De verschillende pijnstillers en hun werking

Hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens een stevige hoofdpijn op een moment dat het eigenlijk niet echt goed uitkomt. Gelukkig zijn er dan bij de drogist zonder recept allerlei effectieve pijnstillers verkrijgbaar. Er zijn veel verschillende soorten pijnstillers en vaak hebben ze een net iets andere werking. Wat doen de verschillende soorten pijnstillers precies in je lichaam?

Wat is pijn?

Om te begrijpen hoe pijnstillers werken, moet er eerst inzicht zijn in het proces van pijn. Pijn is een boodschap van je lichaam dat er ergens iets niet helemaal goed gaat. Als er op een plek in je lichaam problemen ontstaan, zet het enzym cyclo-oxygenase een bepaald vetzuur om in prostaglandines. Prostaglandines zijn pijnhormonen. Als de cellen van je zenuwen deze pijnhormonen detecteren, wordt er onmiddellijk een pijnsignaal naar je hersenen gestuurd. Je voelt dan pijn en weet dat er ergens in je lichaam iets niet helemaal goed gaat. Het ontstaan van pijnprikkels is een proces dat binnen een enorm korte tijd tot stand kan komen. Dit is nodig zodat je op tijd kunt reageren op het probleem. Je kunt je bijvoorbeeld ergens aan branden. Als je dat niet in de gaten hebt, kun je ernstige brandwonden oplopen.

Pijnstillers

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pijnstillers zonder recept verkrijgbaar. Op basis van de werkzame stoffen kunnen de pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn in de volgende groepen worden verdeeld.

NSAID's

NSAID's staat voor non-steroidal anti-inflammatory drugs. Deze pijnstillers remmen de werking van het enzym cyclo-oxygenase waardoor er geen of minder prostaglandines worden geproduceerd. Doordat er minder prostaglandines worden geproduceerd, worden de zenuwen ook minder gestimuleerd om pijnprikkels te verzenden. NSAID's hebben de volgende eigenschappen:

  • NSAID's zijn pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.
  • Het veelvuldig gebruik van NSAID's kan maagproblemen opleveren omdat het maagslijmvlies wordt verzwakt. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld maagbloedingen ontstaan bij veelvuldig gebruik van deze pijnstillers.
  • Sommige NSAID's hebben een bloedverdunnende werking.

Pijnstillers die tot de NSAID's behoren zijn onder andere Ibuprofen, Naproxen en Diclofenac

Paracetamol

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. De werking van paracetamol is nog steeds niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk remt paracetamol ook bepaalde soorten van het enzym cyclo-oxygenase. Hierdoor worden er minder prostaglandines aangemaakt en ook dus minder pijnprikkels gegenereerd. Paracetamol kan nog een andere werking hebben maar er is hier nog niet veel duidelijkheid over. Paracetamol heeft de volgende eigenschappen:

  • Paracetamol is pijnstillend en koortsverlagend en werkt in meeste gevallen binnen een half uur.
  • In tegenstelling tot veel andere pijnstillers heeft paracetamol geen slechte werking op de maagwand.
  • Een overdosis van paracetamol kan leiden tot ernstige leverschade.

Paracetamol is een bestanddeel in veel pijnstillers. Pijnstillers die paracetamol bevatten zijn onder andere Paracetamol, Panadol en Finimal.

Gebruik van pijnstillers

Er zijn mensen die geloven dat pijnstillers niet zonder recept verkrijgbaar zouden moeten zijn. Doordat pijnstillers zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn, nemen mensen ze in bij het minste of geringste pijntje. Als pijnstillers te vaak worden geslikt, kunnen ze een averechts effect hebben. Door teveel pijnstillers in te nemen, kun je bijvoorbeeld juist hoofdpijn krijgen. Ook maag- en leverproblemen kunnen bij overmatig gebruik voorkomen. Kies dus niet al te snel voor een pijnstiller maar neem alleen een pijnstiller als de pijn je dagelijkse leven sterk beïnvloedt. Probeer de oorzaak van de pijn aan te pakken in plaats van de pijn te verdoven. Pijnstillers kunnen een goed oplossing zijn maar gebruik ze met mate.