Hoe kiezen we het juiste voedsel voor onze hersenen
Inleiding
Heeft het voedsel dat we dagelijks eten, invloed op de werking van onze hersenen? Bij de keuze van ons voedsel van alledag, denken we in de allereerste plaats aan het fysieke welzijn van ons lichaam. Maar heeft ons dagelijkse menu ook invloed op onze psychische gezondheid? En hoe kiezen we dan het juiste voedsel voor ons brein? Zijn er producten om onze hersenen in topconditie te houden en bestaan er eenvoudig klaar te maken gerechten met dergelijke hersenvriendelijke producten in de hoofdrol?
Extra energie voor ons brein
Wij willen altijd en in alles niet alleen de snelste, maar zéker ook de besten zijn. Maar dat lukt niet altijd even goed. Inderdaad, dié ene keer wil ons lichaam niet mee zoals wij het wel wensen, en als ons lichaam écht in conditie verkeert en klaar is voor het leveren van dié topprestatie waar we al maanden van droomden, laten onze hersenen het afweten. Toch zijn er bepaalde voedingsstoffen die onze hersenen in topvorm brengen én houden. Inderdaad, omdat niet alleen ons lichaam, maar zéker ook onze hersenen het beste van zichzelf zouden kunnen geven om onze intellectuele vermogens extra te stimuleren, speelt ook hier datgene wat we dagelijks naar binnen werken een erg belangrijke.
Iedereen van ons is het er roerend over eens: willen we iedere dag weer de noodzakelijke inspanningen kunnen leveren die van ons worden gevraagd, dan heeft ons lichaam daarvoor bepaalde bestanddelen nodig zoals suikers, vetten, vitaminen en mineralen. Dat is eveneens het geval met onze hersenen. Wil ons brein optimaal kunnen functioneren, dan is ook hier extra energie en ondersteuning nodig. Ondanks het feit dat onze hersnenen amper twee procent van ons lichaamgewicht uitmaken, verbruiken zij wél ruim twintig procent van onze dagelijkse energiebehoeften. Eten we onvoldoende omdat we die overtollige kilo's eindelijk kwijt willen, of slaan we uit gemakzucht ons ontbijt over, dan krijgen we daar al vlug de rekening van gepresenteerd. Onderzoek wees inderdaad uit dat we enkele uren na een gemist ontbijt of maaltijd, onze prestaties met ruim vijftien procent afnemen.
Bloedsuikerspiegel op peil houden
In dit kader moeten we erover waken dat onze bloedsuikerspiegel constant blijft. Een té lage bloedsuikerspiegel of hypoglycemie is immers één van de grootste vijanden van ons brein. Dat is de reden waarom we op regelmatige tijdstippen moeten eten en bij voorkeur kiezen voor voedingsstofen met een lage glycemische index. Inderdaad, bepaalde voedingstsoffen doen onze bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan anderen. De graad van deze stijging is de glycemsche index. Zo doen geconcentreerde suikers in snoepgoed of in frisdranken onze bloedsuikerspiegel erg snel stijgen en zijn dus te mijden. Koolhydraten die vooral zijn terug te vinden in volkorenbrood, aardappelen, rijst en in deegwaren, hebben een lage glycemische index en zijn voor ons lichaam én ons brein dan ook veel waardevoller. De belangrijkste voedingsstoffen voor onze hersenen zijn dus ongetwijfeld vetten en suikers. Keerzijde van deze medaille is ongetwijfeld dat het uitgerekend deze voedingsstoffen zijn die het eerst van ons boodschappenlijstje worden geschrapt wanneer we enkele kilootjes willen verliezen. Daarom is een ontbijt zo belangrijk, zéker voor ons brein: brood stelt onze hersenen immers in staat goed te functioneren tot 's middags.
Vette vissoorten
Vette vissoorten met zalm op kop, zijn erg belangrijk voor de conditie van onze hersenen. Onderzoek toonde immers aan dat zalm de kans op ouderdomsziekten als Alzheimer en dementie gevoelig verkleint. Zalm heeft ook een positieve invloed op ons humeur en vermindert de kans op hart-en vaatziekten. Oorzaak van al deze gunstige effecten is ongetwijfeld de hoge concentraties essentiële vetzuren waaronder Omega 3. Zalm bevat daarbovenop nog eens de kleinste concentratries aan verontreinigde stoffen zoals bijvoorbeeld kwik. Wilde zalm geniet hier de voorkeur, omdat deze van bij de geboorte moeten vechten voor hun noodzakelijke voedsel en dus om te overleven. Belangrijk aspect is zeker ook de vaststelling dat gekweekte zalmsoorten met kleurstoffen worden bewerkt vooraleer ze in de handel terecht komen.
Chocolade
Pure chocolade bevat fenylethylamine, een stof die ook in onze hersenen aanwezig is. Mensen die vaak neerslachtig of depressief zijn, hebben in vele gevallen een tekort aan deze stof. Chocolade bevat ook flavonoïdes, pigmentstoffen die ons beschermen tegen hart-en vaatziekten. Omdat een goede bloedtoevoer voor onze hersenen van levensbelang is, is fondantchocolade dus ook prima voeding voor ons brein. Wegens de hoge concentraties verzadigde vetten, en suikers niet méér donkere chocolade eten dan 20 gram per dag.
Koffiebonen
Net als donkere chocolade, zijn koffiebonen bijzonder rijk aan antioxydanten, aminozuren, vitaminen en mineralen. Koffie is dan ook een geschikt wapen in de strijd tegen dementie en Alzheimer. Geef hier echter de voorkeur aan versgemalen, pure organische koffie en ban alle andere caloriebommen zoals suiker, karamel of room.
Bosbessen
De blauwe bessen betekenen echt een boost voor onze hersenen en dit dankzij de hoge concentraties aan antioxydanten in dit kleine wonderbesje. De resultaten van een recent onderzoek onderstrepen het feit dat een dagelijkse portie bosbessen, de aftakeling van onze hersenen als gevolg van het verouderingsproces aanzienlijk vertragen en zelfs kunnen terugdringen. Bosbessen hebben ook een positieve invloed op ons kortetermiojngeheugen en op ons evenwichtcentrum in de hersenen.
Machta-thee
Het gaat hier om een variant van de typische Japanse groene thee. Machta wordt niet gekookt of als infuus gebruikt, maar wél integraal opgegeten. Voor Machta worden enkel de allerfijnste theebladeren gebruikt die in de schaduw groeien. Deze worden eerst gestoomd en daarna gedroogd en verpulverd. Op deze manier bekomt men een lichtgroen poeder met een verrassend bitterzoete smaak dat we moeten mengen met warm, maar zéker géén kokend water. Machta wordt vaak gebruikt bij boeddhistische ceremonies. Machta-thee bevat hoge concentratie's L-theanine, een aminozuur dat zowel een kalmerend als stimulerend effect heeft én onze hersenactiviteiten een extra boost geeft. Machta bevat alle positieve eigenschappen van groene thee, maar dan in veel grotere concentratie's. Macha vertraagt het verouderingsproces en helpt bij het voorkomen van kanker.
Groenten, fruit en zuivel
Ook vers fruit, groenten en allerlei zuivelproducten zijn uitstekend voor het op peil houden van de gezondheid van onze hersenen. Zo bevatten spinazie en de meeste andere groene groeten uit de spinaziefamilie zoals peulvruchten, broccoli, waterkers en (veld)sla) veel vitamine A, B, C en E en mineralen als koper, zink en selenium. Al deze stoffen zijn enorm belangrijk bij de overdracht van boodschappen van de zenuwen naar onze hersenen.
Zeevruchten bevatten veel jodium, noodzakelijk voor de algemene werking van het metabolisme. Een tekort aan jodium is de belangrijkste oorzaak van hersenbeschadiging en is dus een onmisbare voedingsstof voor onze hersenen. De grootste bron van jodium zijn, naast zeevruchten, schaal-en schelpdieren.
Andere fruitsoorten die onmisbaar zijn voor de gezondheid van onze hersenen zijn kiwi's en pruimen, en ook lever en eieren zijn prima leveranciers van bouwstenen voor onze hersenen.