kan dan worden afgeknipt.
- verbandwatten en gaasjes: voor desinfecteren, normale witte watten kunnen ook.
- zeeppompje met desinfecterende zeep: voor het schoonmaken van je handen. Je moet je handen altijd schoonhouden bij de baby om infecties te voorkomen. Ook voor het bezoek is dit nodig.
- handcreme: omdat je van desinfecterende zeep droge handen krijgt na veel gebruik.
- flesje alcohol a 70%: voor schoonhouden en desinfectie.
- vitamine-K en D (konakion (R)): als je borstvoeding gaat geven moet je vitamine-K en D in huis hebben.
- 2 metalen kruiken met kruikzakken: Deze kruiken worden warm door ze te vullen met warm water. Gebruik alleen kokend water als de verloskundige of kraamverzorgster dit nodig vindt. Om de metalen kruik gaat een kruikzak ter bescherming van de baby. De kruik en kruikzakken controleren op lekken.
- een vluchttas/koffer: met spullen die je nodig hebt als je toch naar het ziekenhuis moet gaan. Het is erg vervelend om op dat moment nog spullen bij eklaar te zoeken. Denk daarbij aan: schoon ondergoed, een toilettas, nachthemd, sokken, dextro, (video)camera en voldoende batterijen, en de papieren van de verloskundige. Ook niet vergeten: identiteitsbewijs van beide ouders, bewijs van erkenning en verzekeringspasje.
- auto startklaar: zorg voor een volle tank, bij vorst doek op de ramen. Oefen ook hoe je een maxicosi bevestigd in de auto.
- maxicosi en kleding: voor de weg van het ziekenhuis naar huis. Denk aan een badcape en omslagdoek (zie onder benodigdheden thuisbevallen) en een setje babykleerdjes; rompertje, sokjes, een truitje, broekje en een jasje en mutsje. Katoenen kleding is een voordeel omdat deze minder kans op huidirritaties geven bij de baby.
De onderstaande benodigdheden zijn expliciet voor thuisbevallingen
- ondersteek of po: soort pan met deksel die word gebruikt om de ontlasting in op te vangen als je niet van je bed kan komen. Soms ook voor de nageboorte in op te vangen. (ondersteek/po is te leen bij de thuiszorg)
- klossen of kratjes om je bed te verhogen: het bed dient op 80 cm hoogte te staan. Dit is de ergonometrische hoogte waarin een verloskundige haar werk kan doen. Als dit niet lukt met klossen of kratjes dan kun je een extra matras erbij gebruiken. Op een waterbed wordt helaas geen bevalling uitgevoerd, zorg voor een eenpersoonsbed op klossen of kratjes. Het bed mag maximaal op de eerste etage staan. (klossen zijn te leen bij de thuiszorg)
- wegwerpluiers: mocht het kraamverband er doorheen gaan.
- twee emmers met vuilniszakken: alle rotzooi moet direct opgeruimt worden.
- verlichting: zorg voor goede verplaatsbare verlichting bij het bed.
- babyomslagdoek of babycape: van katoen, flanel of gehaakt en dienen voor het warmhouden van de baby, bijvoorbeeld vlak na de bevalling.
Verder alle benodigdheden voor de baby-uitzet zoals: luiers, billendoekjes, hydrofiele luiers en washandjes, kruiken, spuugdoekjes, nagelschaartjes, badthermometer, fopspeen.
Voor meer informatie kun je terecht bij je verloskundige of kraamverzorging.