Epilepsie
Inleiding
Epilepsie
Je hebt verschillende vormen van epilepsie. Je hebt een kleine, een grote en een gedeeltelijke aanval. Onderstaand bespreek ik deze aanvallen stuk voor stuk.
Kleine aanval
Een kleine aanval van epilepsie, ook wel petit mal genoemd, komt voornamelijk voor tijdens de kinderjaren. Tijdens deze aanval heb je weinig last van klachten. Het kind weet zelf meestal ook niet meer dat hij of zij een kleine aanval heeft gehad. Wat er precies gebeurt tijdens een kleine aanval van epilepsie is dat je voor een hele korte periode niet weet wat er gebeurt. Het gaat als het ware allemaal langs je heen, je bent minder bewust van wat er om je heen gebeurt. De tijd van een dergelijke kleine aanval is dan ook maar een paar seconden.
Grote aanval
Naast de kleine aanval heb je ook een grote aanval van epilepsie. Zo’n grote aanval wordt ook wel grand mal genoemd. De symptomen die opspelen bij een grote aanval van epilepsie zijn het buiten bewustzijn raken. Het gevolg hiervan is dat je lichaam verstijft en je zult dan vallen. Vervolgens vindt er een samentrekking van ledematen en romp plaats en daardoor ontstaan dan weer schokkende bewegingen. Na een paar minuten is de aanval van epilepsie dan voorbij.
Gedeeltelijke of partiële aanval
Naast de twee bovengenoemde aanvallen kan er ook sprake zijn van een gedeeltelijke aanval. Het woord gedeeltelijk zegt het al: tijdens een aanval blijf je bij bewust zijn maar kan je wel last krijgen van samentrekking van je spieren bijvoorbeeld in je armen. Je hebt ook een ernstiger gedeeltelijke vorm: hierbij ben je onbereikbaar voor anderen en heb je ook last van oncontroleerbare bewegingen.
Oorzaken epilepsie
Hoe worden die aanvallen van epilepsie nu veroorzaakt? Epilepsie heeft alles te maken met prikkels van de hersenen. Bij epilepsie is het dus zo dat de opwekking van prikkels in de hersenen op het verkeerde moment gebeurt. Doordat dit op het verkeerde moment gebeurt worden er ook allerlei signalen afgegeven aan je lichaam. In de meeste gevallen is het echter onbekend waardoor bij de ene persoon afwijkende prikkels in de hersenen voorkomen en dus last heeft van epilepsie en bij de andere persoon niet. Epilepsie kan je bij de geboorte al hebben of je kunt het later in je leven krijgen. In de meeste gevallen begint de epilepsie voordat je de 20-jarige leeftijd hebt bereikt.
Wanneer krijg je nu epilepsie?
Epilepsie kun je krijgen bijvoorbeeld door een erg hoge koorts, last hebben van vochtophoping in de hersenen, hersentumor, niet genoeg toevoer van zuurstof naar de hersenen, hersenbeschadiging, blootstelling aan giftige stoffen of stofwisselingsstoornissen.
Hoe wordt een aanval van epilepsie uitgelokt?
Als je last hebt van epilepsie zijn er een aantal factoren die een aanval van epilepsie kunnen uitlokken. Je moet dan denken aan overmatig gebruik van alcohol, uitgeput zijn, niet regelmatig eten, te weinig slaap, flikkerend licht en/of beeldscherm.
Behandeling van epilepsie
De epilepsie helemaal wegnemen en genezen is helaas niet mogelijk. Wel is het mogelijk door het gebruik van medicijnen de kans op een nieuwe aanval van epilepsie te verminderen.
Wat moet je doen als je iemand ziet die een epileptische aanval heeft?
Als je ziet dat iemand een epileptische aanval heeft, moet je zorgen dat die persoon de ruimte heeft en zich niet zal stoten aan omliggende elementen. Als de persoon iets verslapt kun je hem of haar in de stabiele zijligging leggen.