Hoe werken herinneringen

Inleiding

Een herinnering is iets wat de mens opgeslagen heeft in zijn hersenen om hem vervolgens, als dat weer nodig is, terug te kunnen halen. Je slaat je herinneringen op in je hippocampus, dit is een onderdeel in je hersenen vlakbij je hersenstam. Uit onderzoek is gebleken dat als dit onderdeel van je hersenen is beschadigd, je dan aan geheugenverlies lijd. Het is moeilijk om onderzoek te doen naar herinneringen omdat ze onzichtbaar zijn.

Hoe werkt een herinnering?

In 1979 deed Francis Galton onderzoek naar de inhoud van zijn eigen geheugen. Dit deed hij met behulp van associatie technieken. Hij maakte voor zichzelf een lijst van 75 woorden. Daarna nam hij de tijd op en liet per woord twee associaties bij zichzelf opkomen. Dit deed hij vier keer met steeds een maand ertussen. Hij schreef de associaties op en uiteindelijk, na vier maanden kwam hij op 505 associaties. Hij ontdekte dat er van de 505 associaties maar 289 verschillend waren.

Galton hield zich bezig met de inhoud van het geheugen maar Herman Ebbinhaus onderzocht de werking van het geheugen. Hij deed hetzelfde als Galton maar dan met onzinwoorden. Hij leerde steeds delen van deze lettergrepen uit zijn hoofd en keek vervolgens hoe vaak hij diezelfde reeks moest verhalen voordat hij het uit zijn hoofd kende. Hij kwam erachter dat je de eerste twintig minuten dat je leert, je het snelste vergeten bent. Het geheugen veranderd naarmate we ouder worden.

Herinneringen en emoties

Dingen onthoud je beter als je er een sterke emotie bij had. Als het gaat om een hele pijnlijke herinnering probeert het geheugen je er juist tegen te beschermen.

Herinneringen van de eerste drie jaren

Je word geboren en overlijd met hetzelfde geheugen. In de eerste drie jaren heb je vrijwel weinig tot geen herinneringen. Je herinneringen bestaat dan vooral uit duister en zo nu en dan een flits. Om herinneringen te onthouden moet je besef hebben van je eigen ik en taal ontwikkeld hebben. Dit verklaard dat je wel vroege herinneringen kan hebben maar pas vanaf je derde jaar omdat een kind vanaf drie jaar beter begint te praten.

Vergeten

We vergeten dingen en dat is ook niet zo raar. Als je wat ziet of meemaakt en je alles opslaat zit je geheugen snel te vol met al die herinneringen. Toch zijn er mensen die zich alles zeggen te herinneren. Deze mensen hebben niet een makkelijk leven. Als je je alles steeds blijft herinneren ben je op den duur niet meer in staat om goed te functioneren in de maatschappij. Als schrijver zou je natuurlijk wel denken dat zo`n geheugen je dan goed te pas zou komen. Het probleem is altijd dat als je een goed geheugen hebt, je vaak teveel op de details let. Als je al die details ook nog eens opslaat ben je er niet toe in staat om dingen die voor iemand anders vanzelfsprekend zijn ook te kunnen. Je hoofd raakt dan zo vol met herinneringen dat je ze niet meer te ordenen zijn. Daarom is het juist goed dat we dingen vergeten, het beschermt je alleen maar tegen een teveel aan herinneren. Het vergeten van dingen zorgt ervoor dat je emotioneel niet teveel belast word met je herinneringen. Bij het schrijven is het soms beter om het vergeten tegen te gaan. Door ertegen in te gaan kan je materiaal verzamelen voor je verhalen.

Herinneringen oproepen

Naarmate je ouder word lijken je herinneringen uit je jeugd, langzaam maar zeker te verdwijnen. Toch kan je met behulp van trucjes de herinneringen uit je jeugd weer terughalen ook al lijken ze zo ver weg te zijn. Zo kan je in gedachten teruggaan naar de plaats in je herinnering. Zo zal je zien dat het je lukt om de herinnering waarover je schrijft, levendig terug te halen. Wat ook leuk kan zijn is de plaatsen waar je in je jeugd veel was, weer opnieuw bezoeken. Ook dan zul je zien dat je herinneringen van die plek beetje bij beetje terugkomen.

Haal ook eens je oude fotoboeken uit de kast en blader deze eens door. Waarschijnlijk zul je alle personen die belangrijk voor je waren weer tegenkomen en dus ook de herinneringen aan deze personen en die tijd. Een goed gesprek met de mensen die belangrijk voor je zijn of van vroeger doet het ook altijd goed om je herinneringen terug te halen.

Als je op zoek bent naar een onderwerp om over te schrijven hoef je vaak niet ver te zoeken. Sommige mensen wachten totdat ze iets beleven wat zij de moeite waard vinden om over te schrijven terwijl iets wat vanzelfsprekend is voor jou, ook best een onderwerp kan zijn om over te schrijven.